Σπ. Ταλιαδούρος: «Tη άμεση αποστολή κλιμακίου του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών στην αγροτική παραγωγή λόγω των προσφάτων πλημμυρών στους Δήμους Παλαμά και Σοφάδων»


 Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων ζητά την άμεση αποστολή κλιμακίου για επιτόπια αποτίμηση του μεγέθους της ζημιάς στην αγροτική παραγωγή αφού μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις αγροτικές εκτάσεις των Δήμων Παλαμά και Σοφάδων πλημμύρισαν με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή των βαμβακιών που μόλις είχαν φυτρώσει, των σιτηρών αλλά και των κηπευτικών.

 Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Σπύρου Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν, τις τελευταίες ημέρες, αγροτικές εκτάσεις και οικισμούς των Δήμων Παλαμά και Σοφάδων Καρδίτσας, όπως στην Κυψέλη, στην Πασχαλίτσα και στο αγρόκτημα Λεύκης, της δημοτικής ενότητας Φύλλου επέφεραν ακόμη ένα δυνατό πλήγμα στη γεωργική παραγωγή αλλά και στους αγρότες που ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές που υπέστη πέρσι η σοδειά τους από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι.

Ειδικότερα, η δυνατή παρατεταμένη βροχή και η χαλαζόπτωση είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες νερού να καλύψουν τις καλλιέργειες κυρίως βαμβακιού αλλά και σιτηρών και κηπευτικών μετατρέποντας τον κάμπο, αλλά και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε λίμνες νερού.

Μολονότι ο μηχανολογικός μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας και οι ίδιοι οι αγρότες επενέβησαν άμεσα για την αποσυμφόρηση και την εκτόνωση των πλημμυρικών φαινομένων δυστυχώς οι φυτείες βαμβακιού που μόλις είχαν φυτρώσει αναμένεται να σαπίσουν αφού βρίσκονται ακόμη καλυμμένες με νερό. Η νέα αυτή ολοσχερής καταστροφή της αγροτικής παραγωγής αποτελεί τη χαριστική βολή για την αγροτική παραγωγή και τον αγρότη που καλείται να πληρώσει τις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ για την καινούργια παραγωγή, όταν η νέα αυτή καταστροφή τον βρίσκει χωρίς να έχει αποζημιωθεί για την περσινή καταστροφή.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός::

  • 1. Ποιες παρεμβάσεις προτίθεσθε να κάνετε προκειμένου άμεσα να αποσταλεί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την άμεση εκτίμηση των ζημιών;
  • 2. Πότε επιτέλους προτίθεται η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους βαμβακοπαραγωγούς για τις ζημιές που υπέστη πέρσι η σοδειά τους από βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι;»
Προηγούμενο άρθρο Νίκος Σαλαγιάννης: «Κατηγορηματική δήλωση Λοβέρδου για το Νοσοκομείο Καρδίτσας»
Επόμενο άρθρο Καταβολή Επιδομάτων Πρόνοιας