Ειδήσεις

Σεραφείμ Τσιώνος: Οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων στον δρόμο του αγώνα


Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (Σ.Ε.Α.) των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών ομοσπονδιών (ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΑΕΕ, ΟΣΕ, ΠΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ) κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις (άρχισαν το Σεπτέμβρη) με την Πανελλαδική κινητοποίηση που θα γίνει στην Αθήνα στην Πλατεία Συντάγματος στις 15 Δεκέμβρη και ώρα 5 μ.μ.

Οι συνταξιούχοι αγωνίζονται και αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που χωρίς σταματημό χωρίς έλεος συνεχίζει να μειώνει τις συντάξεις, να καταστρέφει τη ζωή που με δουλειά δεκαετιών έχτισαν. Καταργεί για τα παιδιά όλων των συνταξιούχων τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα ωράρια, το δικαίωμα στην απεργία, απελευθερώνει τις απολύσεις παράλληλα μειώνει ακόμη πιο πολύ τους μισθούς και τις συντάξεις με τη λεγόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Την ίδια ευθύνη έχουν και τα άλλα κόμματα που διαχειρίζονται αυτές τις πολιτικές (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ) που είτε ψήφισαν είτε αποδέχτηκαν την εφαρμογή και του τρίτου μνημονίου και ενώ δήθεν καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τα σε βάρος των συνταξιούχων και των εργαζομένων μέτρα, κάνουν καθαρό πως δεν πρόκειται να επαναφέρουν κανένα από τα καταργημένα δικαιώματα. Αντίθετα θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση της εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών.

Στο χώρο των συνταξιούχων αλλά και των εργαζομένων υπάρχουν εργοδοτικοί συνδικαλιστές που σπέρνουν την απογοήτευση λέγοντας “με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις δεν κερδίζουμε τίποτα”. Ξεχνούν όμως, ότι με αγώνες και αίμα κερδίθηκε το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η μόνιμη και σταθερή εργασία, η ασφάλιση και η υγειονομίκη περίθαλψη, οι άδειες κλπ. Η μαζική συμμετοχή συνταξιούχων και εργαζομένων δίνει απάντηση στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό. Το παράδειγμα της επιστροφής των παράνομα παρακρατηθέντων  για την υγειονομίκη περίθαλψη είναι ένα μικρό δείγμα τι μπορούμε να πετύχουμε (χωρίς να τρέχουμε στα δικαστήρια).

 

Με την κινητοποίηση οι συνταξιούχοι διεκδικούν μεταξύ των άλλων

  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης
  • Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα του 2010
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων από το 1992 μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα το νόμο-λαιμητόμο Ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου)
  • Παροχή δημόσιας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης-απαγόρευση της δράσης του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο υγείας, περίθαλψης

Τέλος με απόφαση της Σ.Ε.Α. όλων των ομοσπονδιών των συνταξιούχων δρομολογούνται λεωφορεία για Αθήνα με δωρεάν συμμετοχή.

Καλούνται οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων να δηλώσουν συμμετοχή στα μέλη των Δ.Σ. των συλλόγων τους.

Η αναχώρηση για Αθήνα των συνταξιούχων του δημοσίου του Νομού μας θα γίνει την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη από το άγαλμα Καραισκάκη (πέτρινη τράπεζα) στις 7:30 π.μ. και η επιστροφή μετά το συλλαλητήριο.

 

Του Σεραφείμ Τσιώνου Αντιπροέδρου του συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Ν.Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Ομιλία στο ΚΑΠΗ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και αυτοδιοικητικοί της Καρδίτσας