Περιφερειακό Συντονιστικό ‘Οργανο για τα μουσεία της Θεσσαλίας


Tην Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2008, πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας η πρώτη συνάντηση του περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου του Θεματικού Δικτύου Ιστορικών – Λαογραφικών Μουσείων Θεσσαλίας. Στη συνάντηση παρέστησαν στελέχη μουσείων και συλλογών καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού από όλη τη Θεσσαλία. Εκ μέρους του Δήμου Καρδίτσας συμμετείχε ο αντιδήμαρχος κ. Β. Νίκου, ενώ από την επιτροπή της Καρδίτσας έλαβαν μέρος στελέχη του Δημοτικού Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου», του Αγροτικού Μουσείου Ιτέας, του Λαογραφικού Ομίλου «Καραγκούνα» και του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ρεντίνας.

Στόχος της συνάντησης ήταν η δημιουργία ομάδων εργασίας, οι οποίες θα ασχοληθούν άμεσα με τη σύνταξη σχεδίου καταστατικού, τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών του Δικτύου, την ενημέρωση όσων φορέων δεν έχουν εγγραφεί ακόμη καθώς και τη συγκέντρωση προτάσεων ώστε να καταρτιστεί άμεσα ένα πρώτο σχέδιο δράσης. Οι ομάδες δεσμεύτηκαν να επεξεργαστούν σχέδιο καταστατικού και να συγκεντρώσουν προτάσεις για μελλοντικές δράσεις του δικτύου, τα οποία θα θέσουν στην ολομέλεια του συντονιστικού οργάνου στα τέλη Οκτωβρίου.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι οι συνθήκες είναι πλέον αρκετά ώριμες για συνεργασίες, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων και τη απορρόφηση κονδυλίων ενόψει της 4ης προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό από την καταγραφή μουσείων και συλλογών του Ν. Καρδίτσας, την οποία εκπόνησε τον περασμένο χρόνο το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας, τοπικός συντονιστής της πρωτοβουλίας, έχει ήδη αναρτηθεί σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας στην ιστοσελίδα της τελευταίας, έτσι ώστε να αποτελέσει εργαλείο ενημέρωσης και διαβούλευσης μεταξύ των φορέων, πρακτική που θα υιοθετήσουν σύντομα και οι υπόλοιπες τοπικές πρωτοβουλίες της Θεσσαλίας. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι, εκτός από γενικές πληροφορίες γύρω από τα ιστορικά-λαογραφικά μουσεία και συλλογές του νομού μας, μπορούν πλέον να αναζητήσουν εκεί τα στοιχεία των υπευθύνων επικοινωνίας, ώστε να έρθουν σε επαφή μαζί τους για συνεργασία ή απλή επίσκεψη.

Για πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 24410 25301 (Λ. Σακελλαρίου 35, απέναντι από το Παυσίλυπο, ώρες λειτουργίας μουσείου καθημερινά 8.00 π.μ. -15.00 μ.μ.). 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. της TEΔK N. Kαρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συμβουλές για καλό καλοκαίρι