Πρωτοσέλιδο

Στο ΠΕΠ Θεσσαλίας η επέκταση του Κέντρου Ορίζοντες


Νέες προοπτικές για τη λειτουργία του και τις υπηρεσίες που παρέχει στους  ωφελούμενούς του δημιουργεί για το Θεοδωρίδειο Κέντρο “Ορίζοντες” του Δήμου Καρδίτσας η οριστική ένταξη του έργου της επέκτασής του στο ΠΕΠ Θεσσαλίας.     Σκοπός του έργου είναι η ανέγερση ενός διώροφου σύγχρονου κτιρίου, που θα επικοινωνεί εσωτερικά με το υφιστάμενο, ώστε το σύνολο των δύο κτιρίων να στεγάσει τις ανάγκες του κέντρου.

Ειδικότερα με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές στήριξης και ανάπτυξης αθρώπινου δυναμικού» του Ε.Π. «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 – 2020»  η Πράξη «Επεκταση θεοδωριδειου κεντρου υποστηριξης για ανθρωπους με αναπηρια Οριζοντες».

Η πράξη είναι προϋπολογισμού 1.114.130,85€ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και  αφορά στην δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική στέρηση σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Καρδίτσας συνολικής επιφάνειας 406,83 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο Ο.Τ. 237, επί των οδών Καποδιστρίου και Αλλαμανή, στην πόλη της Καρδίτσας.

Στο οικόπεδο υπάρχει ήδη το διώροφο κτίσμα, υφιστάμενο προ του 1955, το οποίο αγοράστηκε με δωρεά της Λυδίας Θεοδωρίδου- Μαστρογιαννίτου, στο οποίο θα γίνει προσθήκη κατ’ επέκταση του νέου κτιρίου. Τα δύο κτίρια θα είναι σε άμεση επικοινωνία εσωτερικά.

Η πράξη περιλαμβάνει δύο υποέργα:

Το υποέργο 1 αφορά στην ανέγερση διώροφου κτίσματος το οποίο περιλαμβάνει :

-Ισόγειο με κύρια χρήση την αίθουσα συγκεντρώσεων, συνολικής επιφανείας 140 τ.μ.

-Α΄ όροφο, με χρήσεις που περιλαμβάνουν χώρο άσκησης, εργαστήριο κοσμημάτων και ησυχαστήριο, επιφάνειας 122 τ.μ.

-Β΄όροφο, με χρήσεις που περιλαμβάνουν γραφείο κοινωνικής υπηρεσίας, γραφείο ιατρού και γραφείο γραμματείας επιφάνειας 122τ. μ.

-Υπόγειο, με χρήση αποθήκης επιφάνειας 164τ.μ.

Το υποέργο 2 αφορά προμήθεια εξοπλισμού για την λειτουργία των παραπάνω χώρων αίθουσας γυμναστικής, κουζίνας, ησυχαστηρίου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, γραφείου γιατρού, καθώς επίσης αναπηρικού αμαξιδίου και φορητού υπολογιστή.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί σε προηγούμενη πρόσκληση του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2007-2013, τον Φεβρουάριο του 2014 και απεντάχθηκε τον Μάρτιο του 2016, για να ακολουθήσει η επικαιροποίηση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, η έγκρισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2017 και η υποβολή της νέας  πρότασης του Δήμου  έπειτα από την δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης τον Νοέμβριο του 2017.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος δήλωσε σχετικά:

“ Το Θεοδωρίδειο Κέντρο “Ορίζοντες” του Δήμου μας αποτελεί μια ιδιαίτερη δομή που προσφέρει εδώ και 25 περίπου χρόνια πολύτιμες υπηρεσίες στους ωφελούμενούς του και στις οικογένειές τους. Το έργο της επέκτασής του ήταν μια πάγια διεκδίκηση του Δήμου μας και η οριστική ένταξή του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας δικαιώνει τις προσπάθειες που κατέβαλαν διαχρονικά οι Δημοτικές Αρχές του Δήμου και τη συστηματική προσπάθεια που κατέβαλε η Δημοτική μας Αρχή, ώστε με τη συνεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την υποστήριξη της Περιφερειακής Αρχής να εξασφαλισθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου που θα αναβαθμίσει τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του Κέντρου. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Κων. Αγοραστό, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου για την άρτια προετοιμασία της πρότασής μας, ενώ πολύτιμη ήταν η συνδρομή του νυν Διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Β. Βαρελά, ο οποίος ως μηχανικός είχε δωρίσει την αρχική μελέτη του νέου κτιρίου στο Δήμο. Θέλω τέλος με την ευκαιρία να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του Δήμου μας προς την μεγάλη δωρήτρια κ. Λυδία Θεοδωρίδου- Μαστρογιαννίτου που όλα αυτά τα χρόνια  βρίσκεται συνεχώς δίπλα στα παιδιά του Κέντρου, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στη γενναιοδωρία της.”

 

Προηγούμενο άρθρο Ταξίδι στη μαγεία της μουσικής από καθηγητές του Μουσικού Σχολείου
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες μελιτζάνας