Σπ. Ταλιαδούρος: «Να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση δύο Σχολών στο Παράρτημα Καρδίτσας


 Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος,  με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ζητά να ενεργοποιηθούν οι νομοθετικές διατάξεις του ν. 1404/1983 ώστε τα τέσσερα Τμήματα του Παραρτήματος Καρδίτσας να συγκροτηθούν ως δύο αυτοδύναμες Σχολές, δεδομένου ότι πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Παράλληλα, ο κ. Ταλιαδούρος επισημαίνει ότι και τα τέσσερα Τμήματα του Παραρτήματος διαθέτουν εγκαταστάσεις, εργαστήρια και άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό και συνεπώς δεν συντρέχει καμία περίπτωση μετακίνησης των Τμημάτων στη Λάρισα.  

 Ειδικότερα, η ερώτηση έχει ως εξής:

«Το Παράρτημα Καρδίτσας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας αποτελείται από τέσσερα Τμήματα: α) Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, β) Σχεδιασμού και Τεχνολογίας. Ξύλου-Επίπλου, γ) Τεχνολογίας Τροφίμων και δ) Διατροφής και Διαιτολογίας. Διαθέτει άριστες ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα όλες τις απαραίτητες αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με όλη τη σύγχρονη τεχνολογία, βιβλιοθήκη, εστιατόριο και σπουδαστικές εστίες, δυναμικότητας 100 σπουδαστών, ενώ έχουν εγκριθεί πιστώσεις και για ανέγερση ακόμη μίας φοιτητικής εστίας, δυναμικότητας 86 σπουδαστών. Ειδικότερα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος είναι έκτασης 3.200 τ.μ., του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου είναι έκτασης 2.500 τ.μ. και των Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας είναι 3.000 τ.μ .

Ακόμη, το Παράρτημα Καρδίτσας διαθέτει άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό. Συνολικά στο Παράρτημα υπηρετούν 31 μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού και συγκεκριμένα 5 Καθηγητές, 6 Αναπληρωτές, 7 Επίκουροι και 13 Καθηγητές Εφαρμογών. Επίσης, το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία την εξωτερική τους αξιολόγηση. Στο Παράρτημα Καρδίτσας εισάγονται κατ’ έτος περίπου 470 σπουδαστές, δηλαδή είναι συνολικής δυναμικότητας περίπου 2000 σπουδαστών ενώ και για τα τέσσερα Τμήματα έχουν εκδοθεί τα κατάλληλα προεδρικά διατάγματα για την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων τους.

Το Παράρτημα Καρδίτσας παρακολουθεί συνεχώς τις διεθνείς εξελίξεις και αλλαγές στον επιστημονικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τομέα, αναπτύσσει συνεργασίες με άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας και του εξωτερικού, διεξάγει και προωθεί την εφαρμοσμένη έρευνα ενώ συνεργάζεται και με παραγωγικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν συντρέχει περίπτωση μετακίνησης των Τμημάτων αυτών στην Λάρισα, ενώ αντιθέτως τα τέσσερα ως άνω Τμήματα του Παραρτήματος Καρδίτσας μπορούν να αποτελέσουν δύο αυτοτελείς Σχολές, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 του ν. 1404/1983, καθώς πρόκειται για Τμήματα με συγγενείς ειδικότητες. Ειδικότερα, το  Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος μαζί με το Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου μπορούν να αποτελέσουν μία Σχολή και το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων μαζί με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας μπορούν να αποτελέσουν τη δεύτερη Σχολή. Η ίδρυση Σχολών γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ.2 του άρθρου 4 του ν.1404/1983, δηλαδή με την έκδοση προεδρικού διατάγματος ύστερα από πρόταση του ΥΠΕΠΘ και γνώμη του ΣΑΤΕ και της Συνέλευσης του οικείου Τ.Ε.Ι..

Με τον τρόπο αυτό, το Παράρτημα Καρδίτσας, εφ’ όσον θα αποτελείται από δύο Σχολές, μπορεί να συγκροτηθεί στο μέλλον ακόμη και ως αυτοδύναμο Τ.Ε.Ι.. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ύπαρξη δύο Σχολών ενισχύει την ακαδημαϊκή αυτονομία των Τμημάτων και βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία τους.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

-Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ενεργοποίηση των ως άνω νομοθετικών διατάξεων (άρθρο 4 παρ. 3 και άρθρο 5 παρ. 2 ν.1404/1983) ώστε τα τέσσερα Τμήματα του Παραρτήματος Καρδίτσας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας να συγκροτηθούν ως δύο αυτοδύναμες Σχολές, δεδομένου ότι πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις;»

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική εκδήλωση μηχανικών στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Στον Παλαμά στις 8-1-2011 συνήλθε το αμφικτιονικό συμβούλιο της αμφικτιονίας των καραγκούνηδων