Σπ. Ταλιαδούρος: «Εμπαιγμός από την Υπουργό Παιδείας η συνάντηση για τη συγχώνευση και το κλείσιμο των σχολείων»


 Οι Βουλευτές Καρδίτσας, κ.κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αναπληρωτής Τομεάρχης του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ., και Κων. Τσιάρας Αναπληρωτής Τομεάρχης του Τομέα Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την υπογραφή της Απόφασης συγχώνευσης – κατάργησης σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στο νομό μας και της προσχηματικής συνάντησης που ορίστηκε από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας με τη Συντονιστική Επιτροπή, για τη Μεγάλη Τρίτη, κατόπιν εορτής, όπως λέει και ο λαός, προέβησαν στην κάτωθι δήλωση:

 «Η υπογραφή της Απόφασης της Κυβέρνησης για την κατάργηση, συγχώνευση και υποβάθμιση σχεδόν του 50% των σχολικών μονάδων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων), στο Νομό μας, που γίνεται επαναλαμβάνουμε ατεκμηρίωτα, χωρίς στοιχεία και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος και διαβούλευση με την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, πλήττει ανεπανόρθωτα την ποιότητα εκπαίδευσης της μαθητικής κοινότητας του νομού μας, υποβαθμίζει το εκπαιδευτικό έργο των δασκάλων και καθηγητών, δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της ελληνικής υπαίθρου.

Δυστυχώς, παρά τη σύσσωμη και δυναμική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών φορέων, των εκπροσώπων των Δήμων αλλά και όλων των Βουλευτών του Νομού μας δεν καταφέραμε να κάμψουμε τη σκληρή αλλά και αστοιχείωτη θέση της κυβέρνησης, που υπερασπίζεται πλέον απροκάλυπτα την αρχή Φτηνό σχολείο ίσον ποιοτικό Σχολείο.

Δυστυχώς παρά τις Ερωτήσεις, τις Επίκαιρες Επερωτήσεις, τις τοποθετήσεις στη Βουλή, και τα υπομνήματα που υποβάλαμε προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου σχετικά με το θέμα της συγχώνευσης και κατάργησης των σχολικών μονάδων στο νομό μας δεν καταφέραμε να την ευαισθητοποιήσουμε ώστε να ανοίξουν έναν αληθινό και ουσιαστικό διάλογο με τους ανθρώπους της εκπαίδευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξεύρεση της πιο δόκιμης λύσης προς όφελος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας γενικότερα.

Και όχι μόνο αυτό αλλά στο αίτημα μας για πραγματοποίηση μιας συνάντησης των Βουλευτών του Νομού μας και της συντονιστικής επιτροπής, που απαρτίζεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Β. Τσιάκο, τους Δημάρχους και την Ένωση Συλλόγων και Κηδεμόνων της Καρδίτσας καθώς και εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας με την ίδια την Υπουργό, στο Υπουργείο Παιδείας, με στόχο την ενημέρωση της και την τροποποίηση της σχετικής πρότασης η ηγεσία προσχηματικά ορίζει ως ημέρα συνάντησης τη Μεγάλη Τρίτη, αφού δηλαδή έχει υπογραφεί και εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση. Το γεγονός αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας για απροκάλυπτο εμπαιγμό της κυβέρνησης. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, για ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού και για οφέλη των μαθητών κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Οι δραματικές περικοπές στο κόστος της εκπαίδευσης δεν συνάδουν με το όραμα της ποιοτικής και ανταγωνιστικής εκπαίδευσης που δημαγωγικά διαφημίζει η κυβέρνηση.

Έχουμε τονίσει σε συναντήσεις αλλά και εγγράφως προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας φορείς ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε εκείνες τις μεταβολές, που βελτιώνουν την εκπαίδευση, όταν αυτές ακολουθούν την θεσμική διαδικασία, όταν εκείνες λαμβάνουν υπόψιν τη γνώμη των εκπαιδευτικών, των γονέων, της διοίκησης της εκπαίδευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικά των φορέων που αποτελούν παράγοντες της κοινωνίας μας. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε εκ νέου την Υπουργό Παιδείας, έστω και τώρα, να αναθεωρήσει την απόφαση της και να ανακαλέσει την απόφαση της συγχώνευσης και κατάργησης όλων αυτών των σχολικών μονάδων, στο νομό μας πριν γίνουμε όλοι μάρτυρες μιας προβληματικής νέας σχολικής χρονιάς, όπου τα χρήματα θα δίνονται στους μεταφορείς των μαθητών και όχι στους δασκάλους που τους παρέχουν τη γνώση.»

Προηγούμενο άρθρο Τελευταίος αγώνας εντός έδρας για την ομάδα του Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας - Αποφάσισαν οι φορείς του Νομού