Πρωτοσέλιδο

Σημαντικές οι ζημιές σε καλλιέργειες των Σοφάδων


Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ από την Λάρισα με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Περιφερειακού Καταστήματος κ. Λιόντο Μιχάλη και  τον επόπτη Καρδίτσας κ. Σπυρόπουλο Σπύρο βρέθηκε  τη Δευτέρα (15/7) το πρωϊ, στην περιοχή του Δήμου Σοφάδων, για μια πρώτη εκτίμηση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας της Κυριακής.

Τους επόπτες του  ΕΛΓΑ συνόδεψαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Σοφάδων κ. Εκίζογλου Σπύρος, ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος Γεωπόνος  κ. Κατσής Δημοσθένης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Σοφάδων, Γεωπόνος κ. Καμινιώτης Παναγιώτης.

Συγκεκριμένα η επίσκεψη, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Αθανάσιος Σκάρλος έγινε στην περιοχή που εκτείνεται από το Μελισσοχώρι έως την Ανάβρα , όπου είχαμε εκτός των άλλων και ισχυρή χαλαζόπτωση με πολλές ζημιές σε καλλιέργειες.

Βεβαίως δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη περιοχή αλλά πολλά αγροκτήματα κοινοτήτων του Δήμου Σοφάδων που είτε από χαλάζι, είτε από συνδυασμό αέρα και βροχής είτε από μεγάλες ποσότητες νερού, οι καλλιέργειες έπαθαν μεγάλες ζημιές μέχρι ολοκληρωτική καταστροφή.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο κ. Σκάρλος μας είπε ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν  βαμβάκι, καπνός, βιομηχανική ντομάτα, πιπεριές αλλά και αμπέλια.

Από Τρίτη η αναγγελία

Εν τω μεταξύ η αρμοδία υπηρεσία του Δήμου Σοφάδων έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία της αναγγελίας, και από Τρίτη   16 έως και 29 Ιουλίου 2019 άμεσα θα μπορούν οι αγρότες να υποβάλλουν δηλώσεις για ζημιές. Σημειώνουμε εδώ πως από την στιγμή που θα γίνει η αναγγελία ο νόμος δίνει προθεσμία 15 ημερών.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι δηλώσεις αποστέλλονται στον ΕΛΓΑ για να έρθουν στην συνέχεια οι εκτιμητές και να προχωρήσει το θέμα μέχρι την αποζημίωση των παραγωγών.

Να σημειώσουμε ακόμα πως ξεκάθαρη εικόνα για τα πόσα στρέμματα επλήγησαν δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε, καθώς είναι οι διαφορετικές οι συνθήκες ανά περιοχή, όπως και το μέγεθος των ζημιών.

 

Προηγούμενο άρθρο Συμβουλές προστασίας σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων
Επόμενο άρθρο Ρόβας Βασίλειος, η 10η προσθήκη της Αναγέννησης