Συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Καρδίτσας


 

Στο επίκεντρο της ιδιαίτερα γόνιμης συζήτησης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου Καρδίτσας για το 2012

Προτάσεις και θέσεις για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου Καρδίτσας για το 2012 είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν οι εκπρόσωποι των φορέων και οι πολίτες που συμμετέχουν στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου, η οποία συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης 30/11 στο Δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης κ. Κώστας Παπαλός στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε αρχικά στην πορεία του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού του 2011 που συντάχθηκαν και υλοποιούνται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη», των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νέου Δήμου, την έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού, προσωπικού και κυρίως πόρων λόγω της υποχρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης και της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας που δημιούργησε νέα αρνητικά δεδομένα.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ο κ. Παπαλός και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου που συμμετείχαν στη συνεδρίαση επισήμαναν ότι στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, δόθηκε προτεραιότητα στην κάλυψη των πολλών καθημερινών αναγκών που προκύπτουν και την αντιμετώπισή τους με τη συνεργασία και την κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

«Με βάση τους πενιχρούς οικονομικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, θέσαμε ως βασικούς στόχους συγκεκριμένα έργα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ασφαλή λειτουργία της πόλης αλλά και όλου του διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας. Έτσι δημοπρατήθηκε το έργο της προστασίας οικισμών από κατολισθητικά φαινόμενα, δημοπρατήθηκε η συντήρηση του δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη της Καρδίτσας, εκτελέσθηκαν έργα αγροτικής οδοποιίας σε κάθε Δημοτική Ενότητα, έγινε συντήρηση των παιδικών χαρών. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2011 περιλαμβάνονται περισσότερα από 120 συνεχιζόμενα έργα που παρουσιάζουν εκκρεμότητα ως προς το φυσικό ή το οικονομικό τους αντικείμενο. Αυτά τα έργα έπρεπε να ολοκληρωθούν ώστε να αποδοθούν στη χρήση των πολιτών το συντομότερο και ταυτόχρονα με την τακτοποίησή τους να απαλλαγούν οι υπηρεσίες από την ευθύνη διοικητικής διαχείρισης. Αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό, πολλά έργα έκλεισαν, αποπληρώθηκαν και τίθενται πλέον στη διάθεση των πολιτών.

Στον τομέα των χρηματοδοτούμενων έργων, ουσιαστικά το μοναδικό πρόγραμμα που κινήθηκε είναι το ΕΣΠΑ. Οι πέντε πρώην Δήμοι είχαν ήδη εντάξει πέντε έργα, χωρίς κανένα από αυτά να υλοποιείται. Σήμερα ο νέος ποδηλατόδρομος εκτελείται,  η αποκατάσταση της παλιάς χωματερής έχει ολοκληρωθεί, ενώ βρισκόμαστε και στο τελικό στάδιο ανάδειξης του αναδόχου για τα άλλα δυο. Παράλληλα, εντάχθηκαν δυο νέα έργα για την προβολή της συλλογής Γιολδάση, έχει ήδη κατατεθεί πρόταση για τον εξοπλισμό των ειδικών σχολείων, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προταθούν και δυο νέα έργα, η επέκταση του κτιρίου του Θεοδωρίδειου Κέντρου «Ορίζοντες» αλλά και η φύτευση στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ.» τόνισε ο κ. Παπαλός.

Προγραμματισμός του Τεχνικού Προγράμματος του 2012

Όσον αφορά το 2012 ο Δήμαρχος Καρδίτσας επισήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου ενώ έχει καταγραφεί και η κατάσταση σε ότι αφορά τα συνεχιζόμενα έργα, όμως η χρηματοδότηση του Τεχνικού Προγράμματος παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο. Κι αυτό γιατί  η υποχρηματοδότηση είναι δεδομένη και παράλληλα, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη από την πολιτεία το ποσό που θα λάβουν οι Δήμοι για επενδύσεις και συντηρήσεις.

«Δεν μπορεί να γίνει κανείς προγραμματισμός και καμία πρόβλεψη, αν δεν γνωρίζουμε τις πιστώσεις που θα μπορούμε να διαθέσουμε. Ακόμη λοιπόν αναμένουμε την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που θα καθορίζει το ποια θα είναι η επιχορήγηση για την εκτέλεση έργων, που όπως αναφέραμε είναι κι αυτή αμφίβολο αν θα εκταμιευθεί στο σύνολό της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, έχουμε θέσει για τη νέα χρονιά κάποιους βασικούς στόχους, για τους οποίους γίνεται σοβαρή προετοιμασία:

1.       Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το συντομότερο τα συνεχιζόμενα έργα που θα μεταφερθούν στο 2012. Να κλείσουμε τις παλιές εκκρεμότητες και να έχουμε πιο σαφείς και οριοθετημένους στόχους για τη συνέχεια.

2.       Στοχεύουμε στη μέγιστη δυνατή απορρόφηση στα έργα του ΕΣΠΑ. Ήδη από «μηδέν» απορρόφηση που είχαμε το 2010, φέτος θα φτάσουμε πάνω από 700.000 € και στοχεύουμε για τα διπλάσια για το 2012.

3.       Προετοιμάζουμε την πρόταση ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ που είναι και το μοναδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υπάρχει κι αυτό με τις καθυστερήσεις του. Ειδικότερα ετοιμάζουμε προτάσεις για τη φύτευση του ΧΑΔΑ, την επέκταση του κτιρίου των «Οριζόντων», την ανάδειξη του κτιρίου της ηλεκτρικής στη Δημοτική Αγορά. Έργα σημαντικά, που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

4.       Ταυτόχρονα, μόλις οριστικοποιηθούν τα διαθέσιμα ποσά, θα προγραμματίσουμε και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν με πόρους του Δήμου. Στους στόχους μας είναι η αναβάθμιση του κέντρου της πόλης, η ανάδειξη του χώρου γύρω από το Δημοτικό Στάδιο, ο εκσυγχρονισμός των παιδικών χαρών για τις οποίες μάλιστα προβλέπεται ειδική διαδικασία πιστοποίησης, η μονιμότερη αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ύδρευση, τον ηλεκτροφωτισμό, τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, το εσωτερικό δίκτυο και την αγροτική οδοποιία.» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαλός.

Ακολούθησαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και προτάσεις των φορέων που έδωσαν έμφαση στην ανάγκη ο Δήμος Καρδίτσας να αναλάβει πρωτοβουλίες και μέτρα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και της στήριξης των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων, την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και την προώθηση καινοτόμων δράσεων καθώς επίσης και της αξιοποίησης και χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αποφασίστηκε μάλιστα να γίνουν και θεματικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης με άξονες την κοινωνική πολιτική, την αγροτική ανάπτυξη, την καινοτομία και την αξιοποίηση των ΑΠΕ κ.α.

Από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Στ. Παπαγεωργίου έγινε τέλος ενημέρωση και για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης, ενώ από φορείς προτάθηκαν τροποποιήσεις που θα εξεταστούν.

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση Υπουργού ΥΠΑΑΤ για την υποβολή αιτήσεων μείωσης εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ
Επόμενο άρθρο Απόφαση συγκρότησης Σ.Χ.Ο.Π.Α.Δ.