Ειδήσεις

Συνάντηση Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ με την Γ.Γ. του ΥΠΕΝ


Με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τ.Ε.Ε. συναντήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου στα γραφεία του Τ.Ε.Ε., στα Τρίκαλα και συζήτησαν για τον Β’ Κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’Οίκον ΙΙ».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τ.Ε.Ε., Νικόλαος Παπαγεωργίου, αφού καλωσόρισε την κα Σδούκου και τον Υφυπουργό Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μέλος του Τ.Ε.Ε., Κωνσταντίνο Σκρέκα που συνόδευε την Γενική Γραμματέα, έδωσε τον λόγο στους μηχανικούς – μέλη του Τ.Ε.Ε., που αναφέρθηκαν στα προβλήματα που προέκυψαν κατά το στάδιο υποβολής των αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’Οίκον ΙΙ – Β’ Κύκλος».

Πιο συγκεκριμένα έγινε ιδιαίτερη μνεία για:

  • τα τεχνικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μετά τις πρώτες ώρες λειτουργίας, που είχε ως αποτέλεσμα την μη ομαλή υποβολή των αιτήσεων για ένα μεγάλο διάστημα της ημέρας.
  • την πληροφόρηση του συστήματος αργά το βράδυ της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου για εξάντληση των κονδυλίων στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ νωρίς το πρωί της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου και για διάστημα μιας ώρας υποβλήθηκαν κανονικά κάποιες αιτήσεις, γεγονός που θέτει και ζητήματα αδιαφάνειας και άνισης μεταχείρισης των ωφελούμενων του προγράμματος.
  • τις πολλές αιτήσεις που δεν κατάφεραν να υποβληθούν οριστικά με αποτέλεσμα πολλοί μηχανικοί να βρεθούν έκθετοι στα μάτια των πελατών τους.
  • τον γενικότερο λανθασμένο σχεδιασμό του προγράμματος στην λογική του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας και όχι μέσω κάποιων ενεργειακών ή κοινωνικών κριτηρίων, που θα εξυπηρετούσαν πιο ορθά τις ανάγκες της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Η κα Σδούκου, αφού άκουσε προσεκτικά τις επισημάνσεις των μηχανικών, τόνισε ότι είχε λάβει έγγραφη βεβαίωση από την εταιρία που ανέπτυξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι δεν θα υπάρξουν τεχνικά προβλήματα και για τον λόγο αυτόν δεν αποφασίστηκε νέα παράταση για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα. Επίσης, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, ενημέρωσε πως γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης επιπρόσθετων κονδυλιών μέσω των περιφερειών αλλά και του ΕΣΠΑ για την χρηματοδοτική κάλυψη των αιτήσεων που ήδη είναι καταγεγραμμένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τέλος, η κ. Σδούκου συμφώνησε ότι πρέπει να αλλάξει η λογική του προγράμματος και ενθάρρυνε τα μέλη του Τ.Ε.Ε. να συντάξουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον επανασχεδιασμό του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον σε συνεργασία και με το κεντρικό Τ.Ε.Ε..

Από την πλευρά της Νομαρχιακής Επιτροπής Τ.Ε.Ε. Τρικάλων στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Καταβούτας, ο Γραμματέας, Απόστολος Μπαταβάνης, από την πλευρά της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τ.Ε.Ε, ο Γραμματέας, Αστέριος Νάρης και τα μέλη Γεώργιος Μητσιούλης και Θεόδωρος Τζιώκας, καθώς επίσης και το μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας Τ.Ε.Ε., Ιωάννης Τριγώνης.

Την κα Σδούκου συνόδευε ο Υφυπουργός Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Σκρέκας και ο Σύμβουλος Γενικής Γραμματέως Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Ιωάννης Τσελίκης.

 

Προηγούμενο άρθρο Οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας
Επόμενο άρθρο Η συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Σ. Φάμελλο ήταν άριστη