Πρωτοσέλιδο

Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι αγρότες του Νομού – Σύσκεψη στον Παλαμά


Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Παλαμά με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, με μαζική παρουσία συλλόγων και αγροτών απ’ όλο το νομό. Στην σύσκεψη τέθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά και νέα ζητήματα που έχουν προκύψει όπως το «ειδικό περιβαλλοντικό τέλος» στο νερό άρδευσης και ύδρευσης. Πιο συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βαγγέλης Μπούταςέκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της φορολογίας και του ασφαλιστικού, για τα οποία μάλιστα εξαπέλυσε τα πυρά του προς την κυβέρνηση, αλλά και τα μπλόκα εκείνα που στις περυσινές κινητοποιήσεις ζητούσαν επιτακτικά τον αυστηρό διαχωρισμό σε κατά «κύριο επάγγελμα αγρότες» και μη. Στο επίκεντρο βρέθηκε ακόμα ο κίνδυνος που εγκυμονεί να απολέσει η χώρα σημαντικά ποσά ενισχύσεων επειδή χιλιάδες συνταξιούχοι θα τεθούν εκτός παραγωγής με το νέο ασφαλιστικό.

Όσον αφοράμε τα προβλήματα που προέκυψαν τη φετινή χρονιά από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ο ΕΛΓΑ και η καταβολή των αποζημιώσεων ανάγεται σε κορυφαίο ζήτημα. Επισημάνθηκε ότι εδώ και χρόνια η Ομοσπονδία έχει πάγιο αίτημα για τις αποζημιώσεις και την αλλαγή του κανονισμού στον ΕΛΓΑ. Μάλιστα, καταλογίστηκαν ευθύνες σε επίπεδο αιρετής διοίκησης για την μη διεκδίκηση ένταξης αντιπλημμυρικών έργων στο ΕΣΠΑ.

Η τιμή τουβαμβακιού που τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η συλλογή του,προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των αγροτών που ήταν διάχυτη στην σύσκεψη. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων εξέφρασαν το φόβο τους ότι θα επαναληφθεί και τη φετινή χρονιά το πρόβλημα που αντιμετώπισαν με την πολιτική των «ανοιχτών τιμών», κάτι που όπως επισημάνθηκε εφαρμόστηκε φέτος και με τα σιτηρά. Τονίστηκε δε, ότι το αίτημα για τις κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας είνα επίκαιρο.

Οι περισσότεροι αγρότες που μίλησαν τόνισαν ότι  βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συγκομιδή στη βαμβακοκαλλιέργεια και προβληματίζονται εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε η φετινή καλλιεργητική χρονιά αφενός, αφετέρου λόγω των προβλημάτων που εντείνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και απειλούν τη βιωσιμότητά τους.

Τέλος στην σύσκεψη συζητήθηκε και αποφασίστηκε ο συντονσμός μεταξύ των αγροτικών συλλόγων και ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν, η ΕΟΑΣΚ με τους Αγροτικούς Συλλόγους που είναι μέλη της,  θα ξεκινήσουν εκστρατεία ενημερωτικών συσκέψεων στα χωριά του νομού, τις οποίες θα διαδεχθούν κινητοποιήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τον επόμενο μήνα θα συμμετέχουν στη Λάρισα σε ευρεία σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ώστε συντονισμένα οι αγρότες κάθε περιοχής να οργανώσουν   κινητοποιήσεις με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση στους επόμενους μήνες.
Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις του αγροτικού κόσμου, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας υπογράμμισαν ότι σε σύγκριση με πέρυσι η κατάσταση έχει χειροτερέψει, με τους αγρότες να έχουν χίλιους λόγους για να βρίσκονται στο δρόμο. Χαρακτήρισαν «κοροϊδία» τα όσα ακούστηκαν στη ΔΕΘ για τον αγροτικό κόσμο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα τελευταία μέτρα φέρουν την υπογραφή πέντε κομμάτων και κινούνται στην κατεύθυνση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής που θέλει να απομείνουν λίγοι μεγαλοκαλλιεργητές στην πρωτογενή παραγωγή.
Για το θέμα αυτό τονίστηκε πως είναι μείζονος σημασίας να μην νομιμοποιηθούν τα μέτρα στη συνείδησή των αγροτών, οι οποίοι πρέπει να αντιτάξουν τον οργανωμένο αγώνα τους μέσα από του Συλλόγους.

Tέλος κατά την χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΕΟΑΣΚ σε πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα που γίνεται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 2 του Νοέμβρη, για την ανεργία και το λαϊκό εισόδημα.

Να σημειωθεί ότι οι  εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων εξέφρασαν την άρνησή τους να αποδεχτούν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος τους και η οποία απειλεί να τους θέσει εκτός παραγωγής.

«Μπλόκο» όπως είπαν χαρακτηριστικά στα μέτρα, παλιά και νέα, είναι αποφασισμένοι να βάλει η αγροτιά της Καρδίτσας.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Έναρξη της επίσημης αγωνιστικής περιόδου για το τάβλι