Πρόταση αξιοποίησης του «Φυτωρίου» Παλαμά


 

Σύσκεψη υπό τον δήμαρχο κ. Πατσιαλή, για το μέλλον του Σταθμού γεωργικής έρευνας Παλαμά και των αντίστοιχων κέντρων καπνού και βάμβακος στην Καρδίτσα

 Η αξιοποίηση του Σταθμού γεωργικής έρευνας Παλαμά (Φυτώριο) επανέρχεται από τη νέα δημοτική Αρχή και προσωπικά από τον δήμαρχο Παλαμά κ. Κώστα Πατσιαλή, ο οποίος δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση υλοποίησης μιας προεκλογικής του δέσμευσης απέναντι στους Παλαμιώτες και γενικότερα προς όλους τους δημότες του νέου διευρυμένου δήμου.

Στα πλαίσια της αξιοποίησης του «Φυτωρίου» Παλαμά, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο της πόλης σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός του δημάρχου Παλαμά, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Καρδίτσας κ. Θανάσης Μαρκινός, ο προϊστάμενος του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών (ΕΘΙΑΓΕ) κ. Χρήστος Τσαντήλας, η ερευνήτρια του Ινστιτούτου κ. Αναστασία Σαχίνογλου, ο γεωπόνος ερευνητής του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας κ. Κων. Ζαχοκώστας, ο προϊστάμενος του Σταθμού Παλαμά κ. Βλαδίμηρος Χριστοδούλου και οι γεωπόνοι κ.κ. Κατσάρος και Αδαμόπουλος. Επίσης, συμμετείχαν η πρόεδρος και η γραμματέας της δημοτικής κοινότητας Παλαμά κ.κ. Χαρούλα Πάσχου και Μαρίτσα Μουτσανίδου, καθώς και ο γεωπόνος του δήμου κ. Κώστας Ξένος.

Ανοίγοντας τη συζήτηση στη χθεσινή σύσκεψη, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι το αγρόκτημα των 350 στρεμμάτων του Φυτωρίου, υποβαθμίζεται όσο παραμένει στη συγκεκριμένη μορφή, με σιτηρά και ζωοτροφές. Θα πρέπει να λειτουργήσει με άλλη μορφή, βοηθώντας στην αγροτική έρευνα, δίνοντας παράλληλα και θέσεις εργασίας. Κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι τέσσερις πεδινοί δήμοι του νομού (Καρδίτσας, Σοφάδων, Μουζακίου και Παλαμά) με τους οποίους υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με στόχο την συνέχιση αλλά και ανάπτυξη της γεωργικής έρευνας στην περιοχή μας. Κατάληξη της σύσκεψης θα είναι «να υπάρξει ένα υπόμνημα με τη συγκεκριμένη μορφή που θα πρέπει να λειτουργήσει ο Σταθμός Παλαμά», ζήτησε ο κ. Πατσιαλής.

Στην ίδια κατεύθυνση μίλησε και ο κ. Χριστοδούλου, θέτοντας τους προβληματισμούς του σχετικά με την αξιοποίηση των 350 στρεμμάτων στο Φυτώριο του Παλαμά και των 180 στρεμμάτων που υπάρχουν στην Καρδίτσα, εστιάζοντας τελικά στο ότι «από τη συζήτηση πρέπει να βγουν στοχευμένες θέσεις – προτάσεις, οι οποίες θα περιληφθούν σε έγγραφο που θα συντάξουμε και θα αποσταλεί στο ΕΘΙΑΓΕ».

Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστοδούλου υπογράμμισε ότι για την αξιοποίηση του αγροκτήματος θα χρειαστούν επενδύσεις και εργατικό προσωπικό, δηλαδή δαπάνες, τις  οποίες δύσκολα θα δεχτεί να αναλάβει το ΕΘΙΑΓΕ, που βρίσκεται σε αναδιοργάνωση έχοντας πολλά οικονομικά προβλήματα.

Από τη μεριά του ο κ. Τσαντήλας έκανε λόγο για την ανάγκη μιας ρεαλιστικής καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης, με συντονισμό των τοπικών ερευνητικών κέντρων και σταθμών γεωργικής έρευνας που θα συντάξουν από κοινού την πρόταση προς το ΕΘΙΑΓΕ, ενώ ζήτησε από τους συνομιλητές του η συζήτηση και οι προτάσεις να κινηθούν στη λογική: «Καλάθι αγροτικών προϊόντων για τη Θεσσαλία», συνολικά για την περιφέρεια και όχι ξεκομμένα για το νομό. Πρότεινε δε, η υποδομή του Παλαμά να χρησιμοποιηθεί για ανάγκες έρευνας φυτικής παραγωγής (βαμβάκι, καπνός, αμπέλι).

Καπνός – στέβια

Για την περίπτωση του καπνού, ο γεωπόνος – ερευνητής κ. Ζαχοκώστας είπε μεταξύ άλλων ότι ο Καπνικός Σταθμός Έρευνας Καρδίτσας, είναι ο μοναδικός πλέον σε όλη την Ελλάδα (αφού έκλεισε ο αντίστοιχος σταθμός του Αγρινίου) και η έρευνά του γίνεται πάνω στα καπνά Βιρτζίνια.

«Σαν υπηρεσία, συνδυάζουμε την έρευνα με την καλλιέργεια, συντελώντας στην παραγωγή του καπνοσπόρου», τόνισε ο κ. Ζαχοκώστας  υπεραμυνόμενος τον ελληνικό καπνόσπορο, που «είναι ο μοναδικός πιστοποιημένος στην Ευρώπη».

Για την καλλιέργεια και παραγωγή καπνού ο κ. Ζαχοκώστας προέβλεψε ότι θα υπάρξει τριπλασιασμός των στρεμμάτων στην περιοχή της Καρδίτσας, ενώ πολύ θετικά μίλησε και για την καλλιέργεια στέβιας, ενός φυτού που έχει πολλές ομοιότητες στον τρόπο καλλιέργειας και αποξήρανσης με αυτόν του καπνού, τον οποίο μπορεί να αντικαταστήσει (ως καλλιέργεια).

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση καπνού από τρίτες χώρες» είπε ο κ. Ζαχοκώστας, υποστηρίζοντας πως «τα ελληνικά καπνά -ειδικά τα Βιρτζίνια- είναι τα μοναδικά με γεύση και άρωμα και δεν κινδυνεύουν». Παράλληλα, βλέπει θετικά το μέλλον της στέβιας, η οποία «πήρε έγκριση από τις 10/4/2010 όχι μόνο σαν συμπλήρωμα διαίτης αλλά και σαν τρόφιμο».

Με τη στέβια ο κ. Ζαχοκώστας ασχολήθηκε ερευνητικά επί δύο χρόνια με τη συνεργασία Γερμανού επιστήμονα. Η μέθοδος αποξήρανσης της στέβιας που χρησιμοποιεί, αποδίδει προϊόν με μεγαλύτερη καθαρότητα και περιεκτικότητα γλυκαντικών ουσιών. Τις έρευνες και τα πειράματα που κάνει ο ίδιος στον Καπνικό Σταθμό Καρδίτσας, είναι μοναδικά στην Ευρώπη και γίνονται σε συνεργασία με τις ομάδες καπνο-παραγωγών της Καρδίτσας και της Φθιώτιδας.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο Καπνικός Σταθμός της Καρδίτσας είναι η τεχνογνωσία, η μέθοδος αποξήρανσης και η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλυκαντικές ουσίες. Αυτά τα πλεονεκτήματα συνηγορούν στο να παραμείνει ο καπνικός σταθμός (ερευνητικά εργαστήρια και ξηραντήρια) στην Καρδίτσα, ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το αγρόκτημα του Σταθμού Παλαμά (όπως γινόταν και παλιότερα) για σποροπαραγωγή καπνού, όπως επίσης και στέβιας.

Σχετικά με τη στέβια, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση προς ντόπιους παραγωγούς για ίδρυση μετοχικής εταιρίας καλλιέργειας και εμπορίας του φυτού.

Το βαμβάκι

Στη συζήτηση τονίστηκε από τους ομιλητές η «κοινή προσπάθεια» όσων εμπλέκονται με τον καπνό και το βαμβάκι, που δεν πρέπει να φύγουν από την περιοχή του νομού Καρδίτσας. «Να διατηρήσουμε τη δραστηριότητα στην περιοχή και να την αναπτύξουμε, μαζί με άλλες που θα επιλέξουμε», τονίστηκε.

Σχετικά με το βαμβάκι, κατηγορηματικά αντίθετοι ήταν οι μετέχοντας της σύσκεψης με την μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη, συμφωνώντας ότι «βαμβάκι και Θεσσαλία ταυτίζονται». Συνολικότερα όμως υπήρξε αντίδραση με το «νέο ΕΘΙΑΓΕ», στο οποίο από τις 52 μονάδες αγροτικής έρευνας παραμένουν οι 15 μέχρι στιγμής και αυτές θα συγκεντρωθούν κατά πλειοψηφία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Άλλο ένα πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι ότι υπάρχει Ινστιτούτο Χαρτογράφησης εδαφών του ΕΘΙΑΓΕ – για την αξιολόγηση των εδαφών, όπου είναι λεπτομερώς συγκεντρωμένες οι απαραίτητες πληροφορίες.

Αμπέλι – δέντρα

Η ερευνήτρια κ. Σαχίνογλου, αναφέρθηκε στην περίπτωση της αμπέλου, λέγοντας πως το Ινστιτούτο παρέχει φυτά απαλλαγμένα από ιώσεις, ότι υπάρχει προσωπικό με εμπειρία για το αμπέλι αλλά και σημαντικές υποδομές, υποστηρίζοντας πως πρέπει να ανοιχτεί και σε δεντροκομικές καλλιέργειες (σχετικά με το Σταθμό Έρευνας του Παλαμά).

Ο δήμος Καρδίτσας

Συμμετέχοντας στη σύσκεψη ως εκπρόσωπος του δημάρχου Καρδίτσας κ. Παπαλού,  ο αντιδήμαρχος  κ. Μαρκινός, αναφέρθηκε στα ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης του δήμου του, στην μέχρι τώρα «απομάκρυνση των γεωπόνων – ερευνητών από τα χωράφια» και στην πολιτική της νέας δημοτικής Αρχής της Καρδίτσας να ξανάρθουν οι επιστήμονες κοντά στον παραγωγό.

Ο κ. Μαρκινός μετέφερε την επιμονή του δήμου της Καρδίτσας «να παραμείνει το βαμβάκι στην περιοχή», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο καπνός -και χωρίς επιδοτήσεις- φέρνει ένα αξιόλογο εισόδημα», καταλήγοντας ότι «στηρίζουμε και τα δύο αυτά προϊόντα και θέλουμε να παραμείνουν εδώ οι αντίστοιχοι σταθμοί έρευνας».

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας, παρουσίασε μια πρόταση που αφορά τη συνεργασία του δήμου Καρδίτσας με τους ερευνητές και τη «συγκατοίκηση υπηρεσιών του δήμου στα κτήρια των Σταθμών (καπνού και βάμβακος) με ανάληψη από το δήμο μέρους της συντήρησής τους».

Προηγούμενο άρθρο Αναφορά Μ. Θεοχάρη για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών
Επόμενο άρθρο Τρεις Καρδιτσιώτικες σχολικές Χορωδίες συμμετέχουν στη συνάντηση “Τα Σχολεία της Καρδίτσας τραγουδούν Χορωδιακά!!!”