Συνάντηση Σιούφα με φοιτητές θερινού προγράμματος του Πανεπ. Ν.Υόρκης


Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε το πρωί με φοιτητές του θερινού προγράμματος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι  επισκέφτηκαν τη Βουλή  συνοδευόμενοι από τον καθηγητή Ελληνικού Πολιτισμού κ. Philip Mitsis. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Κοινοβουλίου και την ΄Εκθεση «΄Ελληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές συγγράφουν: 1974-2008».

Ο κ. Σιούφας στο χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στους φοιτητές, ανέφερε τα εξής:

«Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, την καρδιά της Δημοκρατίας.  Μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το χώρο που γεννήθηκε η πρώτη Αθηναϊκή Δημοκρατία.

Έρχεστε από ένα πολύ γνωστό και σημαντικό Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει ουσιαστικούς δεσμούς με τη Βουλή των Ελλήνων,  καθώς το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι χορηγός της Έδρας Ελληνικής Δημοκρατίας, την οποία τώρα κατέχει επάξια ο καθηγητής Paul Cartledge.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας αυτής της έδρας, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης προσφέρει μαθήματα γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας και πολιτισμού της Ελλάδας, αποτελώντας κέντρο μελέτης του ελληνικού πολιτισμού και των γραμμάτων στο εξωτερικό. Εδώ και δέκα χρόνια το Πανεπιστήμιο δημιούργησε ένα θερινό πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Η επίσκεψή σας εδώ αποτελεί μια από τις πολλές ενδιαφέρουσες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα.

Όλοι σας μελετάτε την ελληνική γλώσσα, καθώς και τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να συγχαρώ όλες και όλους σας για τη συνειδητή επιλογή σας να ασχοληθείτε με τη μελέτη των ιδεών και αξιών του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ιδέες και αξίες που συνέβαλαν σημαντικά  στη διαμόρφωση του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού.

Μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό γίνεστε σύμφωνα και με τον Ισοκράτη (Αθηναίο ρήτορα, 436-338 π.Χ.) κοινωνοί της ελληνικής παιδείας. Ελπίζω ότι με την επίσκεψή σας στην Ελλάδα θα μάθετε ενδιαφέροντα πράγματα για τη ζωή και τον πολιτισμό των αρχαίων αλλά και των συγχρόνων Ελλήνων.

Στην επίσκεψή σας στη Βουλή θα ενημερωθείτε για την ιστορία του κτηρίου, που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο, καθώς και για την οργάνωση και λειτουργία του πολιτεύματος στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι η Βουλή των Ελλήνων διευρύνει διαρκώς τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Μια σημαντική πρωτοβουλία μας είναι και η εξαγγελία βραβείων προς τους άριστους φοιτητές του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών. Στην επιτροπή επιλογής των αριστούχων φοιτητών θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής.

Τελειώνοντας, σας καλωσορίζω ακόμα μια φορά  στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και σας εύχομαι καλή διαμονή στην Ελλάδα».

Προηγούμενο άρθρο Γλυκές ελπίδες από το τροπικό φυτό στέβια
Επόμενο άρθρο Ο Νομάρχης στο έργο Οδός Μορφοβούνι-παράκαμψη Κρυονερίου»