Σπ. Ταλιαδούρος: «Σε εξέλιξη η εξέταση από τη ΔΕΗ των αιτημάτων των αγροτών Καρδίτσας για φωτοβολταικά»


 Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, παρέστη στην ημερίδα της ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας για τα φωτοβολταικά αφού χαιρέτησε την ενημερωτική αυτή πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ αναφέρθηκε στην απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτη όπου επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση των αιτημάτων των αγροτών Καρδίτσας για φωτοβολταικά από τη ΔΕΗ.

 Ειδικότερα, η απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ως εξής:

«Αναφορικά με την ως άνω Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή κ. Ταλιαδούρου και των διαλαμβανομένων σε αυτήν ερωτημάτων σχετικά με τον «κορεσμό των δικτύων», θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

1        Η ΡΑΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και των προβλέψεων του ν.3851/2010, ζήτησε από τη ΔΕΗ, ως Διαχειριστή του Δικτύου, καθώς και από τον ΔΕΣΜΗΕ ως Διαχειριστή του Συστήματος, εισήγηση αναφορικά με περιοχές με κορεσμένα δίκτυα.

Δεδομένου ότι, σε αντίθεση με το Σύστημα, το ζήτημα του κορεσμού στο Δίκτυο Διανομής έχει τοπικό χαρακτήρα που σχετίζεται με την δυνατότητα των κατά περίπτωση γραμμών μέσης τάσης να απορροφήσουν την ισχύ σταθμών ΑΠΕ αλλά και του πολύ μεγάλου πλήρους των γραμμών αυτών, η ΔΕΗ επιφυλάχθηκε να επανέλθει στη συνέχεια με αναλυτικότερα στοιχεία ως προς τα κατά τόπους δίκτυα. Εντούτοις επεσήμανε το πραγματικό γεγονός ότι σε ορισμένους νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο νομός Καρδίτσας, η συνολικώς αιτηθείσα ισχύς για φωτοβολταικούς σταθμούς μόνον (παλαιά, εκκρεμή και νέα αιτήματα μετά τον ν. 3851/2010) υπερβαίνει την μέγιστη ταυτοχρονισμένη ζήτηση του νομού. Υπό το πρίσμα της ως άνω μακροσκοπικής θεώρησης η ΔΕΗ πρότεινε ως κατ’ αρχήν εξεταστέα δυνατότητα από την ΡΑΕ τον χαρακτηρισμό των νομών αυτών ως περιοχών με κορεσμένα δίκτυα, από την έννοια της αναστολής της υποδοχής περαιτέρω νέων αιτήσεων στους νομούς αυτούς.

Tούτο βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι τα δίκτυα όλων των νομών αυτών έχουν ήδη, με τα τρέχοντα δεδομένα, εξαντλήσει στο σύνολό τους τις δυνατότητες τους ως προς τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ, ούτε ότι δεν θα εξετασθούν οι ήδη κατατεθείσες αιτήσεις στους νομούς αυτούς και δη οι αιτήσεις εις των κατ’ επάγγελμα αγροτών, οι οποίες έχουν προτεραιότητα έναντι των λοιπών νέων αιτημάτων.

  • 2 Στο νομό Καρδίτσας έχουν κατατεθεί περί τις 210 αιτήσεις για φωτοβολταικούς σταθμούς από κατ΄ επάγγελμα αγρότες, συνολικής ισχύος περί τα 21 ΜW. H ως άνω ισχύς των αγροτικών φωτοβολταικών αυτοτελώς θα μπορούσε να απορροφηθεί από τα δίκτυα του νομού, θα πρέπει όμως να συνεκτιμηθεί και η ισχύς των λοιπών παλαιοτέρων αιτημάτων των οποίων η εξέταση έχει ήδη προηγηθεί (παλαιά αιτήματα κατόχων αδειών παραγωγής ή αποφάσεων εξαίρεσης προ του ν.3851/2010) ή προηγείται (εκκρεμή αιτήματα του Ειδικού Καταλόγου ΡΑΕ), που φτάνει τα 5MW (ενώ η συνολικώς αιτηθείσα ισχύς μόνον για φωτοβολταικούς σταθμούς ανέρχεται σε 200 MW, θεωρουμένων και των λοιπών, πλην αγροτιών, νέων αιτημάτων μετά τη θέση σε ισχύ του ν.3851/2010). Επισημαίνεται το γεγονός ότι το Δίκτυο Διανομής της ΔΕΗ και συγκεκριμένα το σύνολο των γραμμών μέσης τάσης, μπορεί, ως έχει σήμερα, να απορροφήσει την ισχύ που έχει θέσει η Πολιτεία ως στόχο το 2014 για την φωτοβολταική παραγωγή (1500 MW), στο μέτρο που η ισχύς αυτή επιμερισθεί και κατανεμηθεί εύλογα στους νομούς της χώρας (σε μια τέτοια περίπτωση στο νομό Καρδίτσας δεν θα αναλογούσε ισχύς μεγαλύτερη από 30-40 MW.)

3        Η εξέταση των αιτημάτων των αγροτών του νομού Καρδίτσας είναι σε εξέλιξη και ήδη μέχρι τις 15.2.2011 έχουν δοθεί περί τις 60 προσφορές σύνδεσης. Οι προσφορές αυτές αφορούν στις ευχερέστερες, από τεχνική άποψη, περιπτώσεις, ήτοι στις περιπτώσεις αιτημάτων που εκ της θέσεως τους αντιστοιχίζονται προς υφιστάμενες γραμμές για τις οποίες δεν υφίσταται αξιόλογη δέσμευση ισχύος από προϋπάρχοντα αιτήματα για σταθμούς ΑΠΕ και ως εκ τούτου δεν απαιτείται ιδιαίτερη τεχνική εξέταση. Ευλόγως η διατύπωση των ως άνω προσφορών ακολουθεί την σειρά υποβολής των αντίστοιχων αιτήσεων. Οι υπόλοιπες αιτήσεις, που αφορούν γραμμές με αξιόλογη δέσμευση ισχύος από παλαιότερα ή εκκρεμή αιτήματα θα εξετασθούν στο πλαίσιο ειδικής μελέτης κάθε γραμμής και οι αντίστοιχες προσφορές σύνδεσης θα εκδοθούν εντός των προσεχών 3 μηνών, οπότε και θα προκύψει ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που μπορούν να ικανοποιηθούν, με βάση τα υφιστάμενα δίκτυα. Εφόσον υπάρξουν περιπτώσεις για τις οποίες θα καταγραφεί αδυναμία σύνδεσης στα υφιστάμενα δίκτυα, αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο ιδιαίτερης, κατά ομάδες αιτημάτων ανάλογα με τη θέση και τη διασπορά τους, εξέτασης και μελέτης, στην κατεύθυνση της αναζήτησης των διαφόρων λύσεων που θα επιτρέπουν την ικανοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού, κατά περίπτωση, πλήρους εκ των αιτημάτων αυτών.»

Προηγούμενο άρθρο Χρηματικό ποσό προσφέρθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ασημίνα Σκόνδρα: Να θυμούνται στη Κυβέρνηση…. πως όταν γονατίσει η ύπαιθρος τα αστικά κέντρα θα γκρεμιστούν