Προχωρά στα επενδυτικά της σχέδια η ΕΣΕΚ – Οι ενέργειες του Δ.Σ. μέχρι σήμερα και οι μελλοντικοί στόχοι


Στην παρουσίαση των μέχρι σήμερα ενεργειών αλλά και στους μελλοντικούς της στόχους αναφέρθηκε το Δ.Σ. της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Στην παρούσα φάση η ΕΣΕΚ αναζητά οικοπεδικό χώρο (είτε από απευθείας αγορά, είτε μέσω παραχώρησης από δήμο) για την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 500 KW για την αξιοποίηση της βιομάζας που έχει συλλεχθεί είτε από αγροτικές καλλιέργειες, είτε από δασική βιομάζα.

 

Μέχρι σήμερα ενέργειες

 

Οι ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου από την εκλογή του μέχρι σήμερα κινήθηκαν στους εξής άξονες:

1. Διαβούλευση με τον τοπικό πληθυσμό και συγκεκριμένες ομάδες εν δυνάμει συνεργατών της ΕΣΕΚ με εστίαση στην καμπάνια εγγραφής νέων μελών που βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη.

2. Επεξεργασία του επενδυτικού σχεδίου και της αναζήτησης της κατάλληλης τεχνολογίας, του βέλτιστου μεγέθους της μονάδας και της κατάλληλης θέσης εντός της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

3. Συγκέντρωση στοιχείων για τη διαθέσιμη βιομάζα διαφόρων μορφών (ποσότητα, εποχικότητα, κόστος, οργάνωση του δικτύου συγκέντρωσης της βιομάζας κλπ)

4. Αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη των ερευνητικών και επενδυτικών αναγκών που σχετίζονται με την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας

5. Διερεύνηση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου (περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τεχνικές προδιαγραφές, αδειοδοτήσεις, κίνητρα, περιορισμοί κλπ)

6. Επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειρίας με άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες σε επίπεδο χώρας ή Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αναλυτικότερα:

1. Η καμπάνια εγγραφής περιλαμβάνει διαβούλευση με όλες τις ομάδες συμφερόντων που ωφελούνται από την ίδρυση και λειτουργία της ΕΣΕΚ και κυρίως τη δημοσιοποίηση των στόχων της, που είναι:

  • Αξιοποίηση βιομάζας με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • Παρέμβαση στον πρωτογενή τομέα μέσω της ενθάρρυνσης των αγροτών να χρησιμοποιήσουν τη συμπαραγόμενη θερμική ενέργεια για την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας (θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ξήρανση πρωτογενώς παραγομένων προϊόντων κλπ)

Τη δράση της διαβούλευσης έχουν αναλάβει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και γίνεται μέσω προσωπικών επαφών και δημόσιων εκδηλώσεων. Στο διάστημα του καλοκαιριού, λόγω της έντασης των αγροτικών εργασιών και της απασχόλησης των αγροτών, δεν οργανώθηκαν δημόσιες εκδηλώσεις.

Οι ομάδες συμφερόντων που καλούνται στη διαβούλευση (στο πλαίσιο της καμπάνιας των εγγραφών) είναι αγρότες, μεταφορείς και κάτοχοι εξοπλισμού δεματοποίησης βιομάζας, πολίτες ευαισθητοποιημένοι στην χρήση ΑΠΕ κλπ

Η δημοσιοποίηση των στόχων έγινε μέσω δημοσιευμάτων (Δελτίων Τύπου), καταχωρήσεων σε περιοδικά (π.χ. περιοδικό Επιμελητηρίου Καρδίτσας), ανακοινώσεων και αναρτήσεων στην ιστοσελίδα της ΕΣΕΚ που φιλοξενείται στο site της ΑΝΚΑ κλπ.

 

2. Η επεξεργασία του επενδυτικού σχεδίου περιλαμβάνει διαβούλευση και διαπραγμάτευση με:

a. προμηθευτές εξοπλισμού και τεχνολογίας,

b. με Δήμους οι οποίοι προτίθενται να παραχωρήσουν χώρο για την εγκατάσταση της μονάδας και

c. με ειδικούς επιστήμονες

Η επικοινωνία γίνεται μέσω αλληλογραφίας, συναντήσεων (π.χ. επισκέψεις του ΔΣ σε ενδιαφερομένους Δήμους), τηλεφωνικών επαφών και κυρίως e-mail

 

3. Η διερεύνηση των διαθέσιμων ποσοτήτων για διάφορες μορφές βιομάζας, περιλαμβάνει διαβούλευση με:

a. ομάδες αγροτών (βαμβακοπαραγωγούς, καλλιεργητές σιτηρών και καλαμποκιού, ενδιαφερομένους να καλλιεργήσουν άγρια αγκινάρα),

b. με δασικούς συνεταιρισμούς (όπως για παράδειγμα η συνάντηση του ΔΣ της ΕΣΕΚ με τους προέδρους των Δασικών Συνεταιρισμών στις 11 Μαϊου 2011),

c. με Δήμους για τη διαθεσιμότητα και τις ποσότητες της αστικής βιομάζας (κλαδονομή)

d. Με ενδιαφερομένους να οργανώσουν το δίκτυο συλλογής και μεταφοράς βιομάζας κλπ

Η διαβούλευση και η επικοινωνία γίνεται κυρίως μέσω συναντήσεων και δευτερευόντως μέσω αλληλογραφίας.

 

4. Η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των επενδυτικών και ερευνητικών αναγκών του εγχειρήματος περιλαμβάνει διαβούλευση με επιστημονικές ομάδες, Ερευνητικά εργαστήρια, Πανεπιστημιακά ιδρύματα κλπ.

Η διαβούλευση και η επικοινωνία γίνεται κυρίως μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αλλά και συναντήσεων. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης είναι:

  • η υπογραφή «μνημονίων συνεργασίας» (π.χ. της ΕΣΕΚ με το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας)
  • Η επίσκεψη του ΔΣ της ΕΣΕΚ στο ΤΕΙ Τεχνολογίας Ξύλου
  • Η συνεργασία με το τμήμα των Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ
  • Η συνεργασία με το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ
  • η κοινή υποβολή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (π.χ. Πρόγραμμα «Συνεργασία»)
  • Συνάντηση με την ΟΤΔ LEADER

 

5. Η διερεύνηση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου περιλαμβάνει επικοινωνία και διαβούλευση με αρχές που χορηγούν άδειες ή εγκρίσεις (π.χ. ΡΑΕ, ΔΕΗ), μέσω συναντήσεων και αλληλογραφίας.

 

6. Η επικοινωνία και η ανταλλαγή εμπειρίας με άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες σε επίπεδο χώρας ή ΕΕ γίνεται μέσω:

a. Πλοήγησης στο διαδίκτυο και ανταλλαγής μηνυμάτων

b. Συμμετοχής σε συνέδρια ή ημερίδες

c. Ανταλλαγές επισκέψεων

d. Συμμετοχή σε συναντήσεις ομάδων εργασίας ειδικών

 

 

 

Η νέα περίοδος ανάπτυξης της ΕΣΕΚ

 

 

Με τη σημερινή συνέντευξη τύπου, η ΕΣΕΚ μπαίνει σε νέα φάση: Σ’ αυτή της υλοποίησης του επενδυτικού της σχεδίου. Περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις οι οποίες θα προχωρήσουν σχεδόν παράλληλα:

1. Αγορά γηπέδου για την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 500 KW. Ειδικότερα, από σήμερα προγραμματίζονται οι παρακάτω ενέργειες:

a. Προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά αγροτεμαχίου

b. Παραλαβή και αξιολόγηση των προσφορών. Η αξιολόγηση θα γίνει βάσει συστήματος κριτηρίων και βαθμολογίας, του οποίου περίληψη (με την μορφή πίνακα) επισυνάπτεται

c. Επιλογή και αγορά του αγροτεμαχίου που συγκεντρώνει τα πλέον συμφέροντα χαρακτηριστικά για την ΕΣΕΚ

2. Προκήρυξη για την προμήθεια εξοπλισμού. Ήδη ολοκληρώθηκε η έρευνα αγοράς που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού και προέκυψαν ενδιαφερόμενοι προμηθευτές εξοπλισμού με συμφέρουσες αρχικές προσφορές. Εντός των επομένων εβδομάδων θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενέργειες:

a. Προκήρυξη ενδιαφέροντος για την προμήθεια εξοπλισμού

b. Παραλαβή και αξιολόγηση των προσφορών σε συνεργασία με ειδική επιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει επιστήμονες από εξειδικευμένα Πανεπιστημιακά, Πολυτεχνικά, Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας

c. Επιλογή του προμηθευτή και υπογραφή συμβολαίων συνεργασίας

3. Υποβολή φακέλου στη ΔΕΗ, ο οποίος είναι σχεδόν έτοιμος. Μένουν να συμπληρωθούν τα στοιχεία της θέσης της μονάδας (θα προκύψουν μετά την επιλογή του γηπέδου) και των ειδικών τεχνικών χαρακτηριστικών της μονάδας (θα προκύψουν μετά την επιλογή του προμηθευτή ηλεκτρο-μηχανολογικού εξοπλισμού)

4. Υπογραφή σύμβασης με τη ΔΕΗ. Περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:

a. Υποβολή φακέλου

b. Έγκριση

c. Υπογραφή σύμβασης αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας

5. Υπογραφή συμβάσεων με συνεργαζόμενους προμηθευτές

a. Αγρότες για προμήθεια υπολειμματικής ή καλλιεργούμενης βιομάζας

b. Δήμοι για προμήθεια αστικής βιομάζας (κλαδονομή)

c. Δασικοί συνεταιρισμοί για προμήθεια υπολειμμάτων δασικής εκμετάλλευσης

d. Μεταφορείς και δεματοποιητές

6. Προκήρυξη επιλογής κατασκευαστικής εταιρίας για τα έργα Πολιτικού Μηχανικού

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Λαϊκή βραδιά στο Παυσίλυπο
Επόμενο άρθρο Εορτασμού της «Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων» στην πόλη της Καρδίτσας