Να προωθήσουμε πιο πλατιά την ανάγκη για αγώνα


Πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Σύσκεψη  Αγροτικών Συλλόγων – Ομοσπονδιών -Επιτροπών Αγώνα – Αγροτών, μετά από κάλεσμα του μπλόκου Νίκαιας των Ενωτικών Ομοσπονδιών Καρδίτσας – Λάρισας – Τρικάλων και της Επιτροπής Αγώνα.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, η ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου και η παραπέρα διάδοση και αποδοχή σε όλη την Ελλάδα, του ψηφίσματος του Μπλόκου Νίκαιας. Η εμπειρία και τα συμπεράσματα από τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα γραμμής και αιτημάτων.

1. Από τη συζήτηση με βάση την εμπειρία που αποκομίσθηκε είναι ότι η βάση του αγώνα ήταν οι αγροτικοί σύλλογοι, οι ενωτικές Ομοσπονδίες και οι Επιτροπές Αγώνα, η δημοκρατική λειτουργία του μπλόκου Νίκαιας, παρά τις κάποιες υπερβολές που προήλθαν από τις προβοκάτσιες τόσο της κυβέρνησης όσο και ορισμένων μέσων ενημέρωσης.
Θεωρούμε απαραίτητη την προσπάθεια που πρέπει να γίνει, σε όλη τη χώρα για την επαναλειτουργία Αγροτικών Συλλόγων, την δημιουργία νέων ή των συνενώσεων σε επίπεδο δήμου, τη δημιουργία επιτροπών αγώνα όπου είναι δυνατόν να υπάρξουν Αγροτικοί Σύλλογοι.

Την επαναλειτουργία Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων σε κάθε νομό και την σύσταση Επιτροπών Αγώνα σε Νομαρχιακό επίπεδο όπου δεν υπάρχουν Ομοσπονδίες ή δεν μπορούν να συσταθούν.

2. Το ψήφισμα του μπλόκου Νίκαιας του Αγώνα 19-1-09 έως 2-2-09 να αποτελέσει την βάση για τις διεκδικήσεις, αφού πλέον είναι αποδεκτό, όχι μόνο από τους αγρότες που συμμετείχαν στο μπλόκο Νίκαιας από όλους σχεδόν τους αγρότες των άλλων μπλόκων.
Σε κάθε Σύλλογο, σε κάθε νομό να συμπληρώνεται με τα ιδιαίτερα προβλήματα και αιτήματα.
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες, οι Επιτροπές Αγώνα, να διεκδικούν και να καταπιάνονται και με τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής, όπως παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια, πολιτισμό, αθλητισμό.

 

3.Στις αγροτικές κινητοποιήσεις αναδείχθηκε η ανάγκη σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα να υπάρχουν διεκδικήσεις για συγκεκριμένες τιμές, με βάση τις οποίες θα διεκδικούμε τις εγγυημένες τιμές.
 

4. Να αναδείξουν ακόμα παραπέρα οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές την ανάγκη για παραπέρα εξειδίκευση για μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, για έλεγχο στις τιμές στα μέσα και τα εφόδια, για επιδοτήσεις στα μέσα και τα εφόδια, για κατάργηση του Φ.Π.Α. και του φόρου στο πετρέλαιο.
 

5. Να πληροφορηθούν πλατιά οι μικρομεσαίοι αγρότες, για τις τελευταίες αποφάσεις της ΚΑΠ και για τις κατευθύνσεις που δίνει πέρα από τις περικοπές των επιδοτήσεων σχετικά με την  περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων, την δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης  από τις επιδοτήσεις των αγροτών, παρακρατώντας το 10%, και για την δυνατότητα το κράτος- μέλος να καταργεί τις επιδοτήσεις από τους εργατοαγρότες ή τους αγροτοεργάτες κ.λ.π.

Να συνεχίσουν την σύγκρουση και τον αγώνα πιο αποτελεσματικά, πιο αποφασιστικά για την ανατροπή της ΚΑΠ και την δημιουργία προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής- φιλολαϊκής πολιτικής, όπως περιγράφεται στο ψήφισμα του μπλόκου Νίκαιας.
 

6. Με αφορμή την οικονομική κρίση που έρχεται με σφοδρότητα και θα χτυπήσει πιο καταστροφικά αγρότες και κτηνοτρόφους, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, είναι ανάγκη να αντισταθούμε σε κοινό μέτωπο πάλης.

Είναι βέβαιο ότι τα μονοπώλια θα επιδιώξουν να ξεπεράσουν την κρίση με χαμηλότερες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, με μείωση μισθών στους εργαζόμενους και να πουλήσουν ακριβότερα τα μέσα και τα εφόδια στους αγρότες και ακόμα πιο ακριβά  τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, που βασικά είμαστε οι ίδιοι που παράγουμε στον πρωτογεννή τομέα, στην μεταποίηση, τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

7. Στον αγώνα των αγροτών αναδείχθηκαν οι δύο γραμμές, τα δύο πλαίσια που υπάρχουν. Από τη μία είναι τα μπλόκα και οι οργανώσεις όπως ΠΑΣΕΓΕΣ- ΣΥΔΑΣΕ- ΓΕΣΑΣΕ που είναι οι κοινωνικοί εταίροι και συμβάλλουν πολλές φορές «αγωνιστικά» για να περάσει η αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και των Ελληνικών Κυβερνήσεων, συγκαλύπτοντας τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα στην μικρομεσαία αγροτιά, ταυτόχρονα προβάλλουν αιτήματα που στρέφονται κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς και υπέρ των μεγαλοαγροτών όπως αυτό με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ποιοι να παίρνουν τις επιδοτήσεις.

Η άλλη γραμμή, το άλλο πλαίσιο που έχει το μπλόκο Νίκαιας που συγκρούεται με τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα των ΚΑΠ, τις αντιαγροτικές πολιτικές των Ελληνικών κυβερνήσεων, τους νόμους που γέννησαν τα μονοπώλια, που διεκδικεί και αγωνίζεται για το σήμερα και το μέλλον των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι δύο γραμμές αντιμάχονται και αυτό θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα μετά το 2013.

Οι αγροτικοί σύλλογοι- Ομοσπονδίες – Επιτροπές Αγώνα, πρέπει να έχουμε ανοικτό το μέτωπο, σθεναρά και με επιχειρήματα να αποκαλύπτουμε τον ρόλο και τους στόχους της γραμμής συναίνεσης  και υποταγής, τους εκφραστές και να προβάλλουμε τα αιτήματα του ψηφίσματος του μπλόκου Νίκαιας.

Για την πιο αποτελεσματική και συντονισμένη πάλη, πρέπει να συνεχίσουμε την επαφή μεταξύ μας για τον συντονισμό του αγώνα σε όλη τη χώρα, την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου, την συνεργασία μεταξύ των Οργανώσεων με την χρησιμοποίηση και του διαδικτύου.
 

8. Ο αγώνας που κάναμε και συνεχίζουμε, έδωσε αυτά τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω ΕΛΓΑ.

Θα παρακολουθούμε από κοντά και τις άλλες εξελίξεις για τον ΦΠΑ, το πετρέλαιο κ.λ.π.

9. Συνεχίζουμε τον αγώνα με τον αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ στις 15 Μάρτη και η μαζική συμμετοχή των αγροτών θα δώσει νέα ώθηση στην οργάνωση και την πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Να προωθήσουμε πιο πλατιά την ανάγκη για αγώνα, ενωτικό, μαζικό, για οργάνωση της αγροτιάς που θα εκφράζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για την συμμαχία αγροτών – εργατών – αυτοαπασχολούμενων, για την δημιουργία προϋποθέσεων για την εφαρμογή φιλοαγροτικής πολιτικής για την εξασφάλιση του σήμερα και του αύριο.

Προηγούμενο άρθρο Συνεργάτης του Δ. Καρδίτσας η ΑΝ.ΚΑ στην ανάπλαση του ν. τμήματος της πόλης
Επόμενο άρθρο Oικισμοί του Δήμου Αργιθέας