Σταδιακή μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας για το μέλλον ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Βουλής του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, επεσήμανε ότι με τον φόρο αυτό κατανέμονται δικαιότερα τα φορολογικά βάρη και διευρύνεται η φορολογική βάση ενώ ζήτησε να προβλεφθεί σταδιακή μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας για το μέλλον και να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα ακίνητα που προορίζονται για επιχειρηματική και επενδυτική χρήση.

Ειδικότερα, η ομιλία του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Με το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα γίνεται πράξη ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, δηλαδή ένας ενιαίος φόρος ανά ακίνητο με τον οποίον κατανέμονται δικαιότερα τα φορολογικά βάρη και διευρύνεται σημαντικά η φορολογική βάση, ο οποίος δεν θα πληρώνεται πλέον μέσω του τιμολογίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα φόρο που υπολογίζεται ενιαία ανά ακίνητο με βάση την τοποθεσία του, την χρήση και τον προορισμό του.

Συγκεκριμένα με την πρόβλεψη του ενιαίου αυτού φόρου:

α) Κατανέμονται δικαιότερα τα φορολογικά βάρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% των φορολογούμενων θα πληρώσουν λιγότερο φόρο ακινήτων από το 2013 ενώ το 20% θα πληρώσουν περίπου τα ίδια. Μόνο το 5% των φορολογούμενων οι οποίοι κατέχουν μεγάλη περιουσία κυρίως σε αστικά ακίνητα θα πληρώσουν λίγο περισσότερο.

β) Η φορολόγηση των κτιρίων θα είναι μικρότερη σε όλες τις κατηγορίες. Η φορολόγηση στα αστικά οικόπεδα εντός σχεδίου είναι πολύ χαμηλότερη από όλα τα προηγούμενα σχέδια. Επίσης για την εκτός σχεδίου γη όλοι οι αυτόνομοι βοηθητικοί χώροι, όπως στάνες, μαντριά, κοτέτσια, αποθήκες, υπόστεγα κ.α, δεν φορολογούνται καθόλου.

γ) Προβλέπεται επίσης συμπληρωματικός φόρος ακίνητης περιουσίας μόνο για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 Ευρώ, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Η επιβάρυνση των φορολογούμενων όμως θα είναι μικρότερη σε σχέση με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας καθώς έχει αυξηθεί το αφορολόγητο όριο σε σχέση με τον ΦΑΠ από 200.000 Ευρώ σε 300.000 Ευρώ. Πολλοί δηλαδή φορολογούμενοι που πλήρωσαν ΦΑΠ το 2013 δεν θα πληρώσουν καθόλου ΕΝΦΙΑ για το 2014.

Είναι πραγματικότητα ότι στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, οι Έλληνες πολίτες έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά φορολογικά. Αποτελεί όμως αναγκαιότητα προκειμένου να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και να οδηγηθούμε στον δρόμο της ανάπτυξης.

Επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα ήθελα να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

α) Θα πρέπει να προβλεφθεί σταδιακή μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας στο μέλλον. Μπορεί στην παρούσα φάση η φορολόγηση της ακίνητης περιουσία να αποτελεί μονόδρομο, στο μέλλον όμως όταν θα έχουν αποδώσει αποτελέσματα τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και θα έχουν σταθεροποιηθεί τα οικονομικά του κράτους, θα πρέπει να προβλεφθεί μείωση της φορολόγησης. Χρήσιμη επομένως θα ήταν μια διάταξη με την οποία θα προβλέπεται σταδιακή μείωση της φορολόγησης για το μέλλον, ανάλογα με την αύξηση των κρατικών εσόδων. Επίσης, θα πρέπει να βελτιωθεί η διάταξη ως προς την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων των αγροτών. Ειδικότερα, να μην υπάρχει βιβλίο εσόδων εξόδων για αγρότες με εισόδημα μέχρι 20.000 Ευρώ και αφορολόγητο για αυτούς μέχρι 9.000 Ευρώ.

β) Θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τα ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα. Είναι άδικη η φορολόγηση των μακροχρόνια κενών ακινήτων και των ανεκμετάλλευτων γαιών. Τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να εξαιρούνται της φορολόγησης ή έστω θα πρέπει να επιβαρύνονται, όπως οι βοηθητικοί χώροι, με τον ελάχιστο συντελεστή.

γ) Θα πρέπει επίσης να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα ακίνητα που προορίζονται για επιχειρηματική ή επενδυτική δραστηριότητα, ούτως ώστε να μην δημιουργούνται προσκόμματα στην ανάπτυξη. Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για τους κατασκευαστές οικοδομικών επιχειρήσεων οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία, λόγω της οικονομικής κρίσης, να διαθέσουν ετοιμοπαράδοτα ακίνητα. Τα ακίνητα αυτά είναι κενά, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και δεν αξιοποιούνται. Προκειμένου επομένως να μην οδηγηθούν οι κατασκευαστές σε αδιέξοδο θα πρέπει να προβλεφθεί φορολόγηση των ακινήτων αυτών με μειωμένο συντελεστή, όπως προβλέπεται και για τα ακίνητα σε βιομηχανικές περιοχές (άρθρο 4 παρ.η).

δ) Σημαντικό επίσης μέτρο που θα βοηθήσει τον αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικής κάρτας για όλες τις συναλλαγές, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η διαφάνεια και η νομιμότητα σε όλες τις συναλλαγές.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι το νομοσχέδιο αυτό και η πρόβλεψη του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην σκληρή προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας για την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση και την ενίσχυση της ανάπτυξης.»

Προηγούμενο άρθρο Την Παρασκευή η Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Ωδείου Ευθυμιάδη
Επόμενο άρθρο Η ανακύκλωση γίνεται παιχνίδι!