Πρωτοσέλιδο

Συνεχίζεται η μάχη του αποχιονισμού σε όλο το Νομό Καρδίτσας


Συνεχίζεται η μάχη του αποχιονισμού σε ολόκληρο το Νομό, μια μάχη όμως που είναι πολύ δύσκολη και που σίγουρα θα κρατήσει αρκετό καιρό.

Η Καρδίτσα έζησε την περασμένη Τετάρτη μία από τις δυσκολότερες μέρες όχι απλά του φετινού χειμώνα, αλλά όλων των τελευταίων χρόνων και τα δύο επόμενα εικοσιτετράωρα τη βρήκαν αντιμέτωπη με όλα τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο χιονιάς.

xionia-2

xionia-5

xionia-8

Από πολύ νωρίς το πρωί της Παρασκευής, και κάτω από πολύ καλύτερες καιρικές συνθήκες, συνεχίστηκε η δύσκολη μάχη του αποχιονισμού.

Τα μηχανήματα και οι χειριστές τους κάνουν συνεχείς αποχιονισμούς προκειμένου να καθαρίσουν όλους τους κεντρικούς δρόμους και τα σημεία εκείνα τα οποία είναι απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα, όπως δρόμος προς το Νοσοκομείο κλπ.

Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα στα δεξιά και τα αριστερά όλων των δρόμων να δημιουργούνται πραγματικά ΄΄βουνά΄΄ χιονιού που, σε συνδυασμό και με τα αυτοκίνητα τα οποία δεν μετακινήθηκαν την Τετάρτη και ΄΄θάφτηκαν΄΄ κυριολεκτικά κάτω από το χιόνι, δημιουργούν μια άλλη εικόνα.

Ακριβώς γι ΄ αυτούς τους λόγους τα περισσότερα πεζοδρόμια είναι απροσπέλαστα και οι πολίτες προσπαθούν μόνοι τους να ανοίξουν μικρά δρομάκια για να περνάνε.

Οι καταστηματάρχες προσπαθούν και αυτοί με φτυάρια να καθαρίσουν τις εισόδους και τα πεζοδρόμια μπροστά από τα μαγαζιά τους και γενικότερα η πόλη προσπαθεί σιγά – σιγά να βρει τους ρυθμούς της, αν και ο αποχιονισμός δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει σε μία μέρα.

Είναι αξιοσημείωτο πως το χιόνι που έπεσε στην πόλη της Καρδίτσας έφθασε τελικά το μισό μέτρο και σε καμία περίπτωση δεν περίμενε κανείς ότι θα χιόνιζε τόσο πολύ και για τόσες πολλές ώρες. Μισό μέτρο χιόνι μέσα στην πόλη δεν είναι κάτι που το ζούμε συχνά και έτσι απαιτείται από όλους ψυχραιμία αλλά και ιδιαίτερη προσοχή.

Ο Δήμος Καρδίτσας επιχειρεί διαρκώς με τα 27 μηχανήματα που διαθέτει, τις αλατιέρες και τα διάφορα άλλα οχήματα να καθαρίσει τους δρόμους και η μάχη συνεχίζεται.

Και αν αυτή είναι η κατάσταση στην πόλη της Καρδίτσας, εύλογα μπορεί να φανταστεί κανείς τι επικρατεί σε όλο τον υπόλοιπο Νομό.

Στην περιοχή της λίμνης Νικολάου Πλαστήρα το ύψος του χιονιού έφθασε τα 70 εκατοστά και στην Αργιθέα έφθασε σχεδόν το ένα μέτρο. Και οι πέντε υπόλοιποι Δήμοι βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή με αποχιονισμούς και καθαρισμούς δρόμων.

Όπως επίσης σε κατάσταση εγρήγορσης παραμένει και η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Τα 40 μηχανήματά της και όλο το ανθρώπινο δυναμικό της συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μάχη και μέχρι στιγμής δεν σημειώθηκε κάτι που να μην ήταν διαχειρίσιμο.

Όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού παραμένει ανοιχτό, ωστόσο η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται παντού πια απαραίτητη (σε ολόκληρο το πεδινό και ορεινό επαρχιακό δίκτυο) και καλό θα ήταν πριν ξεκινήσει κάποιος για τον προορισμό του να επικοινωνεί με την Αστυνομία γιατί κάθε σημείο είναι και διαφορετικό και τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν.

Οι θερμοκρασίες από την άλλη εξακολουθούν να είναι πολικές και ειδικά την Παρασκευή το θερμόμετρο έδειξε κάποια στιγμή -17 βαθμούς Κελσίου.

Όλα τα σχολεία στο Νομό παρέμειναν κλειστά και την Παρασκευή και εκτός απροόπτου θα ανοίξουν και πάλι τη ερχόμενη Δευτέρα.

 

Οι νεότερες προβλέψεις για τον καιρό

Το Σάββατο το πρωί στην Καρδίτσα αναμένονται νέες χιονοπτώσεις που δεν θα κρατήσουν για πολύ. Το μεσημέρι ο καιρός καθαρίζει και από το απόγευμα και μετά οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Την Κυριακή η ημέρα θα είναι συννεφιασμένη και το τσουχτερό κρύο θα διατηρηθεί. Αργά τη νύχτα αναμένονται και νέες χιονοπτώσεις.

Αντίστοιχος ο καιρός και τη Δευτέρα. Ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι, ενώ το πρωί και το βράδυ θα είναι στους -6. Αργά τη νύχτα αναμένονται και πάλι χιονοπτώσεις.

Την Τρίτη θα ξυπνήσουμε με χιόνι το οποίο στην πορεία της ημέρας είτε θα μετατρέπεται σε ασθενή χιονόπτωση είτε σε χιονόνερο. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μελισσοκομική εκδήλωση στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Αναβολή εκδήλωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας