Στον Δήμο Καρδίτσας περνά από 25 Οκτώβρη το Παυσίλυπο.


Με αποφασιστικότητα και νομιμότητα λύνουμε το πρόβλημα των Δημοτικών Επιχειρήσεων και του Παυσιλύπου.

Στις καταγγελίες του πρώην Δημάρχου Καρδίτσας κ. Τέγου που αφορούσαν στην παράνομη λειτουργία του Παυσιλύπου, απάντησε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης και ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΚ κ. Απόστολος Ξυδιάς. Σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο το αναψυκτήριο του Παυσιλύπου όπου ανήκε στη ΔΕΤΑΚ, μετά τη διάλυση της τελευταίας και τη μετατροπή της σε κοινωφελή επιχείρηση, περιέρχεται αυτομάτως στο Δήμο όπως και οι εργαζόμενοί του. Για τη μεταβίβαση αυτή δίδεται χρόνος προσαρμογής ενός μήνα, όπου αυτός ολοκληρώνεται στις 25 Οκτώβρη, δεδομένου ότι η απόφαση της ΔΕΤΑΚ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 25 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς όπως υποστηρίχθηκε από τον ίδιο, όλα έγιναν νόμιμα. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε τόσο ο κ. Βερίλλης όσο και ο κ. Ξυδιάς.

Ο κ. Βερίλλης

 «Η Δημοτική Αρχή προχωρά με σοβαρό, υπεύθυνο, μεθοδικό και νόμιμο τρόπο στην αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος της αναβάθμισης της λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Ένα πρόβλημα που θα μπορούσε, αν ήθελε, να επιλύσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, κάτι που όμως απέφυγε, με το πρόσχημα της παράτασης που δόθηκε τότε από την Πολιτεία. Εμείς, μολονότι αναμένεται να δοθεί και νέα παράταση στους ΟΤΑ για να προσαρμόσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο, δεν κρυβόμαστε, αλλά δίνουμε με αποφασιστικότητα λύσεις και θέτουμε τα θεμέλια για την ανασυγκρότηση του Δήμου και των επιχειρήσεων, για τη λειτουργία τους σε υγιή βάση:

1) Τη ΔΕΤΑΚ την μετασχηματίσαμε, ώστε να λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και  νομιμότητα, ώστε να έχει μέλλον και προοπτική. Σας θυμίζω ότι επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής η ΔΕΤΑΚ ήταν μια επιχείρηση που ουσιαστικά δεν υπήρχε τρόπος ούτε να χρηματοδοτηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πληρώσαμε υποχρεώσεις της με την ίδια διαδικασία που χρησιμοποιούσαν οι προκάτοχοί μας επί 8 χρόνια, κατηγορηθήκαμε από τον κ. Τέγο ότι είμαστε παράνομοι!

Τώρα αυτά τελείωσαν και η νέα Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καρδίτσας (ΔΗ.Κ.Ε.Κ.) ξεκινά τη λειτουργία της στηριζόμενη σε στέρεα θεμέλια.

Αποφασίσαμε επίσης τη διάλυση της ΔΗΑΜΕΚ, γιατί κατά κοινή παραδοχή δεν είχε κανένα λόγο ύπαρξης όλα αυτά τα χρόνια που η προηγούμενη δημοτική αρχή τη διατηρούσε, αποφεύγοντας να παρέμβη.

2) Οι αλλαγές στο καθεστώς των δημοτικών επιχειρήσεων έγιναν με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου, αλλά και μέριμνα για τους εργαζόμενους, η αποκατάσταση των οποίων ήταν πρώτιστο μέλημά μας. Σας θυμίζω ότι παραλάβαμε μια εκρηκτική κατάσταση με συμβασιούχους να κάνουν ακόμα και κατάληψη στο Δήμο! Παραλάβαμε εργαζόμενους πολλών «ταχυτήτων» που η προηγούμενη δημοτική αρχή κρατούσε επί χρόνια «ομήρους», την ίδια στιγμή που στα λόγια διατυμπάνιζε τα «φιλεργατικά της αισθήματα».

 Εμείς αθόρυβα και μεθοδικά, – την ώρα που άλλοι κραύγαζαν και κινδυνολογούσαν, χύνοντας «κροκοδείλια δάκρυα» για τους εργαζόμενους – δίναμε κατά κοινή ομολογία την βέλτιστη λύση, τακτοποιώντας με νόμιμο και διαφανή τρόπο το προσωπικό των δημοτικών επιχειρήσεων και εξασφαλίζοντας εργασιακή ειρήνη που σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου.

3) Το αναψυκτήριο του Παυσιλύπου, ως γνωστόν ανήκε στη ΔΕΤΑΚ, μετά την εξυγίανση της οποίας και την μετατροπή της σε κοινωφελή επιχείρηση, περιέρχεται αυτοδικαίως στο Δήμο, όπως και οι εργαζόμενοί του που είχαν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Το διαδικαστικό στάδιο της μετάβασης ολοκληρώνεται στις 25 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι η απόφαση για τη Δ.Ε.Τ.Α.Κ. δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. στις 25 Σεπτεμβρίου και υπάρχει από φορολογικής άποψης, περιθώριο ενός μηνός. Η λειτουργία του Παυσιλύπου μέσω του Δήμου θα αρχίσει επομένως στις 25 Οκτωβρίου, κανονικά, σύμφωνα με τη δική μας θέληση. Η δική μας θέση είναι ότι ο χώρος έχει πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα για την πόλη και θέλουμε να συνεχίσει να λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι υπάρχει ο κίνδυνος, η βούλησή μας  να προσκρούσει μετά σε αποφάσεις της Περιφέρειας, του Επιτρόπου που ελέγχει τη οικονομική διαχείριση και του Υπουργείου, γιατί υποστηρίζεται ότι βάση της νομοθεσίας ο Δήμος δεν μπορεί να έχει μία τέτοια αρμοδιότητα, μία τέτοια λειτουργία και δεν υπάρχει δυστυχώς αντίστοιχη περίπτωση εκμετάλλευσης  σε άλλο Δήμο, όπως τουλάχιστον μας έχουν ενημερώσει.

Προσπαθούμε μέσω ΚΕΔΚΕ, ΕΕΤΑΑ και Υπουργείου Εσωτερικών να αποσαφηνίσουμε πλήρως το θεσμικό πλαίσιο αναζητώντας τον τρόπο που θα αποδεχθούν η Περιφέρεια και ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός,  για να κάνουμε πράξη τη βούλησή μας για διατήρηση του δημοτικού χαρακτήρα του Παυσιλύπου, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια πριν στραφούμε σε άλλες λύσεις».

Ο κ. Ξυδιάς

«Είναι βέβαιο πια πως ούτε τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της αντιπολίτευσης δεν μπορείτε να ασκήσετε κύριε Τέγο εσείς και οι συνεργάτες σας. Άραγε πρόκειται περί παντελούς έλλειψης πολιτικής ικανότητας ή συνεχιζόμενης κάκιστης πολιτικής σκοπιμότητας; Εντελώς άστοχο το όψιμο «ενδιαφέρον» σας για το ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ, όπου κι εκεί οι ανεύθυνες, αδιάφορες, επιπόλαιες και πρόχειρες πολιτικές σας, συσσώρευσαν αξεπέραστα προβλήματα τα οποία προβλήματα με το πολιτικό σας θράσος που σας διακρίνει προσπαθείτε να τα αποποιηθείτε και να τα χρεώσετε αλλού, «σφυρίζοντας» κλέφτικα. Κύριε Τέγο και κύριοι συνάδελφοι, στις κακές μικροπολιτικές σας εμείς αντιπαραθέτουμε έργα, προσφορά στους δημότες μας, διαφάνεια, σεβασμό στο νου και την λογική τους.

Συγκεκριμένα:

1)    Δημιουργήσαμε πολιτιστικό οδηγό.

2)    Κατασκευάζουμε ενημερωτικές πινακίδες για όλους μας και κυρίως για τους επισκέπτες της πόλης.

3)    Δημιουργούμε τουριστικό περίπτερο.

4)    Χώρο στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων,

5)    Επιτυγχάνουμε συνεχή άνοδο στην προσέλευση θεατών στους κινηματογράφους.

6)    Ελαττώσαμε κατά 200.000 ευρώ περίπου το τεράστιο έλλειμμα που μας παραδώσατε στη ΔΕΤΑΚ αγγίζοντας το 50% του συνολικού «ανοίγματος» που παραλάβαμε και ανέρχονταν στο ποσό των 420.000 ευρώ.

7)    Προγραμματίζουμε και υλοποιούμε για τους συνδημότες μας γιορτές και εκδηλώσεις πολιτισμού οι οποίες για εσάς ήταν άγνωστες ή δεν είχατε την ικανότητα να τις πραγματοποιήσετε.

8)     Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στη ΔΕΤΑΚ λογαριασμό από χορηγίες, κάτι εντελώς άπιαστο για εσάς.

9)     Απολογούμαστε για το που και πως ξοδέψαμε τα χρήματα των συνδημοτών μας.

10)   Μα πάνω απ’ όλα λειτουργούμε και εργαζόμαστε όλοι μας με διαφάνεια και καθαρή σκέψη και…ποτέ δεν θα λείψουν από το ταμείο μας…200.000 ευρώ!!!

Στη δική σας οκταετή θητεία τι απ’ όλα καταφέρατε κύριε Τέγο; Αλήθεια θα απαντήσετε για να μάθουμε όλοι μας επιτέλους, όλη αυτή η «προίκα» των χιλιάδων ευρώ που μας αφήσατε κύριε Τέγο, εσείς, ο προηγούμενος πρόεδρος, ο διευθυντής της δικής σας θητείας, όλα αυτά τα τιμολόγια που ακόμη ψάχνουμε με τι αποφάσεις και από ποιον δημιουργήθηκαν και βεβαίως τι αποσκοπούσαν, μιας και καθημερινά δεχόμαστε από πολλούς αγωγές διεκδικώντας τα χρήματά τους; Ακόμη θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε όλοι μας και να μας εξηγήσετε κύριε Τέγο τι είναι αυτό το τμήμα των «πολιτιστικών δραστηριοτήτων» του δήμου επί θητείας σας, τμήμα από το οποίο εγένετο όλη η κίνηση και η πολιτιστική δραστηριότητα επί των ημερών σας, τμήμα το οποίο αναφέρουν και οι ορκωτοί λογιστές στην έκθεση ελέγχου για τη θητεία σας. Πείτε μας πότε συστάθηκε και με ποιανού απόφαση, ποιοι το αποτελούσαν και πότε καταργήθηκε, μιας και στη δική μας θητεία ανάλογο τμήμα ούτε χρησιμοποιήσαμε, ούτε γνωρίζουμε. Εάν εσείς αισθάνεστε ότι με αυτόν τον πολιτικό λόγο της ανακρίβειας και της παραπληροφόρησης ότι συμβάλλετε στους συνδημότες μας, μείνετε στην πολιτική σας μοναξιά και απραξία».

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίασε το σχολικό συμβούλιο του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη της υπαίθρου