Σπ. Ταλιαδούρος: «Με την έγκαιρη πληρωμή των ενισχύσεων θα ενισχύσουμε τη ρευστότητα των γεωργών»


Σε απάντηση Ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την είσχυση της ρευστότητας των γεωργών και τη διασφάλιση προμήθειας των απαραίτητων Γεωργικών Εφοδίων για τη συνέχιση της δραστηριότητας τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση της ρευστότητας των γεωργών μέσω των έγκαιρων πληρωμών των ενισχύσεων ώστε να προγραμματίζεται αποτελεσματικά η παραγωγική διαδικασία.

 

Ειδικότερα, η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:

 

«Απαντώντας στην με αρ. πρωτ.1059/28.8.12 Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σ. Ταλιαδούρος, σας πληροφορούμε τα εξής:

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση της ρευστότητας των γεωργών, μέσω των έγκαιρων πληρωμών των ενισχύσεων ώστε, στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία, να προγραμματίζουν αποτελεσματικά την παραγωγική διαδικασία. Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΑΤ προέβη στα ακόλουθα:

1. Εξισωτική αποζημίωση:

Σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης πριν από το τέλος Αυγούστου, η καταβολή της αποζημίωσης ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου.

Μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ, με την οποία έγινε αύξηση των πιστώσεων για την Εξισωτική Αποζημίωση σε 160 εκ €, έγινε απ’ ευθείας πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 19.8.2012 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πληρωμή αφορά σε όσους δικαιούχους πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια επιλεξιμότητας και δεν είχαν ελλείψεις στις αιτήσεις τους. Συνολικά καταβλήθηκαν 126.050.358,05 εκ € σε 69.014 δικαιούχους.

Η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή για τα μέτρα 211 και 212 της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2011 θα λάβει χώρα στα τέλη Σεπτέμβρη 2012, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων και των προβλεπόμενων από τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις ελέγχων.

2. Πληρωμή προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης

Το ΥΠΑΑΤ υπέβαλλε στην Ε.Ε. αίτημα για πληρωμή των προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης του 2012, από τις 16 Οκτωβρίου. Το αίτημα εγκρίθηκε και έτσι το 50% της συνολικής ενίσχυσης, δηλαδή 1,1 εκ. € θα δοθεί τον Οκτώβριο, και το υπόλοιπο 50%, θα καταβληθεί στους γεωργούς στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012.

Χωρίς την έγκριση της προκαταβολής, το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης επρόκειτο να δοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

3. Ειδική στήριξη στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

Η ειδική στήριξη στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, στο πλαίσιο του άρθρου 68 του Καν. 73/2009 και του εφαρμοστικού του, έχει στόχο τη διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού και των εκμεταλλεύσεων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, την αντιστάθμιση ειδικών μειονεκτημάτων, την αξιοποίηση των βοσκοτόπων κλπ. Συγκεκριμένα, για την τριετία 2010-2012, θα διατεθούν 26,4 εκ. € το χρόνο στους κτηνοτρόφους που διατηρούν πάνω από 50 προβατίνες ή αίγες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Επίσης, θα διατεθούν περί τα 14 εκ. € το χρόνο ως πρόσθετη και συμπληρωματική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους που διατηρούν μοσχίδες κρεοπαραγωγής για αναπαραγωγή και ‘ θηλάζουσες αγελάδες κρεόπαραγωγής στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

4. Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο

Παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, καταβάλλονται προσπάθειες να επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο, εντός του προσεχούς διαστήματος.

Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι συμβολαιακές σχέσεις μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών και οι συλλογικές μορφές οργάνωσης των (οργανώσεις παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις, συνεταιρισμοί κλπ), ενισχύουν τη διαπραγματευτική δύναμη των κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το κόστος παραγωγής και να προστατεύεται το εισόδημά τους.

Πλέον των ανωτέρω, όπως εξήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, θα χρηματοδοτηθούν οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στην ενιαία ενίσχυση, όπως χοιροτρόφοι και κτηνοτρόφοι, για την απρόσκοπτη προμήθεια ζωοτροφών.

Τέλος, είναι διαθέσιμη από τη νέα Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ η αναγκαία ρευστότητα για:

– Τη συνέχιση της χρηματοδότησης των αγροτών (ανανέωση παλαιάς και με προσθήκη νέας) μέσω ανοικτού δανείου αγροτών (ΑΔΑ), λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης για όσους παίρνουν ενιαία ενίσχυση, καθώς υπάρχει αναγκαία ρευστότητα για όλους και

– Τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν γεωργικά προϊόντα, είδη μάλιστα που αυτά συγκομίζονται, όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα, ο αραβόσιτος, προκειμένου να διευκολυνθούν στην πληρωμή των παραγωγών με την αξία των συγκομιζόμενων προϊόντων που παραδίδονται.»

Προηγούμενο άρθρο Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση για την ποιοτική προπόνηση