Πρωτοσέλιδο

Στο μπλόκο της Νίκαιας και οι αγρότες της Καρδίτσας


Στον κόμβο της Νίκαιας έχουν παραταχθεί από την Πέμπτη εκατοντάδες τρακτέρ από τα χωριά της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, αφού χιονίζει και κάνει πολύ κρύο, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκέμβρη και έδωσαν το αγωνιστικό «παρών» με στόχο να γίνει το μπλόκο της Νίκαιας σημείο αναφοράς της πανελλαδικής κινητοποίησης των αγροτών.

Τους αγρότες υποδέχτηκαν εργαζόμενοι με συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οι οποίοι μπήκαν με πορεία στο χώρο του μπλόκου. Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν ότι ο αγώνας εργατών – μικρομεσαίων αγροτών ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου είναι κοινός. Χαρακτηριστικά, σημειώνεται ότι αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στη Νίκαια  και άλλα τρακτέρ από τα χωριά της Θεσσαλίας και θα οργανωθεί ισχυρό μπλόκο, ενώ από το Σάββατο θα ξεκινήσουν οι αποκλεισμοί του δρόμου.

«Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες το μπλόκο θα στηθεί και θα ενισχυθεί, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί», δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, από τον κόμβο της Νίκαιας.

Σημείωσε ακόμη ότι «ήδη από την Κρήτη ως τον Έβρο είναι στημένα μπλόκα. Θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο. Εμείς επιμένουμε ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και τα διεκδικούμε γιατί πρέπει να ζήσουμε. Αυτή η πολιτική μας ξεκληρίζει, μας στοχοποιεί και δεν θα την αφήσουμε αναπάντητη».

Σε δήλωσή του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, υπογράμμισε ότι το μπλόκο της Νίκαιας θα ανάψει τη φλόγα σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους που αψήφησαν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Αψήφησαν και  όλη αυτή την πίεση που δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα και συμμετέχουν σήμερα στήνοντας το μπλόκο της Νίκαιας. Ένα μπλόκο στο οποίο θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και στην πολιτική της κυβέρνησης και στα νέα μέτρα που ετοιμάζει αλλά και στις πολιτικές που μας διώχνουν από τα χωράφια μας και από τα χωριά μας. Είναι το μπλόκο που θα ανάψει τη φλόγα σε όλη την Ελλάδα και καλούμε όλους τους συναδέλφους που σήμερα δυσκολεύτηκαν με τον καιρό να βγουν από αύριο και να ενισχύσουν αυτό το μπλόκο όπως και τα μπλόκα σε όλη τη χώρα και να δώσουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας».

Από την πλευρά του ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, σημείωσε:

«Ξεκινάμε σήμερα έναν ωραίο αγώνα. Χιονίζει. Είναι άσχημη μέρα. Προβλέπονται άσχημα πράγματα για τους αγρότες αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εφαρμόσει πολιτικές που μας διώχνουν από τα χωριά μας, δε μας επιτρέπουν να ζήσουμε, που δεν μας επιτρέπουν να καλλιεργήσουμε και γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αγρότες δίνουν το “παρών” εδώ και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα θα στηθούν μπλόκα στο πλαίσιο και το πνεύμα τις Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που είχαν αποφασίσει 17 του Δεκέμβρη έτσι ώστε να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στη κυβέρνηση, να σταματήσει η προπαγάνδα τους».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέντρου Νομού Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές υπογράμμισε την ανάγκη να εκφραστεί η αλληλεγγύη των εργαζομένων προς τους αγωνιζόμενους αγρότες. Όπως είπε:

«Για ακόμα μια χρονιά το Εργατικό Κέντρο Λάρισας είναι εδώ παρόλο τις αντίξοες συνθήκες στον κοινό αγώνα με τη φτωχομεσαία αγροτιά γιατί η πολιτική που ξεκληρίζει τους αγρότες είναι αυτή που καταδικάζει τους εργάτες στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Επομένως, η συμμαχία της εργατικής τάξης με την αγροτιά, ο αγώνας, ο κοινός είναι η κατεύθυνση που μπορεί να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης και της αγροτιάς. Να καλέσουμε ακόμα μια φορά όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία ου Εργατικού Κέντρου αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων να είναι εδώ όλες τις ημέρες στο μπλόκο των αγροτών της Νίκαιας».

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Καρδίτσας: Ψήφισμα για τους αγρότες
Επόμενο άρθρο Προσπάθεια εξαπάτησης καταστηματαρχών