Στα ΤΕΙ Καρδίτσας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής


Στα πλαίσια της καμπάνιας του κόμματος στα ΤΕΙ όλης της χώρας.

Με το σύνθημα «Αντεπίθεση για τη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή», ξεκίνησε το ΚΚΕ την προγραμματισμένη του καμπάνια στα ΤΕΙ όλης της χώρας και φυσικά και στα ΤΕΙ της Καρδίτσας. Το πρωί λοιπόν, ο Βουλευτής του κόμματος κ. Αχιλλέας Κανταρτζής επισκέφθηκε το Τμήμα Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου και το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας, όπου συνομίλησε με το διοικητικό προσωπικό και αντάλλαξε απόψεις με τους φοιτητές. Όπως τόνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του, η καμπάνια αυτή αποτελεί ένα πλατύ και αποφασιστικό κάλεσμα σε δράση, για να γίνουν οι σπουδαστές πρωταγωνιστές στη ζωή τους, να αντεπιτεθούν, οπλισμένοι με ένα πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης της μόρφωσης, της δουλειάς, της ζωής που τους αξίζει. Κάλεσμα σε νέους που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, να διαλέξουν το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής, να συνταχθούν με το ΚΚΕ στον αγώνα, για να αλλάξουν τη ζωή τους μαζί με την κοινωνία. «Οι σπουδαστές δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από μια κατ’ όνομα μόνο «ανώτατη» εκπαίδευση, που παράγει αποφοίτους «δεύτερης» ταχύτητας, πιο φτηνούς για το κεφάλαιο. Δεν πρέπει να πατήσουν την μπανανόφλουδα των νέων παραπλανητικών μέτρων, της δήθεν αναβάθμισης των ΤΕΙ με δήθεν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους και μεταπτυχιακά, ούτε να εγκλωβιστούν στις αποπροσανατολιστικές προτάσεις για δήθεν «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Αυτά τα μέτρα εντάσσονται στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. που στοχεύουν στη μετατροπή της εκπαίδευσης σε κατάρτιση, στην παραγωγή φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, προσαρμοσμένου στις εκμεταλλευτικές ανάγκες του συστήματος.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ, ενταγμένες στη συνολική αντίληψη του Κόμματος για την οικονομία και την κοινωνία, δίνουν αναβαθμισμένο ρόλο στην επαγγελματική εκπαίδευση. Η οικονομία και η κοινωνία, που οργανώνονται με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες, έχουν ανάγκη τη συνδρομή όλων των επαγγελμάτων. Ακριβώς στοχεύοντας στην ανάταση του μορφωτικού επιπέδου όλου του λαού, για να μπορεί να είναι πρωτεργάτης και συμμέτοχος στην οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, το ΚΚΕ προτείνει το Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους μέχρι τα 18 τους χρόνια. Ακόμα, προτείνει ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, χωρίς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς κύκλους, απαλλαγμένη από αντιεπιστημονικές και αναχρονιστικές διακρίσεις ανάμεσα σε τεχνολογική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, χωρίς αποφοίτους δύο ταχυτήτων στο ίδιο αντικείμενο. Για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική ειδίκευση, το ΚΚΕ προτείνει τη συγκρότηση δημόσιας, δωρεάν, υψηλού επιπέδου επαγγελματικής εκπαίδευσης μετά τα 18 και την ταυτόχρονη κατάργηση των διαφόρων ιδιωτικών παραμάγαζων, ΙΕΚ, ΚΕΣ κολεγίων κλπ.

Η καμπάνια του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να έρθουν όλοι οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες, οι γονείς τους, σε επαφή με τις προτάσεις του ΚΚΕ που απαντούν στις σημερινές ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Και χρειάζεται αποφασιστική μαχητική δουλειά από τους κομμουνιστές, τα μέλη της ΚΝΕ για να γίνει το κάλεσμα συσπείρωσης πράξη. Η ίδια η ζωή των σπουδαστών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η αγωνία τους για το αύριο, θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της διεξόδου. Το ΚΚΕ αποκαλύπτει ξεκάθαρα στους σπουδαστές τους δύο δρόμους που έχουν να επιλέξουν: Το δρόμο των αυταπατών για δήθεν «ισχυρά» ΤΕΙ και το δρόμο της αντίστασης και της αντεπίθεσης για μια οικονομία και μια κοινωνία που θα βάζει για στόχο της τη μεγιστοποίηση της ευημερίας όλου του λαού. για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, επομένως και Παιδεία σε όφελος του λαού.

Στα ΤΕΙ όλης της χώρας, αλλά και στην Καρδίτσα, κυριαρχεί το χαμηλό επίπεδο σπουδών, η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε υποδομές, σε καθηγητές (τα 2/3 αποτελούνται από ωρομίσθιους), κ.λπ. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί πιο ευάλωτες συνειδήσεις στους σπουδαστές, στο να αποδέχονται πλευρές των αναδιαρθρώσεων, θεωρώντας ότι μπορούν να βελτιωθούν οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας μετά τις σπουδές. Το κλίμα αυτό ενισχύεται από το συσχετισμό δύναμης, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του δικομματισμού. Το προηγούμενο διάστημα οι αυταπάτες είχαν μεγαλώσει με την ψεοτοανωτατοποίηση των ιδρυμάτων που … προώθησε το ΠΑΣΟΚ. Η κατάσταση δυσκολεύει με τους μηχανισμούς ρουσφετιών και εξαγοράς που έστησαν -χρόνια τώρα- οι παρατάξεις της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σε συνεργασία και με καθηγητές. Σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί με διαχειριστικές παρεμβάσεις να υπάρξει καλύτερη προοπτική για τους αυριανούς πτυχιούχους, που ενισχύονται με τη δημιουργία μηχανισμών αξιοποίησης Ευρωενωσιακών προγραμμάτων, Γραφείων ευρέσεως εργασίας, κ.λ.π. Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν με το κόστος διαβίωσης (σίτιση, στέγαση, κ.λπ.).

Στα πλαίσια λοιπόν της καμπάνιας αυτής θα αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές επικοινωνίας, τόσο με τους σπουδαστές, όσο και με τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ (εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις) για να αναδείξουμε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, να συζητήσουμε και να πάρουμε γνώμες και απόψεις πάνω στις προτάσεις και θέσεις του κόμματος».

Προηγούμενο άρθρο Σεμινάριο της Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Δρυάδες εν πλώ»
Επόμενο άρθρο Εισήγηση του Γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Καρδίτσας Θανάση Σίσκου