Σπ. Ταλιαδούρος: «Ενισχύονται με ιατρικό προσωπικό η ΝΜΥ ΙΚΑ ΕΤΑΜ Καρδίτσας και τα Παραρτήματα Παλαμά, Σοφάδων, και Μουζακίου»


 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμανής σε απάντηση Αναφοράς που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σχετικά με την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ του Δήμου Καρδίτσας και την δυνατότητα συνταγογράφησης στα ΚΑΠΗ απάντησε ότι ενισχύονται με ιατρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων η ΝΜΥ ΙΚΑ ΕΤΑΜ Καρδίτσας και τα Παραρτήματα Παλαμά, Σοφάδων, και Μουζακίου ενώ η εξυπηρέτηση των μελών του ΚΑΠΗ μπορεί να γίνει με τη μετάβαση του ιατρού του Ιδρύματος στα ΚΑΠΗ ή από τους γιατρούς που απασχολούνται σε αυτά.

 Ειδικότερα, η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμανή έχει ως εξής:

Α. Στελέχωση με ιατρικό προσωπικό

«Στην ΝΜΥ ΙΚΑ ΕΤΑΜ Καρδίτσας από τον Οργανισμό προβλέπονται 36 οργανικές θέσεις και υπηρετούν 27 γιατροί και οδοντίατροι.

Το ΙΚΑ -ΕΤΑΜ και το Υπουργείο γνωρίζουν τις ελλείψεις σε ιατρούς,ιδιαίτερα μετά την λήξη των συμβάσεων έργου ορισμένων ιατρών.

Με την ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.7/45/9004/24-09-2010 απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1 της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, εγκρίθηκε η σύναψη μίσθωσης έργου 12 μηνών με 1.400 ιατρούς και οδοντιάτρους και 100 προσωπικούς ιατρούς από το ΙΚΑ -ΕΤΑΜ για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του.

Συγκεκριμένα για τον Νομό Καρδίτσας έγινε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμβάσεις μίσθωσης έργου 13 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, ως ακολούθως:

  1. Στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Καρδίτσας 1 ορθοπεδικός, 1 οφθαλμίατρος, 1 παθολόγος ή γενικής ιατρικής, 1 ψυχίατρος, 1 ΩΡΛ, 2 καρδιολόγοι, 1 οδοντίατρος, 1 δερματολόγος
  2. Στο Παράρτημα Παλαμά 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος
  3. Στο Παράρτημα Σοφάδων 1 παθολόγος ή γενικής ιατρικής και
  4. Στο Παράρτημα Μουζακίου 1 οδοντίατρος

Επομένως, στο Νομό Καρδίτσας προστίθενται 13 επιπλέον ιατροί για την καλύτερη εξυπηρέτηση  των ασφαλισμένων του Ιδρύματος.

Πλην των ανωτέρω, δύναται πλέον οι ασφαλισμένοι να απευθύνονται και σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ, των οποίων τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στις υπηρεσίες υγείας του Ιδρύματος και παρέχονται τηλεφωνιά από το 184 καθώς και από τα ΚΕΠ.

Β. Συνταγοράφηση στα ΚΑΠΗ

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών υγείας του Ιδρύματος και προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης τα οποία παρατηρούνται κυρίως στις περιπτώσεις συνταγογράφησης από ιατρούς εκτός του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (Ιδιώτες ιατροί στα ΚΑΠΗ), το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με σχετιό έγγραφό του, μεταξύ άλλων, καθιέρωσε ότι η εξυπηρέτηση των ΚΑΠΗ θα γίνεται:

  • 1. Με τη μετάβαση ιατρού του Ιδρύματος από την οικεία Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ
  • 2. Από ιατρούς του Ιδρύματος που απασχολούνται και στα ΚΑΠΗ.

Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ιδρύματος γίνεται από τις 336 Μονάδες Υγείας του Ιδρύματος, καθώς και από τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, στους οποίους χορηγούνται συνταγολόγια ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προκειμένου να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος.»

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Μείναμε έκπληκτοι από τη διστακτικότητα του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης να υπερασπιστεί το έργο του Αχελώου»
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Θεοδωρίδειου Κέντρου – Ορίζοντες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας