Συνεργασία Κ.Π.Ε.Μουζακίου & Αγροτικού Μουσείου Ιτέας


Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Μουζακίου έχει εκπονήσει 9 προγράμματα Π.Ε. για τις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που θα επισκεφτούν το Κ.Π.Ε. κατά τη φετινή σχολική χρονιά. 

Τα προγράμματα Π.Ε. υλοποιούνται τόσο στους χώρους του Κ.Π.Ε. (βιβλιοθήκη, Η/Υ, εργαστήρια) με ενημέρωση, εργαστηριακές ασκήσεις και με χρήση επαρκούς οπτικοακουστικού και έντυπου εκπαιδευτικού υλικού όσο και στο πεδίο (επισκέψεις) με προσχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις. Οι μαθητές παρουσιάζουν και αξιολογούν τις εργασίες και τις προτάσεις τους ανάλογα με το θέμα του προγράμματος που υλοποιούν.

Τα προγράμματα του Κέντρου αποσκοπούν να δημιουργήσουν το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο στους νέους, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και θετικές συμπεριφορές προστασίας του περιβάλλοντος, της διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας και της ποιότητας ζωής. Στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση, τον προβληματισμό και την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων που θα τους καταστήσουν ικανούς για την ανάληψη δράσης.

Τα θέματα των προγραμμάτων αυτών έχουν σχέση με αντίστοιχους βασικούς τομείς ανάπτυξης της περιοχής και προσφέρονται για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Το αισθητικό δάσος Μουζακίου, το Πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου, οι δασικές εκτάσεις της περιοχής, ο ποταμός Πάμισος, τα έργα εκτροπής του Αχελώου, η λίμνη Ν. Πλαστήρα, το υπό κατασκευή φράγμα Μουζακίου, η τεχνητή λίμνη, οι γεωργικές καλλιέργειες της περιοχής και η διαχείριση απορριμμάτων, αποτελούν θέματα για έρευνα, προβληματισμό και ασκήσεις πεδίου στην υλοποίηση των προγραμμάτων από τους μαθητές.

Τα σχολικά έτη της δεκαετίας  2005-2014 έχουν οριστεί ως η Δεκαετία της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και κάθε χρονιά έχει χαρακτηριστεί με θεματικό περιεχόμενο.

Το 2009 είναι θεματικό έτος με περιεχόμενο : «ΓΕΩΡΓΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ». Με αφορμή το γεγονός αυτό αρκετά σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης υλοποιούν φέτος ανάλογα προγράμματα. Επίσης αρκετά σχολεία, εντός και εκτός εμβέλειας του Κ.Π.Ε., που έχουν ζητήσει να το επισκεφθούν για υλοποίηση προγράμματος Π.Ε.,  έχουν επιλέξει το πολυήμερο πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. « ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».

Για το σκοπό αυτό η Π.Ο. του Κ.Π.Ε. και θέλοντας να εμπλουτίσει τις δραστηριότητες του προγράμματος αποφάσισε να συμπεριλάβει στις επισκέψεις πεδίου το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ στο Δήμο Φύλλου. Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ, σε πρόσφατη επίσκεψη τους στο μουσείο και σε συνεργασία με το προσωπικό του μουσείου, συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας και τη δυνατότητα επισκέψεων στο μουσείο  των Περιβαλλοντικών Ομάδων που επισκέπτονται το ΚΠΕ για υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

 Πρόκειται για έναν αξιόλογο εκθεσιακό χώρο ανάδειξης στοιχείων αγροτικής κληρονομιάς που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Διαθέτει πλούσια συλλογή εργαλείων, αντικειμένων, παραδοσιακών μηχανημάτων και σκευών (πάνω από 4000 εκθέματα?.). Το  Μουσείο στεγάζεται σε κτήριο έκτασης 560 τ.μ. και περιβάλλεται από κατάλληλα διαμορφωμένη έκταση 8,5 στρεμμάτων, όπου οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες μπορούν να δουν, να  μάθουν και να βιώσουν  τη ζωή της πρόσφατα περασμένης εποχής.

Ως εκπαιδευτικοί προτρέπουμε όλες τις σχολικές μονάδες της Καρδίτσας αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα να εντάξουν στις εκπαιδευτικές επισκέψεις τους το παραπάνω μουσείο για να γνωρίσουν την τοπική αγροτική – πολιτιστική – ιστορική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής.

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή Ψημμένου στον Πρόεδρο Κ.Ε. Επιμελητηρίων Ελλάδος
Επόμενο άρθρο Κοινή εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, Δευτέρα 7.00μμ., Πλ. Πλαστήρα