Συνάντηση Καραγκούνηδων από όλη τη Θεσσαλία στον Παλαμά Καρδίτσας


Καραγκούνηδες από όλη τη Θεσσαλία αντάμωσαν την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου  στον Παλαμά στην ετήσια Γενική Συνέλευση , που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη.

Τις αντιπροσωπείες των Καραγκούνηδων καλωσόρισε εγκάρδια ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Παλαμά Γεώργιος Σακελαρίου , ο οποίος  μετά το τέλος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης τις δεξιώθηκε μαζί με τις αρχές του τόπου.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Τιμόθεο, Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη Απασχόλησης και Εμπορίου κ. Ορέστη Ψαχούλα, τον εκπρόσωπο του Δήμου Κιλελέρ κ. Φάνη Νανούλη και τον πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλο.

Στη συνέχεια απονεμήθηκε ψήφισμα τιμής στο Δήμαρχο Φαρσάλων, Άρη Καραχάλιο για την άψογη διοργάνωση του 3ου Καραγκούνικου Ανταμώματος και του 3ου Πανελλήνιου Εθνολογικού Συνεδρίου,  που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα Φάρσαλα την άνοιξη.

Ακολούθως ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας κ. Απόστολος Φιρφιρής , μετά από μια σύντομη ιστορική αναφορά , έκανε τον ετήσιο απολογισμό των δραστηριοτήτων και η Α΄Γραμματέας κ. Βάσω Κοζιού-Κολοφωτιά παρουσίασε τον προγραμματισμό δράσης της Αμφικτιονίας για το 2015.

Οι παραβρισκόμενοι δέχτηκαν με ενθουσιασμό την ανακοίνωση από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για την υποψήφια πόλη, που θα αναλάβει τη διοργάνωση του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος και του 5ου Πανελλήνιου Εθνολογικού Συνεδρίου. Αυτή είναι η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων με κέντρο τα Μεγάλα Καλύβια και παράλληλες εκδηλώσεις σε άλλες κοινότητες. Η επιλογή έγινε ανάμεσα από τρεις άλλες υποψήφιες πόλεις, που εξεδήλωσαν την επιθυμία διοργάνωσης.

Η Τακτική Γενική Συνέλευση της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων σηματοδοτεί την έναρξη των δραστηριοτήτων της επόμενης χρονιάς. Κύριο μέλημα του Αμφικτιονικού Συμβουλίου, των επιτροπών και των άλλων μελών είναι η, όσο το δυνατόν, καλύτερη προετοιμασία του 4ου Καραγκούνικου Ανταμώματος και του 4ου Πανελλήνιου Εθνολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη του 2016 στο Δήμο Κιλελέρ.

«Γη και αγώνες των κατοίκων της Πεδινής Θεσσαλίας (Καραγκούνηδων)» είναι το θέμα του 4ου Πανελλήνιου Εθνολογικού Συνεδρίου, το οποίο θα δώσει βήμα στους επιστήμονες, ερευνητές και λαογράφους να φέρουν στο φως νέα στοιχεία γι’ αυτή την πληθυσμιακή ομάδα  που έζησε και ζει στην απέραντη Θεσσαλική Πεδιάδα και η οποία δημιούργησε έναν από τους αρχαιότερους ελληνικούς πολιτισμούς.

Προηγούμενο άρθρο Στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας «Αμφικτυονία» εκλέχτηκε ο Μπ. Παπαδόπουλος
Επόμενο άρθρο Οι 450 αγρότισσες που θα λάβουν το βοήθημα του ΟΓΑ