Συμβουλές για καλό καλοκαίρι


Το καλοκαίρι είναι χαρά για τα παιδιά. Για να τα προστατεύσετε στο μέτρο του δυνατού από τους πιθανούς κινδύνους, ακολουθήστε τις συμβουλές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, που αφορούν τομείς όπως η ηλιοπροστασία, η χρήση της πισίνας και η ασφαλής ποδηλασία.

Παιχνίδι στον ήλιο

Βρέφη κάτω των 6 μηνών

* Για να αποφύγουν τα εγκαύματα, μην τα εκθέτετε στον ήλιο, ιδίως τις ώρες που «καίει» περισσότερο (11 το πρωί έως 5 το απόγευμα).

* Να τα ντύνετε με ελαφρά και άνετα μακρυμάνικα μπλουζάκια και παντελόνια.

* Να τους φοράτε καπέλα με φαρδύ γείσο.

* Αν πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε στον ήλιο, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας, για να συστήσει κάποια αντηλιακή κρέμα με την οποία θα αλείψετε μικρές περιοχές, όπως το προσωπάκι του μωρού και το πάνω μέρος των χεριών του. Πρέπει, όμως, να χρησιμοποιήσετε ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού.

Νήπια και μικρά παιδιά

* Να τους βάζετε άφθονο αντηλιακό τουλάχιστον μισή ώρα πριν βγουν έξω, ακόμα και αν έχει συννεφιά. Ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο ( SPF ) του αντηλιακού πρέπει να είναι τουλάχιστον 15.

* Μην τα εκθέτετε στον ήλιο τις ώρες που «καίει» περισσότερο (τουλάχιστον από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα).

* Να τα ντύνετε με ελαφρά και άνετα μακρυμάνικα μπλουζάκια και παντελόνια.

* Να τους φοράτε καπέλα με φαρδύ γείσο.

Μεγαλύτερα παιδιά

* Επειδή είναι δύσκολο να τα περιορίσετε, φροντίστε να είναι ντυμένα με προστατευτικά ρούχα. Χρειάζονται καπέλο με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου (αναζητήστε γυαλιά που απορροφούν το 99% έως 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας) και βαμβακερά ρούχα με σφικτή πλέξη.

* Φροντίστε να μένουν σε σκιερά μέρη όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τις ώρες που καίει περισσότερο ο ήλιος (από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα).

* Να τους βάζετε άφθονο αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15.

* Να επαναλαμβάνετε την επάλειψη του αντηλιακού κάθε δύο ώρες ή αμέσως μετά το κολύμπι ή την έντονη εφίδρωση.

Άσκηση στην ζέστη

* Η ένταση των δραστηριοτήτων που διαρκούν 15 λεπτά ή περισσότερο πρέπει να μειώνεται όταν έχει πολλή ζέστη ή υγρασία.

* Εάν πρόκειται να αρχίσει το παιδί μέσα στο καλοκαίρι ένα νέο σπορ ή αν ταξιδέψετε σε περιοχή με περισσότερη ζέστη απ’ ότι στον τόπο διαμονής σας, πρέπει να αφήσουν χρόνο στον οργανισμό τους για να προσαρμοσθεί. Συνεπώς, τις πρώτες 10 μέρες ας γυμνάζονται χαλαρά.

* Πριν από την άσκηση, αλλά και στη διάρκειά της, το παιδί πρέπει να πίνει άφθονα υγρά, ώστε να μην κινδυνεύσει από αφυδάτωση. Τα υγρά που θα πιει εξαρτώνται από το βάρος του. Ένα παιδί του δημοτικού λ.χ. που ζυγίζει 40 κιλά και γυμνάζεται στην ζέστη, χρειάζεται περίπου 400 ml νερό (κάτι λιγότερο από ενάμιση ποτήρι) ανά 20λεπτο, ενώ ένας έφηβος που ζυγίζει 60 κιλά χρειάζεται περίπου 450 ml νερό (ενάμιση ποτήρι). Το νερό αυτό είναι απαραίτητο ακόμα κι αν το παιδί δεν διψάει.

* Στη διάρκεια της άσκησης το παιδί πρέπει να φοράει ένα ανοιχτόχρωμο, ελαφρύ και άνετο μπλουζάκι από βαμβακερό ύφασμα με σφικτή πλέξη, ώστε να διευκολύνεται η εξάτμιση του ιδρώτα ενώ ταυτοχρόνως θα προστατεύεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα βρεγμένα από τον ιδρώτα ρούχα πρέπει να αντικαθίστανται συχνά, διότι μειώνεται η ηλιοπροστατευτική ικανότητά τους.

Παιχνίδια στη θάλασσα

* Να έχετε διαρκώς το παιδί εντός του οπτικού πεδίου σας και σε απόσταση ασφαλείας (όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο κοντά πρέπει να βρίσκεστε).

* Φροντίστε να μάθει το παιδί κολύμπι από έναν εκπαιδευτή όταν γίνει 4 ετών.

* Μην αφήνετε το παιδί να κολυμπάει αμέσως μετά ή στη διάρκεια του φαγητού _ και μην του επιτρέπετε να τσιμπολογάει εν όσω μπαινοβγαίνει στο νερό.

* Βεβαιωθείτε πως όση ώρα παίζει το παιδί στα ρηχά, φοράει καπέλο, αντηλιακό και μπλουζάκι.

* Μην αφήνετε το παιδί να εκτίθεται στον ήλιο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

* Εάν πρόκειται να μπει το παιδί σε πλωτό μέσο (βάρκα, κανό, «ποδήλατο» κ.τ.λ.), φορέστε του ένα σωσίβιο κατάλληλο γι’ αυτό.

* Να θυμάστε ότι τα «μπρατσάκια», οι «κουλούρες», τα στρώματα θαλάσσης και τα άλλα φουσκωτά παιχνίδια δεν αποτελούν υποκατάστατο των σωσιβίων.

* Να μάθετε στο παιδί να μην βουτάει στο νερό με το κεφάλι, ιδίως στα ρηχά και σε άγνωστα νερά.

Παιχνίδι στην πισίνα

* Περιφράξτε την πισίνα απ’ όλες τις πλευρές με φράκτη ύψους τουλάχιστον 1,2 μέτρων . Ο φράκτης δεν πρέπει να έχει οριζόντια στηρίγματα που να μπορεί να χρησιμοποιήσει το παιδί για να σκαρφαλώσει, ενώ οι κάθετοι δοκοί της πρέπει να απέχουν το πολύ 10 εκατοστά ο ένας από τον άλλο, για να μην μπορεί το παιδί να περάσει. Επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχει κενό στο κάτω μέρος της, από το οποίο θα μπορούσε να περάσει το παιδί.

* Τοποθετήστε στον φράκτη πόρτα που θα ανοίγει προς τα έξω, θα κλείνει και θα ασφαλίζει αυτόματα, και θα έχει σύρτη προς τα μέσα (προς την πισίνα) σε ύψος που δεν φτάνει το παιδί. Το ιδεώδες είναι να διαθέτει και συναγερμό.

* Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν στην πισίνα είναι ασφαλή και εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρών παιδιών σε αυτήν. Καλό είναι να έχουν οι πόρτες ανιχνευτή κίνησης με συναγερμό, που να ειδοποιεί όταν κάποιος μπαίνει στο χώρο της πισίνας.

* Φροντίστε να μην υπάρχουν καρέκλες, τραπέζια ή άλλα ψηλά φορητά αντικείμενα στον χώρο γύρω από την περίφραξη της πισίνας, διότι το παιδί μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να μπει μέσα.

* Να αποφεύγετε να βάζετε στην πισίνα συσκευές επίπλευσης, διότι μπορεί να δώσουν στο παιδί ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

* Να θυμάστε πως τα περισσότερα παιδιά δεν είναι αναπτυξιακώς έτοιμα για μαθήματα κολύμβησης πριν από την ηλικία των 4 ετών. Να θυμάστε επίσης πως δεν μειώνεται ο κίνδυνος πνιγμού επειδή ένα παιδί έχει κάνει μαθήματα κολυμβήσεως.

* Ενημερώστε όποιον φυλάει το παιδί για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η πισίνα, τονίζοντας όσες φορές χρειαστεί την ανάγκη για συνεχή επίβλεψη.

* Κάθε φορά που ένα παιδί βρίσκεται μέσα ή γύρω από την πισίνα, πρέπει να είναι κοντά του ένας ενήλικας. Και «κοντά του» σημαίνει σε απόσταση ίση με το χέρι σας, όταν είναι τεντωμένο.

* Αν δεν μπορείτε να βρείτε το παιδί, ελέγξτε πρώτα την πισίνα. Σταθείτε στην άκρη της και ελέγξτε τον βυθό, την επιφάνεια και όλες τις γωνίες.

* Μόλις τελειώσει το παιδί το κολύμπι, απομακρύνετε όλα τα παιχνίδια από την πισίνα, για να μην προσελκύσουν την προσοχή του.

* Κάθε φορά που φεύγετε από την πισίνα, να παίρνετε μαζί το παιδί και να ασφαλίζετε την πόρτα της.

* Να έχετε τηλέφωνο δίπλα στην πισίνα, για να μην αφήνετε μόνο το παιδί όταν πρέπει να μιλήσετε με κάποιον.

* Να έχετε δίπλα στην τηλεφωνική συσκευή έναν κατάλογο με τα τηλέφωνα ανάγκης (π.χ. παιδίατρος, κέντρο βοηθειών κ.τ.λ.).

* Εφοδιάστε την πισίνα με εξοπλισμό διάσωσης (σκοινί, κουλούρα, γάντζο κ.τ.λ).

* Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (λ.χ. στον Ερυθρό Σταυρό).

Προστασία από έντομα

* Μην χρησιμοποιείτε στο παιδί αρωματισμένα σαπούνια, αρώματα ή σπρέι για τα μαλλιά.

* Να αποφεύγετε τις περιοχές όπου έχουν φωλιές ή «συχνάζουν» τα έντομα, όπως τα στάσιμα νερά και τα σκουπίδια.

* Να αποφεύγετε να ντύνετε το παιδί σας με ρούχα φωτεινού χρώματος ή σχέδια λουλουδιών.

* Να αλείφετε το παιδί σας με κάποιο ειδικό εντομοαπωθητικό προϊόν (συμβουλευθείτε τον παιδίατρο για το είδος, τις ώρες και τη συχνότητα της επάλειψης).

Βόλτες με το ποδήλατο

* Αν πρόκειται να αγοράσετε ποδήλατο στο παιδί, πάρτε το μαζί σας, ώστε να το δοκιμάσει επιτόπου.

* Να αγοράζετε ποδήλατα που έχουν το σωστό μέγεθος για το παιδί σας, και όχι ποδήλατα που θα χρησιμοποιεί όταν μεγαλώσει λίγο. Τα υπερμεγέθη ποδήλατα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

* Μην ξεχάσετε το κράνος. Το παιδί πρέπει να φοράει κράνος σε κάθε βόλτα, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι ή το πόσο κοντά στο σπίτι γίνεται, διότι πολλά από τα ατυχήματα συμβαίνουν σε πλατείες και πεζοδρόμια, όχι μόνο στους δρόμους. Το κράνος πρέπει να ταιριάζει τέλεια στο κεφάλι του παιδιού και όχι να του πέφτει προς τα εμπρός ή τα πίσω.

* Μην πιέζετε το παιδί σας να κάνει ποδήλατο με δύο ρόδες εάν δεν είναι έτοιμο (συνήθως πρέπει να πάει 5-6 ετών για να μπορέσει να οδηγήσει με ασφάλεια ποδήλατο δίχως βοηθητικές ρόδες). Να λαμβάνετε υπ’ όψιν την επιθυμία του παιδιού να κάνει ποδήλατο και το πόσο καλός είναι ο συντονισμός των κινήσεών του.

Προηγούμενο άρθρο Περιφερειακό Συντονιστικό 'Οργανο για τα μουσεία της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Στήριξη στα παραδοσιακά προϊόντα