Πρωτοσέλιδο

Προτάσεις για την ενίσχυση του τουρισμού στην Π.Ε. Καρδίτσας


Στην κατάρτιση και υλοποίηση ενός ενιαίου, ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων και ενεργειών,  που στόχο έχει την προώθηση και περαιτέρω προβολή του νομού μας στον τουριστικό χάρτη προχώρησε η Π.Ε. Καρδίτσας.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (11/12), παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Μ. Κόνσολα, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού και του Γενικού Γραμματέα κ. Λούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος κατέθεσε ένα στοχευμένο και περιεκτικό σχεδιασμό, τονίζοντας τις δυνατότητες του νομού μας για προώθηση και προβολή του ως ελκυστικού προορισμού για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Στην ευρεία αυτή σύσκεψη, παρουσία πλήθους τουριστικών και παραγωγικών φορέων από όλη τη Θεσσαλία ο κ. Νούσιος ανέδειξε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής της Καρδίτσας, στα πρότυπα του σύγχρονου τουριστικού μοντέλου που επιδιώκει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο απέχει από το παρωχημένο sea-sun-sand «ήλιος – θάλασσα- άμμος».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας έκανε αναφορά στην πολυμορφία και στα στοιχεία μοναδικότητας που διαθέτουν τα φυσικά τοπία του νομού, προωθώντας ενέργειες όπως η αναζήτηση και προσέλκυση δυνητικών επισκεπτών από όλες τις τουριστικές αγορές προκειμένου να επιλέξουν συνειδητά την Καρδίτσα ως τουριστικό προορισμό.

Στις άμεσες επιδιώξεις και τις προτεραιότητες της Π.Ε. Καρδίτσας, οι οποίες κατατέθηκαν σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων είναι το αίτημα ίδρυσης σχολής εκπαίδευσης του προσωπικού που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τουρισμό αλλά και η ενίσχυση, συντήρηση, υποδομών και χρηματοδότηση δράσεων  για βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Ακόμη, στις προτάσεις συγκαταλέχθηκαν τα ακόλουθα:

  • Προώθηση και προβολή μέσω των προγραμμάτων προβολής – ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και θεσμοθετημένων εκδηλώσεων (Φεστιβαλ λιμνων Ν. Καρδιτσας, καραϊσκακεια, φεστιβαλ ερασιτεχνικου θεατρου καρδιτσας) -δράσεων που προβάλλουν το πολιτιστικό αγαθό και παράλληλα προβάλλουν το νομό και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Πρόγραμμα συνεργασίας και κοινής προσπάθειας προβολής των θρησκευτικών μνημείων με όμορους νομούς – δυνατότητα συγκοινωνιακής ευελιξίας προκειμένου οι επισκέπτες να διαθέτουν περισσότερες επιλογές σε ό,τι αφορά τη μετάβασή τους σε θρησκευτικά μνημεία (λ.χ. «πακέτα» επισκέψεων από τα Μετέωρα στα θρησκευτικά μνημεία της Π.Ε. Καρδίτσας και το αντίστροφο).
  • Ανάδειξη τοπικών προϊόντων και συνέργειες προβολής με σύμπραξη και συνεργασία με τα παραρτήματα πανεπιστημίου.
  • Ένταξη της Π.Ε. Καρδίτσας σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Στόχευση και κίνητρα να δοθούν στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον κλάδο τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων έτσι ώστε να ενισχυθεί και να αναδειχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα (ενίσχυση χρηματοδοτικών εργαλείων για την διευκόλυνση συμμετοχής των επιχειρήσεων του κλάδου του τουρισμού σε εκθέσεις και συναντήσεις).
  • Δυνατότητα συμμετοχής σε κινηματογραφικές παραγωγές (συνεργασία με το film office). Ευκαιρία προβολής και προώθησης του τόπου μας. Ενίσχυση από τον ΕΟΤ μέσω δράσεων και ενημερωτικών ημερίδων και προβολής του τόπου μέσω των social media και του site του ΕΟΤ και των Διεθνών Εκθέσεων που συμμετέχει ο Οργανισμός.
  • Κίνητρα στις επιχειρήσεις για την Εφαρμογή  νέων τεχνολογιών Ανάπτυξη του συνεδριακού, αθλητικού, γαστρονομικού, καλλιτεχνικού τουρισμού και του οικοτουρισμού.

Στο περιθώριο της σύσκεψης, ο κ. Νούσιος δήλωσε:

«Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η εφαρμογή του εναλλακτικού τουρισμού με άμεση επίδραση στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία, αποτελούν στο εγγύς μέλλον μεγάλοι στόχοι για την Π.Ε. Καρδίτσας.

Η ανάδειξη των ευκαιριών που προσφέρει ο τόπος μας στους επισκέπτες, τόσο στον ορεινό όγκο, όσο και στην πεδιάδα, τα αστικά κέντρα, τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία είναι η μεγάλη μας κληρονομιά για την τουριστική εξωστρέφεια.

Η πολιτιστική μας ταυτότητα που εκφράζεται μέσα από διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, τη γαστρονομία, την τήρηση ηθών και εθίμων αλλά και φεστιβάλ που έχουν ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά μας όρια είναι τα στοιχεία που φιλοδοξούμε να εκμεταλλευτούμε πολλαπλάσια τα επόμενα χρόνια για να προσεγγίσουμε νέες αγορές, πάντα με σεβασμό στον επισκέπτη, στον Καρδιτσιώτη, στο περιβάλλον».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διπλή συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Λ. Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Παρέμβαση Κώστα Αγοραστού στις Βρυξέλλες