Πρωτοσέλιδο

Σήμα κινδύνου για τα ημιτελή έργα στον Αχελώο


Στην  κοινή συνέντευξη τύπου του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Καρδίτσας και των Δημάρχων Μουζακίου, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, για τον δυνατό σεισμό που έγινε στις 31/8/2018 στην περιοχή Αργιθέας – Λίμνης Πλαστήρα, τις συνέπειες και τους κινδύνους του, ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός επισήμανε τα εξής:

Ο σεισμός έντασης 5,2 βαθμών/Ρίχτερ που συνέβη στις 31/8/2018 στην ορεινή Καρδίτσα, ταρακούνησε και τρόμαξε ιδιαίτερα τους κατοίκους όχι μόνον του Νομού μας, αλλά ολόκληρης της κεντρικής Ελλάδος!Ήταν αρκετά δυνατός για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιώνστην περιοχή μας, καθώς μετά τον καταστροφικό σεισμό των Σοφάδων τον Απρίλιο του 1954, δεν είχαμε κάποια ισχυρότερη σεισμική δόνηση.

Ευτυχώς ο συγκεκριμένος σεισμός δεν είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό, η ακόμη χειρότερα την απώλεια ανθρώπων, όμωςπροκάλεσε σημαντικές ζημιές σε κατοικίες, μνημεία και υποδομές που θα πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό, ενόψει του χειμώνα που έρχεται.

Σε ότι αφορά στον Δήμο Μουζακίου, κινητοποιηθήκαμε από την ίδια κιόλας ημέρα του σεισμού ξεκινώντας την διαδικασία καταγραφής ζημιών. Παράλληλα, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες για να ενεργοποιήσουμε τον κρατικό μηχανισμό προς στήριξη πρωτίστως των πληγέντων οικογενειών, μα και του Δήμου μας που είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος των παρεμβάσεων που απαιτούνται.

Ζητούμε την καθοριστική παρέμβαση των αρμοδίων υπουργών για να καταβληθούν γρήγορα οι προβλεπόμενες ενισχύσεις και αποζημιώσεις στους δικαιούχους και να εγκριθούν έκτακτες πιστώσεις από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας για την επαναφορά της κανονικότητας στους σεισμόπληκτους οικισμούς, μα και για την προστασία των κατοίκων… Και τι εννοώ!

Κίνδυνος από τα ημιτελή έργα στον Αχελώο

Με αφορμή τη δυσμενέστατη μεταβολή των δεδομένων σεισμικότητας στην περιοχή μας, οφείλω να επιστήσω ιδιαίτερα την προσοχή στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρακαι να απευθύνω έκκληση να αλλάξουν την κάθετα αρνητική στάση τους για τα έργα στον Αχελώο!

Είναι εξόφθαλμο ότι στο συγκεκριμένο μείζον ζήτημα της Θεσσαλίαςδεν χωρούν πια ξεπερασμένες ιδεοληψίες του παρελθόντος, ούτε βέβαια επικίνδυνες ολιγωρίες, διότι τα εγκαταλελειμμένα ημιτελή έργα μπορούν εύκολα, – ώ μη γένετο – σε έναν νέο ισχυρότερο σεισμό στην Αργιθέα, να αποτελέσουν την αιτία βιβλικής καταστροφής και τραγωδίας στη χώρα!

Ήδη υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες ελέγχου και μέριμνας για πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων σ’ αυτή την ορεινή ζώνη, μα και στα ριζά των βουνών της στο Μουζάκι, από τα έργα του Άνω Αχελώου. Ο λόγος για το Φράγμα Συκιάς, την σήραγγα Πευκοφύτου και την ενδιάμεση σήραγγα της Αγορασιάς.

Οι παροχές των υδάτινων συστημάτων (ποταμοί, χείμαρροι κ.λ.π.) είναι πολύ υψηλές και με το πέρασμά τους προκαλούν μεγάλες καταπτώσεις όπως συνέβη το 2015 στον διπλανό ποταμό Άραχθο, με πιο γνωστή και εμβληματική αυτή του παραδοσιακού γεφυριού της Πλάκας.

Τέτοια φαινόμενα ανησυχούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες στα χωριά της περιοχής, όπου οι κάτοικοι φοβούνται μην βρεθούν ξαφνικά αντιμέτωποι με μια βιβλική καταστροφή από την κατάρρευση κάποιου από τα ημιτελή και εκτεθειμένα στη μανία της φύσης, έργα.

Η ανησυχία τους, κάθε χρόνο που περνάει, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, καθώς γνωρίζουν ότι οι σήραγγες παράκαμψης του υπό κατασκευή φράγματος Συκιάς, οι οποίες ουσιαστικά εξυπηρετούν προσωρινά(;) τη διέλευση της παροχής του Αχελώου, είναι σε μεγάλο βαθμό «βουλωμένες» από φερτά υλικά, γεγονός που διογκώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων ανά πάσα στιγμή μέσα στον χειμώνα, πόσο μάλλον σε περίπτωση ισχυρού σεισμού!

Επίσης, σε ότι αφορά στη σήραγγα Πευκοφύτου, η εσωτερική επένδυση με προκατασκευασμένα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος έχει εκτελεσθεί μόνο στα 6 χλμ της σήραγγας και απομένουν, χωρίς επένδυση, άλλα 11,5 χλμ! Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να αντιληφθεί την επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουν οι γύρω οικισμοί. Εξάλλου, οι συνεχείς διαρροές υδάτων μέσα από τα πετρώματα στα πλαϊνά και κυρίως στην οροφή της σήραγγας αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για τους υπαρκτούς κινδύνους.

Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για πόσο ακόμη χρονικό διάστημα θα είμαστε τυχεροί και δεν θα ζήσουμε κάποια αποφράδα μέρα την κατάρρευση της σήραγγας με απρόβλεπτες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, σε τεχνικά έργα, υποδομές, ενώ δεν αποκλείεται να πληγούν ανεπανόρθωτα κοντινοί οικισμοί, η να χαθούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές!

Άλλος «κρίκος» της εύθραυστης αλυσίδας των κινδύνων που ελλοχεύουν στην περιοχή των έργων είναι και το ενδιάμεσο «παράθυρο» της  σήραγγας στη θέση «Αγορασιά».

Σε μία πρόσφατη πλημμύρα (2015), τα νερά του ρέματος που διέρχεται μερικές δεκάδες μέτρα από την είσοδο αυτής της σήραγγας, λόγω της μεγάλης παροχής, ανυψώθηκαν τόσο πολύ ώστε λίγο έλλειψε να ξεπεράσουν το χείλος του αναχώματος που προστατεύει την είσοδο στο έργο. Εάν τα νερά περνούσαν στη σήραγγα, λόγω των έντονων κλίσεων, θα οδηγούνταν ανεμπόδιστα στην κεντρική σήραγγα και από εκεί στην περιοχή του Μουζακίου! Θεωρώ περιττή την υπόμνηση ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις αντιμετώπισης και προστασίας της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων ενός ολόκληρου Δήμου!

Ως επικεφαλής της Διοίκησης του άμεσα θιγόμενου και ακάλυπτου σήμερα από ενδεχόμενη πλημμυρική, ή – με βάση τα νέα δεδομένα μετά τον σεισμό της 31ης Αυγούστου 2018 – σεισμική καταστροφή, Δήμου Μουζακίου, είμαι υποχρεωμένος να επισημαίνω σε κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση, τους υπαρκτούς κινδύνους στην περιοχή μας! Ενημερώνω δε ότι αυτοί έχουν επανειλημμένως υπογραμμιστεί και από τις τεχνικές υπηρεσίες στον αρμόδιο υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη, με υπομνήματα (εμπιστευτικά ή μη). Επιπλέον έχει ήδη υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ για συντήρηση των έργων και κατ’ επέκταση για την προστασία της ευρύτερης περιοχής Αργιθέας – Μουζακίου από καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, το οποίο δυστυχώς παραμένει αναπάντητο!

Με βάση τα παραπάνω, ανεπιφύλακτα λέωότι η απαράδεκτη αδράνεια που παρατηρείται σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης, η έστω προστασίας των έργων του Άνω Αχελώου, αποτελεί εντελώς εμμονική και επικίνδυνα ανεύθυνη πολιτική στάση από πλευράς κυβέρνησης!

Υπενθυμίζω ότι πέρυσι στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Λάρισας, ο  Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Συκιά θα εξετασθεί για να λειτουργήσει ως υδροηλεκτρικό έργο…Ας μην περιμένουμε άλλο, διότι αν η φύση το «αποφασίσει», τότε η καταστροφή από ξαφνική ανεξέλεγκτη «εκτροπή» του Αχελώου στη Θεσσαλία, θα είναι ασύλληπτη!

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής δείχνει ολοένα και πιο έντονα τα απειλητικά σημάδια του στον κόσμο και η Ελλάδα εισήλθε στο πεδίο των απρόβλεπτων επιδράσεών του τα τελευταία χρόνια.

Για την αντιμετώπιση λοιπόν των σοβαρότατων περιβαλλοντικών ζητημάτων που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσουν την κοινωνία μας στο μέλλον, επιβάλλεται ως Πολιτεία να πάρουμε ρηξικέλευθες πολιτικές αποφάσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα μέσω και καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων.Όπως η δημιουργία στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ενόςπρογράμματος δράσεων ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας, το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη η περιφέρειά μας για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων και την δημιουργία νέων μηχανισμών και πλάνων πρόληψης ή σωτήριων επεμβάσεων,ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά στην πατρίδα μας οιφονικές καταστροφές της Αττικής.

Κλείνοντας, καλώ την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει άμεσαστη μετεγκατάσταση ενός ελικοπτέρου ορεινής διάσωσης ΒΚ 117 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας, για να αντιμετωπιστεί στο ελάχιστο, το τεράστιο έλλειμμα μόνιμηςεναέριας βοήθειας στην κεντρική Ελλάδα.Σχετική επιστολή έχει ήδη σταλεί από την ΠΕΔ Θεσσαλίας, στην Υπουργό κ. Όλγα Γεροβασίλη, με κοινοποίηση στην Υφυπουργό κ. Κατερίνα Παπακώστα και στους τέσσερις βουλευτές του Νομού Καρδίτσας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Την 1η Οκτωβρίου η έναρξη μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής
Επόμενο άρθρο Να γίνουν νέες σπουδαστικές-φοιτητικές εστίες στα ΤΕΙ και ΑΕΙ της Θεσσαλίας