Απάντηση Υπουργού ΥΠΑΑΤ για την υποβολή αιτήσεων μείωσης εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ


 Απάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη έλαβε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη στην ερώτηση που κατέθεσε με θέμα την υποβολή αιτήσεων μείωσης εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ.

Ο Υπουργός αναφέρει ότι βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του συστήματος ασφάλισης και προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας και, κατ’ επέκταση, της καταβολής των αποζημιώσεων στους παραγωγούς εγκαίρως, είναι η υποβολή της δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής εκ μέρους των αγροτών και η καταβολή της ειδικής εισφοράς στους χρόνους που έχουν ορισθεί.

Για το λόγο αυτό, ο ΕΛΓΑ προέβη σε μια ευρύτατη δημοσιότητα ώστε να ενημερωθεί και ο τελευταίος αγρότης για τον τρόπο υποβολής της δήλωσης καθώς και της καταβολής της ειδικής εισφοράς (ανακοινώσεις στον Τύπο, ενημερωτικές ημερίδες, μηνύματα στην κρατική τηλεόραση κ.ά.).

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΛΓΑ για την διευκόλυνση των παραγωγών προχώρησε σε παράταση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής και της καταβολής της ειδικής εισφοράς από τις 29 Ιουλίου στις 29 Σεπτεμβρίου 2011. Παράλληλα, προβλέφθηκαν και εναλλακτικοί τρόποι καταβολής της ειδικής εισφοράς, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα που δίνεται στον παραγωγό να αυξομειώνει την ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής του σε ένα εύρος ποσοστού +/-20% από τις ορισθείσες μέσες ποσότητες παραγωγής σε επίπεδο νομού, και, συνεπώς, να διαμορφώνει αντίστοιχα και την ασφαλιστική εισφορά που του αναλογεί.

Επομένως, συνεχίζει ο κ. Σκανδαλίδης, οι παραγωγοί είχαν στη διάθεσή τους ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (από 30 Μαΐου έως 29 Σεπτεμβρίου) για να υποβάλουν τη δήλωση καλλιέργειας ή την τροποποίησή της και να καταβάλουν την ειδική εισφορά, ανάλογα με την ασφαλιζόμενη αξία που προκρίνουν για την παραγωγή τους. Εξάλλου, η καλλιεργητική περίοδος που διανύεται βρίσκει τις περισσότερες καλλιέργειες στην ολοκλήρωσή τους, και συνεπώς δεν υπάρχει σοβαρός λόγος νέας παράτασης για την υποβολή της δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής.

Ο Υπουργός καταλήγει επισημαίνοντας ότι όσοι παραγωγοί δεν υπέβαλαν δήλωση καλλιέργειας, υποχρεούνται να την υποβάλουν και τώρα, ωστόσο η ασφαλιστική κάλυψη των καλλιεργειών τους θα ισχύσει από την ημέρα κατάθεσης της δήλωσης και μετά. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα αποτελούσε άνιση μεταχείριση εις βάρος των συνεπών παραγωγών, οι οποίοι υπέβαλαν της δηλώσεις τους στις προβλεπόμενες προθεσμίες και κατέβαλαν έγκαιρα την εισφορά που τους αναλογεί.

Προηγούμενο άρθρο Επιμορφωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Καρδίτσας