Στις «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε» ο Δήμος


Η υπό σύσταση εταιρεία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην περιοχή της Καρδίτσας στα πλαίσια της αποδοτικότερης αλληλεπίδρασης μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών, πολιτών και επιχειρήσεων.

Τη συμμετοχή του Δήμου Καρδίτσας στην υπό σύσταση Αναπτυξιακής Α.Ε. ΟΤΑ με διακριτικό τίτλο «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε» μαζί με τους δήμους Τρικκαίων, Λαρίσης, Βόλου, Κατερίνης, Λαμιέων, Γρεβενών, Ν.Ιωνίας, Ιωαννιτών, Βέροιας και Κοζάνης ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.

Η εταιρεία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην περιοχή της Καρδίτσας στα πλαίσια της αποδοτικότερης αλληλεπίδρασης μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών, πολιτών και επιχειρήσεων, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη βελτίωση της δυναμικής των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητάς τους, μέσω της βελτίωσης του χρόνου και του κόστους των συναλλαγών με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Επίσης, η «ΨΠΚΕ Α.Ε.» θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και εφαρμογή αντίστοιχων υπηρεσιών και δομών τόσο στον τόπο του καθενός μέλους όσο και σε τοπικές κοινωνίες άλλων γεωγραφικών περιοχών της χώρας, καθώς και στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση και προστασία των φυσικών πόρων της περιοχής και γενικότερα στην ανάπτυξη του Δήμου Καρδίτσας.

Το έργο της εταιρείας

Έργο της εταιρείας θα είναι:

– Η ενημέρωση και η τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη του Δ. Καρδίτσας, των Νομικών του Προσώπων και των επιχειρήσεων που συστήνει ή συμμετέχει για την αξιοποίηση και υλοποίηση διεθνών, κοινοτικών και εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

– Η διερεύνηση, μελέτη και συντονισμός διαδικασιών και μηχανισμών για την παραγωγή, ενημέρωση και παροχή πληροφοριών, διανομή και παροχή τεχνογνωσίας προς το Δ. Καρδίτσας και των Νομικών του Προσώπων και επιχειρήσεων.

– Η παροχή υπηρεσιών επιστημονικού χαρακτήρα (διενέργεια ερευνών και απογραφικών μελετών) και η διαμεσολάβηση προς παροχή των υπηρεσιών αυτών από αντίστοιχα εξειδικευμένους επιστημονικούς και μελετητικούς φορείς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα προς το Δ. Καρδίτσας, των Νομικών του Προσώπων και επιχειρήσεων.

– επιμόρφωση των στελεχών του Δ. Καρδίτσας και των Νομικών του Προσώπων και επιχειρήσεων.

– Η άσκηση δραστηριότητας και η παροχή υπηρεσιών ανάλογων προς αυτές που περιγράφονται στα προηγούμενα εδάφια (α, β, γ και δ) προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που είναι χωροθετημένες στα διοικητικά όρια του Δήμου, στα πλαίσια της άσκησης του αναπτυξιακού ρόλου του Δ. Καρδίτσας και των φορέων του εφ’ όσον εξασφαλίζονται σχετικά προγράμματα και πόροι.

– Η συνεργασία για την προώθηση προγραμμάτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με φορείς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Ανώνυμες Εταιρείες κ.α.

– Η εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών κατάλληλων για την επίτευξη των σκοπών της Εταιρείας.

– Η σύναψη προγραμματικών Συμβάσεων σύμφωνα με το Νόμο 3463/2006 (Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων).

Τα οφέλη

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση της πρότασης αυτής για το Δήμο Καρδίτσας αλλά και τους Δημότες είναι:

  • Όφελος του Δήμου από τη διαχείριση του δικτύου και των έργων πληροφορικής και καλύτερη οργάνωση των έργων πληροφορικής.
  • Η βιωσιμότητα της προτεινόμενης αναπτυξιακής εταιρείας που θα διαχειρίζεται το σύνολο των υποδομών κι υπηρεσιών της ψηφιακής κοινότητας ως ένας οικονομικά βιώσιμος φορέας, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από τις υπηρεσίες που θα παρέχει είτε στους πολίτες είτε σε Δήμους μέσω προγραμματικών συμβάσεων.
  • Η διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα του φορέα με την παράλληλη δωρεάν παροχή ψηφιακών διευκολύνσεων, όπως είναι η παροχή internet, η τηλεπρόνοια και ασφάλεια στη λειτουργία των συστημάτων, ο e-διάλογος, και η παροχή πληροφόρησης, γνώσης και εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την κινητικότητα, την κοινωνικοοικονομική ενίσχυση και τη διεξαγωγή εμπορικών πράξεων.

Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης σε δηλώσεις του σχετικά με το εγχείρημα του Δήμου τόνισε τα εξής:

«Εκτιμώντας τη σημασία των ευρυζωνικών δικτύων συμμετέχουμε στην «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε» με σκοπό όχι μόνο να εγκαταστήσουμε μία επιπλέον κερδοφόρα δραστηριότητα, όχι μόνο να προσφέρουμε μία νέα δέσμη υπηρεσιών αλλά και για να αξιοποιήσουμε και την καινοτομία του εγχειρήματος, έχοντας ως πεποίθηση ότι η ευρυζωνικότητα είναι δημόσιο αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Με ευθύνη των δήμων και όχι της αγοράς μιας και τα ευρυζωνικά δίκτυα θα κατέχουν αύριο την ίδια δεσπόζουσα θέση με τα δίκτυα ηλεκτρισμού, και ύδρευσης του σήμερα. Οι δήμοι πρέπει να πρωτοπορήσουν και όχι να ακολουθήσουν και ο Δήμος Καρδίτσας θα είναι  πρωτοπόρος σ’ αυτή την προσπάθεια»

Προηγούμενο άρθρο Πλεονάζον προσωπικό από τη ΔΕΤΑΚ στο Δήμο
Επόμενο άρθρο Στέρεψαν και τα πρατήρια της Καρδίτσας