Ειδήσεις

Στα λευκά τα ορεινά του Νομού – Αναμένονται πολικές θερμοκρασίες


Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή εισβολή και στο Νομό Καρδίτσας, με το νέο κύμα κακοκαιρίας «Λέανδρος» να έχει ήδη αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του στα ορεινά.

Χιονοπτώσεις, λοιπόν, και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται έως το πρωί της Παρασκευής σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τη Μακεδονία και Θράκη και στη συνέχεια θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα, βροχές αναμένονται στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο.

Την Πέμπτη, στις περιοχές της Αργιθέας και της Λίμνης Πλαστήρα είχαμε ελαφριά χιονόπτωση γύρω στα 10 εκατοστά, χωρίς να έχει προκύψει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα.

Οι Δημοτικές Αρχές, όπως και όλοι οι αρμόδιοι, βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και επαγρύπνηση.

Αυτό ακριβώς μας τόνισε, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, και ο δήμαρχος Λ. Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος. Ο Δήμος βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα και υπάρχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για αποχιονισμούς και ό,τι άλλο προκύψει.

Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη περιοχή έχει να αντιμετωπίσει και το ζήτημα των κατολισθήσεων στον πολύπαθο πλέον οικισμό της Αγίας Μαρίνας.

Οχτώ σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα και δυο έχουν γκρεμιστεί.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το κλιμάκιο που απέστειλε στην περιοχή το Υπουργείο Υποδομών έχει ήδη ολοκληρώσει και παραδώσει το πόρισμά του στο οποίο καταγράφονται όλες οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Διακοπή κυκλοφορίας στη Δ.Α. Καρδίτσας

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία (στοιχεία της Πέμπτης), υπήρχε διακοπή κυκλοφορία στα εξής σημεία:

-Επ. Ο. Μουζακίου – Τ.Κ. Λεοντίτου, ύψος γέφυρας Λεοντίτου.

-Επ. Ο. Μαγούλας – Καρδίτσας – Μ. Καλυβίων Τρικάλων, θέση Αυλάκι (λόγω υπερχείλισης υδάτων παρακείμενου παραποτάμου Πάμισου

-Τ.Κ. Μεσοβουνίου  Αρργιθέας, από το ύψος της γέφυρας του συνοικισμού Ζερβό (λόγω υπερχείλισης του Λαγκαδιώτη ποταμού)

– Επ. Ο. Κόρδας Καρδίτσας – Κλοκοτού Τρικάλων στο 3ο χλμ.

-Επ. Ο. Μουζακίου – Ανθοχωρίου

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι και πυκνές χιονοπτώσεις

Στο μεταξύ, έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ ενόψει του κύματος κακοκαιρίας που θα χτυπήσει όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΜΥ διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν από την Πέμπτη το βράδυ τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά:

  1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις
    2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες
    3. Τους θυελλώδεις ανέμους και
    4. Τον ισχυρό παγετό

Αναμένονται θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και στην Καρδίτσα

Ο Λέανδρος αναμένεται να φέρει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, όπως και στην Καρδίτσα.

Στην περιοχή μας, λοιπόν, η χαμηλότερη θερμοκρασία θα είναι: -4 βαθμούς Κελσίου (με χιονόνερο το πρωί),  μηδέν βαθμούς Κελσίου το Σάββατο (με χιονόπτωση το πρωί και χιονόνερο το μεσημέρι) και -9 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η θερμοκρασία έπεσε ήδη στους μείον 8,3 βαθμούς στη Βλάστη Κοζάνης, στους μείον 7,2 στη Βουνάσα Γρεβενών, στους μείον 7 στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους μείον 6,2 στο Μέτσοβο και στους μείον 4,9 βαθμούς στο Νευροκόπι. Στα χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύγια καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως π.χ. στο Λαϊλιά Σερρών (-10,4 βαθμοί).

 

Προηγούμενο άρθρο Γραφείο για διευκόλυνση των δημοτών για τον εμβολιασμό λειτουργεί στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Σε πλήρη ετοιμότητα για την κακοκαιρία η Περιφέρεια με 189 μηχανήματα