Συνεργάτης του Δ. Καρδίτσας η ΑΝ.ΚΑ στην ανάπλαση του ν. τμήματος της πόλης


Στο πλαίσιο της  Δ’ Προγραμματικής Περιόδου.

Η ανάθεση της τεχνικής στήριξης για την εφαρμογή αστικών ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στο Δήμο Καρδίτσας στο πλαίσιο της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου, στην Αναπτυξιακή Καρδίτσας, έφερε αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, αφού τόσο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας υποστήριξαν πως η τεχνική υπηρεσία του Δήμου είναι άρτια καταρτισμένη και μπορεί να αναλάβει το έργο, έτσι ώστε ο Δήμος να μη χρεωθεί άλλα 45.000 ευρώ που θα στοιχίσει η ανάθεσή του στην ΑΝ.ΚΑ. Παρά τις όποιες αντιδράσεις, το θέμα «πέρασε» με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας και της ελάσσονος μειοψηφίας.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης στην εισήγησή του, ανέφερε τα εξής: «Ως Δήμος Καρδίτσας επιδιώκουμε και προετοιμαζόμαστε, ώστε να αξιοποιήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση αναγκαίων έργων που θα αλλάξουν την όψη της Καρδίτσας τα επόμενα χρόνια.

Στις προτεραιότητές μας είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπλασης στο νότιο τμήμα της πόλης, στον άξονα της σιδηροδρομικής γραμμής, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο πόλο έλξης και παράλληλα ανάπτυξης για την πόλη αναβαθμίζοντας το αστικό περιβάλλον και κατ΄ επέκταση την ποιότητα ζωής που θα απολαμβάνουν οι δημότες και οι επισκέπτες. Η ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για τη Δημοτική μας Αρχή και προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της κινηθήκαμε συντονισμένα και με μεθοδικότητα από την πρώτη στιγμή με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ενέργειες:

1. Η απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη που είχε υποβάλει ο Δήμος Καρδίτσας για την αξιοποίηση των στρατοπέδων Κιούση και Λουμάκη δικαίωσε μια πολύμηνη διεκδικητική προσπάθεια της δημοτικής αρχής. Ήταν εξ’ αρχής μια από τις βασικές προτεραιότητές μας, καθώς δίνει τη δυνατότητα ανάπλασης μιας μεγάλης περιοχής με πυρήνα το χώρο του σημερινού στρατοπέδου Λουμάκη, όπου  ο δήμος Καρδίτσας, προγραμματίζει την αξιοποίηση της έκτασης 50 στρεμμάτων που θα προκύψει σχεδιάζοντας τη δημιουργία ενός νέου πάρκου, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη και πνεύμονα πρασίνου σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της. Μετά και από αυτή την εξέλιξη αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο αίτημα που έχουμε θέσει ήδη στον Υπουργό κ. Ευαγ. Μεϊμαράκη για αποδέσμευση του στρατοπέδου «Λουμάκη». Με δεδομένο ότι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της 60 Μονάδας Επιστράτευσης στεγάζονται στο στρατόπεδο «Κιούση», ενώ στο στρατόπεδο «Λουμάκη», έχουν απομείνει ελάχιστα κτίρια που χρησιμοποιούνται, είναι δυνατή , εύκολη λόγω της εγγύτητας των δύο στρατοπέδων, οικονομικά εφικτή, αλλά και λειτουργική η μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων της 60 Μ.Ε. στο στρατόπεδο «Κιούση».

Ο Δήμος Καρδίτσας όπως έχουμε επισημάνει και προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πρόθυμος και έτοιμος να συμβάλλει με κάθε τρόπο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση του στρατοπέδου, δίχως βέβαια να θίγονται τόσο η περιουσία, όσο και η επιχειρησιακή λειτουργία της 60 Μ.Ε.

2. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25-6-2008 αποφασίσθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Καρδίτσας και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για εκπόνηση «Ερευνητικού προγράμματος  ΕΜΠ-Δήμου Καρδίτσας: Διερεύνηση σκοπιμότητας – εφικτότητας Προγράμματος Παρεμβάσεων Ανάπλασης στο Δημόσιο Κοινόχρηστο Χώρο της Καρδίτσας». Η Α’ Φάση του ερευνητικού προγράμματος παρουσιάστηκε, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο.

Οι νέες ιδέες που εισάγει η έρευνα, προσδίδουν την αναπτυξιακή διάσταση της λειτουργίας ενός μείζονος κοινόχρηστου χώρου σε μία πρωτεύουσα νομού. Αυτή σχετίζεται:

1ον με την ελκυστικότητα του χώρου για επίσκεψη τόσο από τον πληθυσμό της πόλης, όσο και από την τουριστική κίνηση του Νομού, και

2ον με το θετικό και αλυσιδωτό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η δραστηριότητα του κοινόχρηστου χώρου στις άλλες -υφιστάμενες και νέες- λειτουργίες της πόλης και του νομού.

Οι ιδέες αυτές μπορούν να βρουν θετικό έδαφος υλοποίησης στο προγραμματικό πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου – Θεσσαλίας – Στερεάς του Δ΄ ΕΣΠΑ για τον πρόσθετο λόγω του ότι συνδέονται τόσο με την πολιτισμική ταυτότητα, όσο και με τη διαχρονική εμπειρία διαχείρισης της φύσης σε ένα αναδυόμενο σταυροδρόμι της περιφέρειας αυτής.

Η προκαταρκτική πρόταση περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

-Ανάπλαση Στρατοπέδου Λουμάκη ως Θεματικού Πάρκου  με πυρήνα το υπαίθριο θέατρο -που για λόγους επιλεξιμότητας χαρακτηρίζεται ως «Χοροστάσι»- της Καρδίτσας έδρα διδασκαλίας, θεάματος και κοινωνικών εκδηλώσεων με αντικείμενο τις παραδόσεις του χορού, και με παράπλευρες δραστηριότητες υπαίθριων παιδότοπων (π.χ. για εξοικείωση των παιδιών με τις παραδοσιακές τεχνικές προσωρινών καταλυμάτων την ύπαιθρο) περιστασιακών εκθέσεων, μόνιμου εξοπλισμού ενημέρωσης για την πόλη και την ύπαιθρο της Καρδίτσας- δραστηριότητες που ζωντανεύουν και καθιστούν ασφαλή χώρο τη σημερινή χέρσα  έκταση των 50 στρ. η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της θα φυτευθεί, ώστε να καταστεί Άλσος και Πάρκο και θα φιλοξενήσει εναλλακτικές πορείες για πεζούς και ποδήλατο που έχει ανάγκη η καθημερινή ζωή της πόλης και οι οποίες δεν ικανοποιούνται από τη χωρητικότητα των δρόμων.

-Δίκτυο Ροών Πρασίνου και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας πάνω σε Διαδρομές με προσανατολισμό σε αξιοθέατα της πόλης που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης επισκεπτών.

-Σημειακές Αναπλάσεις – Υπέργειες προσπελάσεις για σύνδεση τμημάτων της πόλης εκατέρωθεν της Νότιας περιμετρικής αρτηρίας και των γραμμών του σιδηροδρόμου (Υδατόπυργος- Σταθμός ΟΣΕ, Αθλητικό Γήπεδο Παλέρμο-Προνοιακό Συγκρότημα Πολυκατοικιών – Άλσος Λουμάκη), Διαμόρφωση χώρου στην είσοδο του Νοσοκομείου και γενικότερα στη ΝΔ Είσοδο της πόλης.

– Δεύτερο Θεματικό Πάρκο Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων σε τμήμα του Χώρου ιδιοκτησίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που κατέχει το Δασαρχείο, τον οποίο το ΓΠΣ προδιαγράφει ως έκταση Περιαστικού Πρασίνου.

3. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις της πρώτης φάσης του  ερευνητικού προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα εξειδικευτούν περαιτέρω στη συνέχεια και σε σύντομο διάστημα θα έχουμε έτοιμη την πρότασή μας που θα είναι επιλέξιμη στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου, ώστε να χρηματοδοτηθεί. Η εκπόνηση, τεκμηρίωση και υποβολή φακέλου στα πλαίσια των αστικών ολοκληρωμένων της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου είναι μια σύνθετη τεχνικά και διοικητικά διαδικασία, ενώ το Σχέδιο μέχρι την οριστική έγκρισή του απαιτεί συνεχείς αναθεωρήσεις και προσαρμογές, καθώς και την οργάνωση ογκωδέστατων φακέλων με πίνακες σχέδια και μελέτες.

Οι υπηρεσίες μας χρειάζονται έναν αξιόπιστο συνεργάτη με εμπειρία και τεχνογνωσία κάτι που έκαναν άλλωστε και όλοι οι μεγάλοι Δήμοι της Περιφέρειάς μας. Με την Αναπτυξιακή Καρδίτσας αναπτύξαμε μια άριστη συνεργασία στο πλαίσιο του Γ’ ΠΕΠ, ενώ ανέλαβε και τη σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος  του Δήμου Καρδίτσας για την περίοδο 2007-2010 σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου, όπου για πρώτη φορά έγινε μια ολοκληρωμένη καταγραφή όλων των στοιχείων που αφορούν το Δήμο, αλλά και την περιοχή μας. Η εκπόνησή του αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και δράσεων το επόμενο διάστημα, αλλά και μια παρακαταθήκη για τις επόμενες τετραετίες, μιας και θα είναι η βάση για τα νέα Επιχειρησιακά Σχέδια.

Πιστεύουμε ότι αναθέτοντας στην ΑΝ.ΚΑ το έργο της  Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης διασφαλίζουμε ότι το τελικό σχέδιό μας θα είναι ολοκληρωμένο εγκαίρως και επιλέξιμο, ώστε να υλοποιήσουμε τη σημαντικότερη παρέμβαση ανάπλασης των τελευταίων ετών στο Δήμο μας.

Προηγούμενο άρθρο Η πολιτική των «κλειστών θυρών» δεν μας αγγίζει
Επόμενο άρθρο Να προωθήσουμε πιο πλατιά την ανάγκη για αγώνα