Σπ. Ταλιαδούρος: «Αόριστες οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τη στήριξη των καπνοπαραγωγών Καρδίτσας»


 Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδης σε απάντηση της ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σχετικά με την τροποποίηση και βελτίωση των δράσεων στα Μέτρα 144, 214,προκειμένου να ενισχυθούν πράγματι οι καπνοπαραγωγοί, που βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται συνεχώς απαντά αόριστα λέγοντας ότι το αρμόδιο Υπουργείο μεριμνά για το συγκεκριμένο θέμα και σε συνεργασία με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. εξετάζει την εξεύρεση λύσης ενώ για τα Σχέδια Βελτίωσης δηλώνει ότι για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Μέτρου επαναπροσδιορίζεται η βαθμολογία για την ένταξη των δικαιούχων σε αυτά.

 Ειδικότερα η απάντηση του κ. Σκανδαλίδη έχει ως εξής:

« Αναφορικά με τη στήριξη των καπνοπαραγωγών Καρδίτσας, ισχύουν τα κάτωθι μέτρα:

Μέτρο 144 «Εκμεταλλεύσεις σε διαδικασία αναδιάρθρωσης λόγω μεταρρύθμισης σε κοινή οργάνωση αγοράς»

Σύμφωνα με το άρθρο 35α του Καν. (ΕΚ) 1698/2005 του Συμβουλίου, η στήριξη μέσω του Μέτρου 144 «Εκμεταλλεύσεις σε διαδικασία αναδιάρθρωσης λόγω μεταρρύθμισης σε κοινή οργάνωση αγοράς» καταβάλλεται σε γεωργούς, των οποίων οι άμεσες ενισχύσεις έχουν μειωθεί από το 2010, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% σε σύγκριση με το 2009.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 2 του Καν. (ΕΚ) 73/2009 του Συμβουλίου, ως «άμεση ενίσχυση» ορίζεται η πληρωμή που καταβάλλεται απευθείας στο γεωργό στο πλαίσιο καθεστώτος εισοδηματικής στήριξης που αναφέρεται στο Παράρτημα Ι, στο οποίο ανήκουν και οι ενισχύσεις για το βαμβάκι (συνδεδεμένη και αποσυνδεμένη).

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων μεριμνά για το συγκεκριμένο θέμα και σε συνεργασία με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. εξετάζει την εξεύρεση λύσης.

Μέτρο 214 «Γεωργο – περιβαλλοντικές ενισχύσεις:

Δράση 2.3. «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην καλλιέργεια καπνού»

Σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ.3 του Καν. (ΕΚ) 1698/2005 ΤΟΥ Συμβουλίου , η διάρκεια των γεωργο – περιβαλλοντικών ενισχύσεων αφορούν σε περίοδο πέντε με επτά ετών. Για να μειωθεί το οικονομικό ρίσκο των καπνοπαραγωγών, θα προβλεφθεί ειδική ρήτρα στο θεσμικό πλαίσιο του Μέτρου. Η ρήτρα θα αφορά στην περίπτωση «κρίσης της αγοράς», κατά την οποία αν η καλλιέργεια καπνού, με το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, αποβεί ιδιαίτερα δυσβάσταχτη για το συμβαλλόμενο καπνοπαραγωγό, να μπορεί να διακόψει τη σύμβαση, χωρίς να επιστρέψει την ενίσχυση που έχει λάβει. Η αιτιολογία της αίτησης διακοπής της σύμβασης και η αποδοχή της θα εξετάζεται κατά περίπτωση από την αρμόδια αρχή εφαρμογής της εν λόγω δράσης.

Δράση 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες»

Η βασική δομή της δράσης δεν μπορεί να αλλάξει, καθώς μία επικείμενη προσπάθεια τροποποίησης της θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να εγκριθεί, χωρίς να είναι σίγουρη η αποδοχή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βελτιώσεις στην εφαρμογή της σχετικής δράσης (αλλά και όλων των άλλων Μέτρων και Δράσεων του Προγράμματος) είναι πάντα επιθυμητές και οποιαδήποτε εφικτή πρόταση εκ μέρους των ενδιαφερομένων, είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» – Σχέδια Βελτίωσης

Με γνώμονα την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Μέτρου, επαναπροσδιορίζεται η βαθμολογία για την ένταξη των δικαιούχων στα Σχέδια Βελτίωσης.»

Προηγούμενο άρθρο Μ. Θεοχάρη: Απόσυρση και για τα αγροτικά αυτοκίνητα
Επόμενο άρθρο Το πάλεψε o Α.Σ.Κ αλλά…