Συνεργασία Δήμου- καταστηματαρχών για την καθαριότητα


 Ποιες υποχρεώσεις έχουν σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

 Την καλή συνεργασία όλων των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για την περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου καθαριότητας της πόλης, επιδιώκει ο Δήμος Καρδίτσας, καθώς η τήρηση από την πλευρά τους των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον Κανονισμό Καθαριότητας συμβάλει καθοριστικά στο να διατηρείται η καλή εικόνα της πόλης και ιδιαίτερα του εμπορικού της κέντρου.

Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Αμαξοστασίου του Δήμου Καρδίτσας υπενθυμίζει τα όσα προβλέπει το Άρθρο 11 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος:

Άρθρο 11 Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

1 Οι υπεύθυνοι κάθε είδους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου παρατηρείται μεγάλη παραγωγή κάθε μορφής απορριμμάτων (οργανικών ουσιών, συσκευασιών κ.λ.π.), οφείλουν να συσκευάζουν σε ειδικούς και καλά κλειστούς σάκους τα ευπαθή και δύσοσμα απόβλητα (υπολείμματα τροφών, κόκαλα κ.λ.π) και να τα τοποθετούν μέσα στα μέσα μηχανικής αποκομιδής το πολύ μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη αποκομιδή. Στους παραβάτες επιβάλλεται για κάθε αντικείμενο, σάκο ή συσκευασία χρηματικό πρόστιμο 150-300€, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.

2 Οι υπεύθυνοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, περιπτέρων, κυλικείων κ.α. όπου παράγονται κάθε μορφής απορρίμματα από την επιτόπια κατανάλωση των προσφερόμενων ειδών (καφέ, αναψυκτικά, πρόχειρο φαγητό κ.λ.π.) οφείλουν να τοποθετούν επαρκή δοχεία απορριμμάτων, να φροντίζουν να τα αδειάζουν τακτικά, να τα διατηρούν πάντοτε καθαρά και να διατηρούν διαρκώς καθαρό τον περιβάλλοντα χώρο. Η τοποθέτηση μικρών καλαίσθητων κάδων και καλαθιών για μικροαπορρίμματα σε κοινόχρηστους χώρους, επιτρέπεται χωρίς καταβολή τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, με την προϋπόθεση ότι τα μέσα προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων δεν θα φέρουν διαφημιστική καταχώρηση, ο αριθμός και η θέση τους θα προβλέπονται στην χορηγούμενη άδεια κοινόχρηστων χώρων και οι προδιαγραφές τους θα συμφωνούν με τους σχετικούς όρους, που ο Δήμος έχει θεσπίσει σχετικά με τον αστικό εξοπλισμό καθαριότητας. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να ενημερώνονται για όλα τα παραπάνω στοιχεία, επικοινωνώντας με τη Διεύθυνση Καθαριότητας. Στους παραβάτες αυτής της διάταξης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 300€, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.

3 Εάν στην περιοχή εφαρμόζεται πρόγραμμα ανακύκλωσης ή διαλογής στην πηγή, οι υπεύθυνοι των παραπάνω καταστημάτων υποχρεούνται να τοποθετούν ξεχωριστά μέσα για κάθε είδος. Στους μη συμμορφούμενους επιβάλλεται πρόστιμο 30€

4 Δεν επιτρέπεται η εγκατάλειψη σε οδούς, πεζοδρόμια και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους προϊόντων καθαρισμού καταστημάτων ή ιδιωτικών χώρων. Για την ρίψη ή εγκατάλειψη στο πεζοδρόμιο, το δρόμο ή άλλο κοινόχρηστο χώρο διαφόρων απορριμμάτων και λοιπών αντικειμένων, που προέρχονται από καθαρισμό καταστήματος ή ιδιωτικού χώρου, επιβάλλεται στους παραβάτες χρηματικό πρόστιμο 250€ που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.

5 Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι με σάκους απορριμμάτων οι οποίοι να φέρουν το όνομα της επιχείρησης

( καταστήματος). Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η εναπόθεση απορριμμάτων ή συσκευασιών έξω από τους κάδους ή τα άλλα μέσα προσωρινής αποθήκευσης και ιδιαιτέρως των ευπαθών και όσων αλλοιώνονται εύκολα. Στις περιοχές που λόγω ειδικών συνθηκών δεν πραγματοποιείται μηχανική αποκομιδή , αποθηκεύονται σε ιδιωτικούς χώρους μέχρι την καθορισμένη ώρα αποκομιδής. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 300€ για κάθε σακούλα ή συσκευασία και επιπλέον σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται η άδεια τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.

Προηγούμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Να διατηρηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής της χώρας»
Επόμενο άρθρο Με εκπαιδευτικούς ευρωπαϊκών σχολείων συναντήθηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας