Ειδήσεις

Σχετικά με τις αιτήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά – Του Συλλόγου Λογιστών


Τις τελευταίες μέρες, συνταξιούχοι από κάθε ταμείο απευθύνονται στους λογιστές τους ζητώντας να τους υποβάλλουμε την «αίτηση να πάρουν τα αναδρομικά». Μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό έχουν κάποιοι υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων οι οποίοι λένε στους συνταξιούχους να πάνε στο λογιστή τους, αντί να τους εξυπηρετήσουν ως έχουν υποχρέωση.

Αναγκαζόμαστε να προβούμε στη δημοσίευση του παρόντος δελτίο τύπου προκειμένου οι συνταξιούχοι να μην ταλαιπωρούνται άδικα, ή τουλάχιστον να σχηματίσουν μία άποψη και στη συνέχεια ας αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειές τους.

  • Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι 31.12.18, την έντυπη αίτηση στο φορέα συνταξιοδότησης τους, δηλαδή στο ταμείο από το οποίο λαμβάνουν τη σύνταξή τους.
  • Για τη συμπλήρωση της αίτησης απαιτούνται αρκετά επιπλέον στοιχεία εκτός από αυτά που υπάρχουν στο φορολογικό αρχείο.
  • Η αίτηση από μόνη της δεν δημιουργεί κανένα αποτέλεσμα. Χρειάζονται και άλλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν όπως αγωγή (μαζικά ή κατά ταμείο), στοιχεία για τα οποία ο μόνος αρμόδιος να σας ενημερώσει, είναι το ασφαλιστικό ταμείο του καθενός.
  • Σε περίπτωση που το ταμείο κάποιου δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, (π.χ. ο ΟΓΑ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι στη Λάρισα), απευθύνεστε στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ για περισσότερες πληροφορίες. Η έκφραση «δεν ξέρω» δεν αρκεί πλέον: όποιος αρμόδιος ασφαλιστικού φορέα δεν ξέρει, να φροντίσει να μάθει και να σας ενημερώσει..
  • Η αίτηση μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς taxis που χρησιμοποιούνται για τη φορολογική σας δήλωση. Οι κωδικοί taxis είναι προσωπικοί και τους έχει ο καθένας από σας. Εάν τους έχετε χάσει, μπορείτε να απευθυνθείτε στο λογιστή σας ώστε, σε περίπτωση που τους έχει φυλαγμένους, να σας τους δώσει για να διευκολυνθείτε.
  • Το μεγαλύτερο ψέμα είναι ότι πρέπει να γίνει η δήλωση μόνο από το λογιστή σας. Ακόμη μεγαλύτερο ψέμα όμως είναι, ότι η αίτηση μπορεί να γίνει με ένα τηλεφώνημα. Θα πρέπει, όπου κι αν πάτε να κάνετε την αίτηση, να είστε παρόντες.
  • Η σύνταξη και υποβολή της εν λόγω αίτησης είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός, εναπόκειται επομένως στον κάθε συνάδελφο, εάν θα ασχοληθεί και πόσο θα χρεώσει την εργασία του αυτή.

 Το πιο εύκολο που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να σας ζητήσουμε να πάτε στα γραφεία των λογιστών σας και να «κόψουμε ταρίφα» για την κάθε αίτηση. Αν’ αυτού, προτείνουμε σε όλους τους συνταξιούχους να απευθυνθούν στα Σωματεία τους, να μιλήσουν με τα Ταμεία τους και να δουν από κοινού ποιες είναι οι ενέργειες εκείνες που τους συμφέρουν περισσότερο, ώστε να μην χάσουν ούτε χρόνο ούτε χρήματα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Τ.Κ. Παλαιοχωρίου
Επόμενο άρθρο Σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων λειψυδρίας και ξηρασίας στη Θεσσαλία