Σπ. Ταλιαδούρος: «Η Κυβέρνηση αγνοεί το νομικό πλαίσιο για τα Τ.Ε.Ι., υποβαθμίζοντας την παιδεία στον τόπο μας»


  Ο Βουλευτής Καρδίτσας, τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και Αναπληρωτής Τομεάρχης του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση στο Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας, επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση αγνοεί το νομικό πλαίσιο, υποβαθμίζοντας την παιδεία στον τόπο μας.

 Ειδικότερα, η τοποθέτηση του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«1. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Για την στήριξη και αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην Καρδίτσα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προχώρησε, με σύστημα και υπευθυνότητα, σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.  Ειδικότερα:

Ι) Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

α) Κατασκευάστηκαν 36 νέα σχολεία και 5 εργαστήρια, β) Έγιναν εκτεταμένες προσθήκες και βελτιώσεις σε πάνω από 70 σχολεία, γ) Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αντικατάστασης στοιχείων αμίαντου σε όλα τα σχολεία του Νομού και δ) Σε περισσότερα από 150 σχολεία παραδόθηκε σύγχρονος υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Ο εξοπλισμός αφορά σε Η/Υ, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, έπιπλα κ.α.

ΙΙ) Πανεπιστήμιο

α) Εγκρίθηκε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Κτηνιατρική Σχολή, β) Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η κατασκευή αιθουσών και εργαστηρίων στην Κτηνιατρική Σχολή, προϋπολογισμού 1.406.580 Ευρώ, γ) Προωθούνται μελέτες για το αγρόκτημα Καρποχωρίου για τις οποίες εξασφαλίσθηκαν 810.655 Ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αναμένεται η δημοπράτηση των μελετών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δ) Δημιουργήθηκε Ναυταθλητικό Κέντρο για τα ΤΕΦΑΑ στο Δήμο Νεβρόπολης.

ΙΙΙ) ΤΕΙ

α) Ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2005 νέο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Για τις ανάγκες στέγασης μετατράπηκε το 5ο Λύκειο σε κτίριο του Τμήματος, έργο προϋπολογισμού 1.000.000 Ευρώ και διατέθηκε το ποσό των 1.300.000 Ευρώ κυρίως για εργαστηριακό εξοπλισμό, β) Ιδρύθηκε και λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2009 Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, γ) Προσδιορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, δ) Μετονομάστηκε το Τμήμα Δασοπονίας σε «Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.» και ε) Κατασκευάστηκε νέο κτίριο του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, έργο συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 Ευρώ.

Όλες αυτές οι προσπάθειες στήριξης και αναβάθμισης της εκπαίδευσης στην Καρδίτσα , που από οικονομικής πλευράς ξεπέρασαν τα 50 εκατ. Ευρώ, κινδυνεύουν να ακυρωθούν από τις ισοπεδωτικές αποφάσεις της σημερινής Κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να αγνοεί ότι η παιδεία αποτελεί τον βασικότερο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

2.ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι.

Από το 2004 έως το 2009, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στήριξε και αναβάθμισε το επίπεδο σπουδών των Τ.Ε.Ι., προωθώντας συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα:

α) Με το άρθρο 2 του ν.3549/2007, κατοχυρώθηκε ο ανώτατος χαρακτήρας των Τ.Ε.Ι..

β) Με το ν. 3404/2005 ενισχύθηκε η αυτονομία και η αυτοδιοίκηση των Τ.Ε.Ι. και συστάθηκαν 630 νέες θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.), καθώς και 400 νέες  θέσεις Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) και Διοικητικού Προσωπικού (Δ.Π.).

γ) Ενισχύθηκε η ακαδημαϊκότητα των Τ.Ε.Ι. με την εισαγωγή του θεσμού των Ερευνητικών Εργαστηρίων, με τα άρθρα 1-4 του ν. 3794/2009. Επίσης, θεσμοθετήθηκε, με το άρθρο 11 παρ. 7 ν.3404/2005, η  δυνατότητα των Τ.Ε.Ι. να κάνουν όχι μόνο τεχνολογική αλλά και εφαρμοσμένη έρευνα, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ιδρυμάτων.

δ) Ενδυναμώθηκε ο ρόλος των Τ.Ε.Ι., καθώς δόθηκε σε αυτά η δυνατότητα αυτοδύναμης οργάνωσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), μετά από αξιολόγηση, με τη διάταξη του άρθρου 1 του ν.3685/08.

ε) Παράλληλα, η Κυβέρνηση της ΝΔ από το 2004 αύξησε κατακόρυφα σε πραγματικούς αριθμούς και σε ετήσια βάση τη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τον τακτικό προϋπολογισμό σε σύγκριση με τα επίπεδα χρηματοδότησης του 2003. Συγκεκριμένα, η εξέλιξη της χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών των Τ.Ε.Ι. την περίοδο 2003-2009, σημείωσε αύξηση κατά 95,84%.

3. ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Η απόφαση της Κυβέρνησης για μη εισαγωγή φέτος φοιτητών σε 25 Τμήματα ΤΕΙ και Πανεπιστημίων μεταξύ των οποίων και το παραδοσιακό Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, που λειτουργεί  με επιτυχία, εδώ και δεκαετίες στην Καρδίτσα, είναι πρόχειρη, αποσπασματική και χωρίς επιστημονικά κριτήρια. Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς να έχουν συγκληθεί τα αρμόδια όργανα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, δηλαδή ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ, όργανα που είναι αρμόδια να εκφράσουν την επιστημονική άποψη και να προβούν σε σχετική εισήγηση. Δεν προηγήθηκε διάλογος, δεν ακούστηκαν οι απόψεις των αρμοδίων φορέων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Αγνοήθηκε πλήρως το ισχύον νομικό πλαίσιο που παρέχει άλλες δυνατότητες, βάσει συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων.

Η Κυβέρνηση, αντί να προβαίνει σε πρόχειρες και αποσπασματικές αποφάσεις, έπρεπε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της κείμενης νομοθεσίας και ειδικότερα το αρθρο 17 του Νόμου 3794/2009 και να ενεργήσει μετά από διεξοδική διαβούλευση και βάσει συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων. Το βασικότερο κριτήριο ουσίας σε οποιαδήποτε επιχειρούμενη αλλαγή θα έπρεπε να είναι τι χρειάζεται η χώρα μας ή διατυπωμένο διαφορετικά «Ποιά, πόσα και πού κατανεμημένα Τμήματα» με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας και της αγοράς εργασίας.

Εξάλλου, για τα ΤΕΙ, από το 2006, είχε συγκροτηθεί Επιτροπή Χωροταξικού Σχεδιασμού των Ιδρυμάτων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με τις υπ’ αριθμ. 669 και 720/2006 αποφάσεις του ΕΣΥΠ,  η οποία, αξιοποιώντας επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, κατέληξε σε σχετικό πόρισμα σχετικά με τις ιδρύσεις, μετονομασίες και αλλαγές γνωστικών αντικειμένων Τμημάτων ΤΕΙ, το οποίο και ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας κατά τη περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία του αντιπεριφερειάρχη με αιρετούς του Α ΠΥΣΠΕ για εκπαιδευτικά θέματα
Επόμενο άρθρο Άγχος ή αλλιώς "Μαύρος Θάνατος"