Κ. Αγοραστός: «Μείναμε έκπληκτοι από τη διστακτικότητα του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης να υπερασπιστεί το έργο του Αχελώου»


Την έκπληξή του για τη στάση του Νομικού Συμβούλου του ΥΠΕΚΑ που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο για το έργο του Αχελώου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΠΑΣΕ κ. Κώστας Αγοραστός ενημερώνοντας σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Εκτός του ότι δεν επέδειξε την αναμενόμενη μαχητικότητα, περιέργως ήταν διστακτικός στο να υποστηρίξει τη νομιμότητα και τη συμβατότητα του έργου από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου, αφού επέμενε στο να ομιλεί για “μελλοντικές” διαχειριστικές μελέτες , οι οποίες ήδη εκπονούνται και με τις οποίες θα προσαρμοστεί το έργο στις νέες Κοινοτικές περιβαλλοντικές οδηγίες των υδάτινων οικοσυστημάτων», επισήμανε ο κ. Κώστας Αγοραστός σημειώνοντας: «απορία προκάλεσε επίσης η εμμονή του να χαρακτηρίζει το νόμο (ο οποίος επέτρεψε τη συνέχιση εκτελέσεως των έργων) ως δήθεν “ανενεργό” λόγω του ότι με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ έχει προσωρινά ανασταλεί η εφαρμογή του, ισχυρισμός ο οποίος προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο δια του Προέδρου του επεσήμανε ότι τα περί “ανενεργού” νόμου δεν ευσταθούν …

Ερωτηματικά προκάλεσε και το γεγονός ότι ο νομικός συμπαραστάτης του Ελληνικού Δημοσίου επέδειξε την ίδια ανεξήγητη διστακτικότητα και επιφυλακτικότητα σε σχετικό διευκρινιστικό ερώτημα του Δικαστηρίου για το σε ποιά φάση βρίσκονται τα έργα της εκτροπής».

Αντίθετα, ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι «από την πλευρά των συνηγόρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΔΕΗ αναδείχθηκαν όλα τα στοιχεία εκείνα τα οποία αποδεικνύουν ότι πρόκειται περί ενός πολύπλοκου τεχνικού έργου το οποίο όχι μόνον δεν πλήττει το περιβάλλον αλλά αντίθετα είναι αυτό καθεαυτό οικολογικού χαρακτήρα αφού λαμβάνει υπόψιν του αφενός την προστασία του ποταμού Αχελώου – με τη μεταφορά πολύ μικρού ποσοστού όγκου υδάτων του άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία – και αφετέρου προστατεύει τη Θεσσαλία από την ερημοποίηση – υφαλμύρωση των εδαφών της καθώς και το ολόκληρο το οικοσύστημά της που πλήττεται από την έλλειψη βροχοπτώσεων .

Οι συνήγοροι της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΔΕΗ ανέδειξαν επίσης ότι η μεταφορά υδάτων από τον άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία δεν είναι ένα αρδευτικό έργο – όπως σκόπιμα το παρουσιάζουν οι πολέμιοί του και οι αντίδικοι ενώπιον του Δικαστηρίου – αλλά ένα σύνθετο τεχνικό έργο πολλαπλού σκοπού – πρωτίστως ενεργειακό, υδρευτικό και περιβαλλοντικό (εμπλουτισμός με ύδατα του Αχελώου των ποτάμιων συστημάτων της Θεσσαλίας).

Τέλος, επεσήμαναν και ανέδειξαν ιδιαίτερα το ότι τα έργα που σχετίζονται με την εκτροπή του Αχελώου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 80% (συνολικά). Ορισμένα δε επιμέρους έργα (Μεσοχώρα κλπ) σε ποσοστό 95% και άνω . Η ως άνω θέση προκάλεσε αίσθηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφού από το φάκελο της υπόθεσης δεν προέκυπτε με σαφήνεια η φάση κατασκευής του έργου, σε ορισμένα δε σημεία το έργο αναφερόταν ως δήθεν σχεδιαζόμενο».

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός για «Μνημόνιο 2»: «Γυρίζουν την Ελλάδα στη δεκαετία του ’50…»
Επόμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Ενισχύονται με ιατρικό προσωπικό η ΝΜΥ ΙΚΑ ΕΤΑΜ Καρδίτσας και τα Παραρτήματα Παλαμά, Σοφάδων, και Μουζακίου»