Σε «ομηρία» 15 εργαζόμενοι στον Δήμο Καρδίτσας


Αβέβαιο παραμένει το μέλλον 15 εργαζομένων του Δήμου Καρδίτσας των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει και οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας προκειμένου να ζητήσουν λύση στο πρόβλημά τους. Προηγουμένως είχε κατατεθεί αίτημα στο Προεδρείο του σώματος από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας, με το οποίο επεσήμαναν τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν 15 εργαζόμενοι που εδώ και αρκετά χρόνια απασχολούνται στο Δήμο Καρδίτσας με διάφορες μορφές απασχόλησης είτε μέσω προγραμμάτων ή έργων αυτεπιστασίας. Οι παραπάνω εργαζόμενοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς του Δήμου και συνεπώς ήταν και είναι απαραίτητοι. Σήμερα μετά τη λήξη κάποιων προγραμμάτων και των έργων αυτεπιστασίας οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους σταμάτησαν να εργάζονται και μερικοί συνεχίζουν ακόμα χωρίς να πληρώνονται. Ενημερώσαμε για το θέμα αυτό και τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρδίτσας που και οι δυο ήταν θετικοί στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Κύριε πρόεδρε, ζητάμε από εσάς να φέρετε προς συζήτηση στο Δ.Σ. το θέμα απασχόλησης αυτών των εργαζομένων για να βρεθεί μια δίκαιη και νόμιμη λύση». Για το θέμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τέγος τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή εμπαίζει τους εργαζόμενους αφού στον προϋπολογισμό του 2009 έχει εγγράψει έργα αυτεπιστασίας, ωστόσο όμως δεν τοποθετεί ανάλογα τους εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι τους το έχει υποσχεθεί προφορικά. Ο κ. Χατζοπλάκης από τη μεριά του ζήτησε να διανεμηθεί αναλυτική κατάσταση για το που δούλευε ο καθένας, πόσα χρόνια και σε ποιες θέσεις θα απασχοληθούν μελλοντικά, ενώ ο κ. Παλαμιώτης όπως και ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης ζήτησαν την αναβολή του θέματος και τη συζήτησή του στο επόμενο Δ.Σ. προκειμένου να έρθουν όλοι προετοιμασμένοι. Τέλος, ο Πρόεδρος της  ΔΗΚΕΚ κ. Ξυδιάς σε έντονο ύφος είπε ότι δεν πρέπει να εμπαίζουμε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και ότι δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες σε τέτοια σοβαρά ζητήματα. Υπογράμμισε δε πως κάποιοι άλλοι ήταν οι «πατέρες» αυτής της κατάστασης.

Ερωτήσεις

Με ερωτήσεις των συμβούλων προς τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, ξεκίνησε και το συμβούλιο. Το λόγο αρχικά έλαβε ο κ. Τέγος υποβάλλοντας τρεις ερωτήσεις:

  1. Ερώτηση προς τον κ. Βερίλλη:

Με επιστολή όλων των Δημοτικών Συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας από 12/1/09 σας είχαμε ζητήσει, εφαρμόζοντας τον Ν.3731/08, να μας παραχωρήσετε ένα γραφείο με την απαραίτητη υποδομή καθώς και έναν υπάλληλο για γραμματειακή υποστήριξη.

Παρά την πάροδο ενός μηνός, δεν αξιωθήκατε όχι μόνον να ικανοποιήσετε το αίτημά μας, αλλά ούτε να καλέσετε κάποιον εκπρόσωπό μας  για στοιχειώδη  διαβούλευση σχετικά με την θέση του γραφείου, τον ακριβή χρόνο παραχώρησης, το όνομα του υπαλλήλου κλπ.

Ερωτάσθε λοιπόν σήμερα, πότε και με ποιον συγκεκριμένο τρόπο θα ικανοποιήσετε το από νόμο προβλεπόμενο αίτημά μας. Τυχόν μη απάντησή σας ή μετάθεσή της για το μέλλον, θα θεωρηθεί από μέρους μας άρνηση ικανοποίησης του αιτήματος μας, οπότε επιφυλασσόμεθα να ενεργήσουμε κατά την άποψή μας, λόγω παραβίασης από μέρους σας του Ν.3731/08.

  1. Ερώτηση προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Χρ. Παλαμιώτη

Γνωρίζουμε ότι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ σε συνεδρίασή του (28 / 1 / 09) και στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου οργανογράμματος της επιχείρησης αποφάσισε να τοποθετήσει τον επί 22 χρόνια μηχανολόγο – ηλεκτρολόγο μηχανικό κ. Χρ. Τσιάκα στη θέση του προϊσταμένου Η/Μ εγκαταστάσεων. Ο κος Χρ. Τσιάκας μέχρι τώρα ήταν προϊστάμενος του τμήματος συντήρησης δικτύων, κατασκευών, Η/Μ εγκαταστάσεων με πάνω από 30 εργαζόμενους στην ευθύνη του ενώ τώρα με τη νέα τοποθέτηση – υποβάθμιση θα προΐσταται σε μόλις 2 εργαζόμενους. Γνωρίζουμε ότι το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ με ομόφωνη απόφαση διαμαρτύρεται έντονα για την επιλογή σας αυτή και ζητά την ανάκλησή της. Γνωρίζουμε επίσης ότι δικηγόρος εκπρόσωπος του κ. Τσιάκα αναζητά την απόφαση για να ξεκινήσει ένδικο αγώνα για την ηθική και επαγγελματική αποκατάστασή του.

Ερωτάται ο κ. Παλαμιώτης :

  • Τι ακριβώς προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ για τον κ. Τσιάκα, γιατί η απόφαση δεν έχει ακόμα γραφεί, γιατί δεν υπήρχε γραπτή εισήγηση κατά τη συζήτηση του θέματος, γιατί δεν ενημερώθηκε ο ίδιος για τις προθέσεις σας αυτές;

  • Ποιος ο λόγος της υπηρεσιακής υποβάθμισης και αντικατάστασης του κ. Τσιάκα, με νεοδιοριζόμενη και ως εκ τούτου άπειρη μηχανικό, με δεδομένη για μας την μεγάλη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου αλλά και την συνέπεια που τον διακρίνει στα καθήκοντά του όλα τα χρόνια που εργάζεται στην ΔΕΥΑΚ;

  1. Ερώτηση προς τους κ. Βερίλλη και Ξυδιά

Διαβάσαμε ότι την Κυριακή 22 / 2 διοργανώνετε διετή δημόσιο απολογισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΤΑΚ και της ΔΗΚΕΚ για τα έτη 2007 και 2008.

  • Για την ΔΕΤΑΚ εδώ και ένα χρόνο περίπου υπάρχουν όλα τα οικονομικά στοιχεία (απολογισμός – ισολογισμός) για το έτος 2007 ενώ για το 2008 σήμερα δεν υπάρχει τίποτα σχετικό που να συζητήθηκε στα πλαίσια της Δημοτικής Επιχείρησης ή του Δήμου.

  • Η ΔΗΚΕΚ λειτουργεί εδώ και 2 περίπου μήνες και το διοικητικό της συμβούλιο που πρόσφατα συγκροτήθηκε συνεδρίασε μόλις 2 φορές.

Ρωτάμε τους κ. Βερίλλη και Ξυδιά:

1) Για ποιο λόγο διοργανώνετε Δημόσιο απολογισμό μιας επιχείρησης που διαλύθηκε και για την οποία δεν έχουμε ακόμα τα επίσημα οικονομικά της στοιχεία για το έτος 2008 ενώ η άλλη μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία της; Θα κάνετε κ. Βερίλλη Δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων του Δήμου όπως είστε υποχρεωμένος με βάση τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων; Δεν έγινε το 2007. Θα γίνει για το έτος 2008; Τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κώδικας (Άρθρο 217) στους απολογισμούς που ετοιμάζετε των επιχειρήσεων ΔΕΤΑΚ και ΔΗΚΕΚ;

2) Ποιος αποφάσισε τη διοργάνωση των απολογισμών; τα Δ.Σ. των ΔΕΤΑΚ και ΔΗΚΕΚ, ή είναι προσωπική πολιτική του προέδρου;

3) Η εισήγηση των απολογισμών που θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση είναι θέμα που θα απασχολήσει τα Δ.Σ. των επιχειρήσεων ή θα είναι προσωπικό κείμενο που θα συντάξει ο κ. Ξυδιάς ως πρόεδρος;

Στη συνέχεια ο κ. Σιακάρας έκανε αναφορά σε κάποιες λακκούβες εντός του οικισμού της Καρδιτσομαγούλας για τις οποίες δέχεται συχνά παράπονα από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και σε ένα οικόπεδο για την αγορά του οποίου έχει ενδιαφερθεί ο Δήμος Καρδίτσας, ωστόσο στον προϋπολογισμό του 2009 δεν αναφέρεται πουθενά. Ακολούθως ο κ. Χατζοπλάκης ζήτησε να μάθει τι απέγιναν ι δεσμεύσεις του Δημάρχου για την ηθική και υλική συμπαράσταση στον Παλαιστινιακό λαό (όπως ο ίδιος είχε αναφέρει στην ομιλία του στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα), ενώ απευθυνόμενος προς τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Σουφλάκο επεσήμανε την επικινδυνότητα του κτιρίου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Χαρίτου και Ιεζεκιήλ. Τέλος ο κ. Κολιός υπογράμμισε το θέμα των υπεράριθμων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου και τις παραιτήσεις μελών από τη ΔΕΥΑΚ.

Προηγούμενο άρθρο Πλήγμα στους μηχανικούς από την ύφεση οικοδομικής δραστηριότητας
Επόμενο άρθρο Απονομή πτυχίων σε 177 εκπαιδευόμενους στρατονόμους