Πρόσθετη αποζημίωση 4,5 εκατ. Ευρώ στους πληγέντες κτηνοτρόφους


Εκ νέου συνάντηση είχε η Βουλευτής του Νομού μας κ. Ασημίνα Σκόνδρα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη, για το θέμα που απασχολεί έντονα τους κτηνοτρόφους, την προσβολή του ζωικού τους κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό.

Συγκεκριμένα, έμφαση δόθηκε από την κ. Σκόνδρα στις αποζημιώσεις για τα ζώα που ήδη χάθηκαν και στις συντονισμένες ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου το φαινόμενο της νόσου να καταπολεμηθεί, και οι απώλειες των ζώων να σταματήσουν έστω και εδώ.

Η κ. Σκόνδρα εξήγησε στον κ. Καρασμάνη, ότι τα τελευταία 6,5 εκατ. Ευρώ που εκταμιευτήκαν για αποζημιώσεις, δεν ήταν αρκετά λόγω του ότι στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονταν και οι αποζημιώσεις για ευλογιά και για εντομοαπωθητικά φάρμακα.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει ενημέρωση και απλή διαδικασία σε ότι αφορά τη δήλωση των θανόντων ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό, ώστε η αποζημίωση των κτηνοτρόφων να ολοκληρωθεί γρήγορα δίκαια και με διαφάνεια.

Ο Υπουργός, απαντώντας στη Βουλευτή μας, διευκρίνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη και θωράκιση του κτηνοτροφικού κλάδου. Εξαντλεί και τα πιο στενά δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να στηρίξει το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Με τον τρόπο αυτό καταδεικνύεται έμπρακτα η συμπαράσταση της πολιτείας σε εκείνους που μοχθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Έτσι, μόλις σήμερα, με υπουργική απόφαση, χορηγείται νέα πρόσθετη αποζημίωση ύψους 4,5 εκατ. Ευρώ στους κτηνοτρόφους, που τα ζώα τους επλήγησαν από καταρροϊκό πυρετό, ευλογιά, μελιταίου πυρετού και βρουκέλλωση. Με την εν λόγω υπουργική απόφαση το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων από τον περασμένο Αύγουστο ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των απωλειών που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι, εξαιτίας των παραπάνω ζωονόσων, που φέτος βρίσκονται σε έξαρση στη χώρα μας.

Όσο για το ποιοι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν και για πόσα ζώα, ο υπουργός ενημέρωσε τη βουλευτή, ότι δικαιούχοι θα είναι εκείνοι και μόνο οι οποίοι δηλώνουν έγκαιρα την προσβολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Για αυτό οι πληγέντες κτηνοτρόφοι θα πρέπει να βρίσκονται σε συχνή επαφή με τις εν λόγω υπηρεσίες.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι εκλογές για υπηρεσιακά συμβούλια τελείωσαν - Θα περιμένουμε τις βουλευτικές ;
Επόμενο άρθρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ Α.Σ» : Ένα μεγάλο ευχαριστώ