Σπ. Ταλιαδούρος : Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν – Απαιτείται εθνική συνεννόηση


Η ουσιαστική απραξία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει τη χώρα στο σημείο μηδέν με ορατό τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί «εκτός ελέγχου». Και τούτο γιατί όσο περισσότερος χρόνος χάνεται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τόσο περισσότερο βυθίζεται η οικονομία και μεγαλώνει ο «λογαριασμός» που θα κληθεί ο ελληνικός λαός να πληρώσει. Με αυτή την στάση η Κυβέρνηση έχει «καταφέρει»:

  • Να κρατάει μόνιμα με «κομμένη την ανάσα» καταναλωτές και επιχειρήσεις, οδηγώντας σε περαιτέρω συρρίκνωση την εγχώρια ζήτηση.
  • Να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης, με απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας.
  • Να φοβίζει τους επίδοξους εγχώριους και ξένους επενδυτές.
  • Να κόβει «τα φτερά» εισαγωγέων και εξαγωγέων που κουβαλούν στις πλάτες τους το έλλειμμα φερεγγυότητας της ελληνικής οικονομίας.
  • Να αποστερεί από κάθε ένεση ρευστότητας τον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Η οικονομία μας βρίσκεται δυστυχώς στο σημείο μηδέν.

Είναι γνωστό ότι το e-mailΧαρδούβελη του Νοεμβρίου 2014, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριπτε ως απαράδεκτο, προέβλεπε μέτρα 950 εκ. ευρώ, ενώ τώρα τα μέτρα στα οποία καλείται να συμφωνήσει η Κυβέρνηση Τσίπρα ξεπερνούν τα 5 δις. Ευρώ. Η σημερινή Κυβέρνηση, αφού αυτοπαγιδεύτηκε στον λαϊκισμό, στις ανεφάρμοστες υποσχέσεις και δημαγωγικές κορώνες, παγίδευσε τη χώρα σε ένα νέο κύκλο ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Τώρα εμφανίστηκε ότι αγωνίζεται για να κλείσει η συμφωνία. Είναι σαφές ότι αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της ρήξης, που δυστυχώς κάποιοι την επιζητούν. Χωρίς συμφωνία θα υπάρξουν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, παύση των περισσότερων κρατικών πληρωμών, αναστολή του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρηματικών συναλλαγών, αθέτηση πληρωμών μεταξύ ιδιωτών. Η χώρα θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και θα τεθεί σε κίνδυνο η θέση μας στην Ευρώπη  με ότι αυτό συνεπάγεται στην περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους που θα προκύψουν.

Από την άλλη πλευρά οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία, προϊόν της καθυστέρησης και των ιδεοληψιών, οδηγούν σε αυξήσεις της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας. Δυστυχώς και αυτή η συνταγή έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει. Έχει οδηγήσει σε ύφεση και είναι βαθύτατα κοινωνικά άδικη. Θα έπρεπε οι προτάσεις του να κινούνται στην κατεύθυνση της μείωσης των κρατικών δαπανών, δηλαδή της μείωσης  του σπάταλου κράτους και στην αύξηση και βελτίωση των  μηχανισμών ελέγχου. Οι προτάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεχειλίζουν από φόρους και αδιαφορία για τα έξοδα του κράτους.

Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μια συμφωνία με τους εταίρους που θα προβλέπεται κυρίως μείωση των κρατικών δαπανών και όχι περαιτέρω αύξηση της φορολογίας. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει σε εθνική συνεννόηση με τις ελληνικές φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους για να υπάρξει ένα ελληνικό σταθερό και διαρκείας αναπτυξιακό σχέδιο που θα στηρίζεται στις βάσεις της προσέλκυσης στη χώρα μας  επενδύσεων και της μείωσης των κρατικών δαπανών. Έτσι μόνο θα υπάρξει ανάπτυξη και θα βγούμε από το σημείο μηδέν.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τοποθέτηση του προέδρου της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας Γ. Κωτσού στα πλαίσια της ημερίδας για το ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθρο Συνδικάτο Οικοδόμων : Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑ.ΜΕ.