Εισήγηση του Γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Καρδίτσας Θανάση Σίσκου


Στην Πανελλήνια συνάντηση γραμματέων και αναπληρωτών γραμματέων περιφερειακών και Νομαρχιακών Επιτροπών που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

Αξιότιμε πρόεδρε

Σύντροφε γραμματέα

Συντρόφισσες και σύντροφοι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, των Περιφερειακών και νομαρχιακών επιτροπών

Εκπροσωπώ τον νομό Καρδίτσας, τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου, ένα νομό με οικονομική βάση τον πρωτογενή τομέα -γεωργική οικονομία με επιδοτούμενες καλλιέργειες – και τον τριτογενή τομέα. Σ’ αυτή την οικονομική βάση ας προσθέσουμε μερικές παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και ένα αγροτουριστικό δίκτυο.

Συνεπώς η κοινωνική σύνθεση απαρτίζεται κυρίως από αγρότες και δημοσίους υπαλλήλους, Ειδικότερα αγροτικός πληθυσμός περνάει μια πρωτόγνωρη δοκιμασία. Κάθε αγροτικό νοικοκυριό αγγίζει τα όρια της οικονομικής χρεοκοπίας.

Σε μια τέτοια κοινωνία μπορεί να συναντήσει κανείς την παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος, σ’ αυτή επενδύει η Ν.Δ. για να κρατήσει τον πολιτικό έλεγχο

Κύρια χαρακτηριστικά των πολιτικών συνθηκών είναι:

  1. Η κυριαρχία της εκτελεστικής εξουσίας όλων των πολιτικο-διοικητικών θεσμών αλλά και πολιτικών προσώπων που συσσώρευσαν ανεξέλεγκτη πολιτική ισχύ πάνω στους άλλους θεσμούς της κοινωνίας αλλά και στην ίδια την κοινωνία.
  2. Η αποδυνάμωση, η απαξίωση και η διάλυση κάθε συλλογικής έκφρασης όπως: Συντεχνιακά δίκτυα, συντεχνιακές παρατάξεις, κοινωνικά, περιβαλλοντολογικά και διεκδικητικά κινήματα, οργανώσεις και κόμματα.
  3. Η εταιρική σχέση που αναπτύσσουν πολιτικά πρόσωπα διαφορετικών κομμάτων με στόχο τον έλεγχο των αντιπροσωπευτικών θεσμών δια των εκπροσώπων τους ώστε να επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους πολιτικούς και οικονομικούς.

Οι παραπάνω συνθήκες μέσα σε ένα όργιο διαπλοκής, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων κρατούν καθηλωμένη την κοινωνία- π.χ. οι δημόσιες επενδύσεις έχουν μικρό κοινωνικό όφελος- έχει αξία να αναφέρω ότι τα δυο μεγαλύτερα έργα που έγιναν στην Καρδίτσα στο όνομα της υποστήριξης των αγροτών τα κτιριακά συγκροτήματα για τον ποιοτικό έλεγχο του βάμβακος και το κέντρο γεννητικής βελτίωσης έργα υψηλού κόστους δεν θα αποδώσουν στην τοπική κοινωνία γιατί δεν θα τεθούν ποτέ σε λειτουργία.

Οι παραπάνω συνθήκες αποτρέπουν και αποθαρρύνουν τους ανθρώπους της εργασίας της παραγωγής και της προόδου της επιστήμης και του πολιτισμού να αναπτύξουν πρωτοβουλίες με τις οποίες θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους βελτιώνοντας ταυτόχρονα την οργάνωση της κοινωνίας.

Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της παθογένειας του πολιτικού συστήματος που επιτρέπει συσσώρευση τεράστιας πολιτικής ισχύος σε λίγα πρόσωπα και δημιουργεί όρους ανυποληψίας στις συλλογικές δράσεις.

Και αν στην κοινωνία σημαντικό στοιχείο παθογένειας είναι η έλλειψη ανεξαρτησίας των θεσμών και η λειτουργία τους στα πλαίσια αρχών και κανόνων στα πολιτικά κόμματα είναι το έλλειμμα λειτουργικής ανεξαρτησίας των θεσμοθετημένων οργάνων στο επίπεδο του νομού και του δήμου.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι εκπρόσωποι του κομματικού μας σχηματισμού στο επίπεδο των δημοτικών και νομαρχιακών οργανώσεων δεν τίμησαν το ρόλο τους αλλά είχαν υπαλληλική σχέση με τα προαναφερθέντα κέντρα.

Στη δημοκρατία των θεσμών τα κόμματα και τα όργανα τους πρέπει να διατηρούν τη θεσμική τους αυτονομία -στο πλαίσιο της συλλογικής λειτουργίας – και να υπηρετούν την κοινωνία και όχι να εξυπηρετούν πολιτικά πρόσωπα και ομάδες δηλαδή ιδιοτελή συμφέροντα.

Αυτές οι πολιτικές συνθήκες αυτό το πολιτικό περιβάλλον πρέπει να ανατραπεί και ανατρέπεται.

Για την ανατροπή αυτών των πολιτικών συνθηκών η προσπάθεια που καταβάλετε:

Ιδιαίτερα από εσάς σύντροφε πρόεδρε, με αυτό που εκφράζεται με τον πολιτικό πολιτισμό σας τον εθνικό και διεθνή σας ρόλο, αλλά και από τα στελέχη και τα μέλη που σέβονται τις αποφάσεις των συνεδρίων μας πολιτικών -οργανωτικών και προγραμματικών όλων όσων με όχημα την στρατηγική μας και οδηγό τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας δίνουν ανθρωπιστικό και δημοκρατικό περιεχόμενο στην πολιτική φέρνει, ήδη τα πρώτα αποτελέσματα.

Το πολιτικό κλίμα άλλαξε και αλλάζει συνεχώς υπέρ του ΠΑΣΟΚ και αλλάζει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Το προγραμματικό συνέδριο μπορεί να μην απέδωσε τα αποτελέσματα που θέλαμε στις περασμένες εκλογές, σήμερα όμως μας ενισχύει πολιτικά γιατί μπορούμε να οργανώσουμε πολιτικές εκδηλώσεις με θεματικό περιεχόμενο.

Σ’ αυτές τις εκδηλώσεις τώρα παίρνουν το λόγο μέλη, φίλοι και πολίτες, τις κάνουν δική τους υπόθεση, εκφράζονται, συνδιαμορφώνουν, συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα.

Παίρνουν το λόγο, μιλούν δημόσια, αρθρογραφούν με σημείο αναφοράς το προγραμματικό μας πλαίσιο.

Κερδίζουμε τις εντυπώσεις στα ΜΜΕ πείθουμε και ενεργοποιούμε τους πολίτες.

Στην αποτελεσματική τεχνοτροπία αυτών των εκδηλώσεων σημαντική είναι η γνώση που μας δόθηκε και η συμβολή του Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και για την παρουσία μας στα ΜΜΕ χρήσιμη αποδεικνύεται η συμβολή του Τομέα Επικοινωνίας.

Το λόγο παίρνουν οι πολίτες και στις εξορμήσεις ενημέρωσης και οι εκπρόσωποι των φορέων στις συναντήσεις μας.

Εχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε.

Το προγραμματικό μας πλαίσιο πρέπει να το δουλέψουμε πιο πολύ.

Ας μου επιτραπεί να αναφέρω ένα παράδειγμα.

Μιλώντας στους αγρότες για την αγροτική μας πολιτική μιλάμε μόνο για οικονομία. Ξεχνάμε όμως ότι μια αγροτική κοινωνία είναι πρώτα και κύρια κοινωνία π.χ. έχει παιδιά -νέους για τα οποία πρέπει να εξασφαλίσουμε σχολεία με λειτουργική και εκπαιδευτική αρτιότητα δεν είναι δυνατόν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση να λειτουργεί στα οργανωτικά πρότυπα της δεκαετίας του 50- ολιγοθέσια σχολεία στα χωριά του κάμπου. Οι αγροτικές κοινωνίες περιμένουν από εμάς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εμείς δουλεύουμε για αυτό.

Για το άμεσο μέλλον σχεδιάζουμε την διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων.

  • – για την οικονομία και τον προϋπολογισμό
  • – την Δημόσια διοίκηση -διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών
  • – την αγροτική οικονομία και την αγροτική κοινωνία
  • – τον αγροτουρισμό

Επιπλέον εκτιμώ πως πρέπει το ΠΑΣΟΚ να σχεδιάσει και να οργανώσει το περιεχόμενο συζήτησης με θέμα:

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην τοπική Ανάπτυξη

Τοπική δημοκρατική διακυβέρνηση -διαφάνεια στην λειτουργία του θεσμού οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν.

Οργανωτικά:

Η οργανωτική λειτουργία του κινήματος ιδιαίτερα το μοντέλο των δημοτικών οργανώσεων είναι από όλους παραδεκτό ότι ήταν τουλάχιστον ατυχές.

Οι οργανώσεις αυτού του τύπου εκδηλώνουν την ύπαρξη τους μόνο σε εκλογές ενδοκομματικού χαρακτήρα. Οι συντονιστικές επιτροπές είναι αδύναμα ή ανύπαρκτα πολιτικά όργανα.

Προχωρούμε στην ίδρυση και λειτουργία τοπικών οργανώσεων στα δημοτικά διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που καταλήξαμε στη Νομαρχιακή Επιτροπή στην πόλη πολιτικά χρήσιμα είναι τα δίκτυα και οργανωτικά χρήσιμες οι επιτροπές συνοικιών.

Αυτή δουλειά είναι δικιά μας, χρειαζόμαστε όμως συνδρομή για να μετατρέψουμε δίκτυα και οργανώσεις σε χώρους διάχυσης της γνώσης, πολιτικής μόρφωσης και παιδείας, ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημοκρατίας, την απελευθέρωση των κοινωνικών δυνάμεων και εν τέλει στην πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.

Εχουμε δρόμο να διανύσουμε, αυτός ο δρόμος γίνεται πιο σύντομος όταν εμείς διδάσκουμε την πολιτική αρετή, δίνουμε τους αγώνες μας για δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία δημιουργίας, αξιοκρατίας και ισότητας όταν η πολιτική μας δράση δημιουργεί όρους ισότιμης πολιτικής ισχύος για όλους τους πολίτες.

Προηγούμενο άρθρο Στα ΤΕΙ Καρδίτσας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής
Επόμενο άρθρο Διαδικασίες καθορισμού επαγγελματικών δικαιωμάτων ΤΕΙ