Πρωτοσέλιδο

Σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων λειψυδρίας και ξηρασίας στη Θεσσαλία


Στην επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης φαινομένων λειψυδρίας και ξηρασίας του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ενέταξε στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» της Πράξη «Επικαιροποίηση της μελέτης «Σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων Λειψυδρίας και Ξηρασίας», προϋπολογισμού 35.000 €.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπογράφηκε η ένταξη της Πράξης στο Πρόγραμμα, με Δικαιούχο τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ο κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η Θεσσαλία είναι ελλειμματική στο νερό και σημείωσε ότι: «Με την κλιματική αλλαγή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί αν δεν υπάρξει μεταφορά νερού από τον Αχελώο.Παρά τα μεγάλα έργα που έχουμε υλοποιήσει ή υλοποιούμε ως Περιφέρεια (λίμνη Κάρλα, φράγμα Ληθαίου, φράγμα Μαυρομάτι, έργα στον Μέγα ποταμό, τον Πηνειό, τον Ενιπέα κ.α.), η Θεσσαλία κινδυνεύει να έρθει στο μέλλον με φαινόμενα περιβαλλοντικής ερημοποίησης, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και στην κοινωνική. Για το λόγο αυτό και σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, επικαιροποιούμε το Σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων Λειψυδρίας και Ξηρασίας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε τα έργα εκείνα που είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε τις ποσότητες νερού που χρειάζεται ο τόπος μας».
Η πράξη αφορά στην επικαιροποίηση της κατάρτισης στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση φαινομένων ξηρασίας – λειψυδρίας στην περιοχή αρμοδιότητας Δ/νσης Υδάτων Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Οδηγία Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ύδατα. Το σχέδιο αυτό έχει διαμορφωθεί με βάση το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων που αφορούν στη Θεσσαλία και περιλαμβάνει κυρίως μέτρα πρόληψης, βάσει του συνδυασμού διάφορων εναλλακτικών λύσεων, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από τη λειψυδρία και την ξηρασία.

Στόχος του σχεδίου είναι να ποσοτικοποιήσει την ξηρασία και λειψυδρία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να εξετάσει πιθανές μεθοδολογίες για την πρόβλεψη μελλοντικών φαινομένων και να προτείνει μέτρα αντιμετώπισης για τα διάφορα επίπεδα επικινδυνότητας. Έτσι, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας όπως απώλειες  γεωργικών καλλιεργειών, καταστροφές στα φυσικά οικοσυστήματα, αύξηση κινδύνου πυρκαγιάς δασών, υποβάθμιση εδαφών και ερημοποίηση. Επίσης θα συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της λειψυδρίας (ελλείψεις στην δημόσια παροχή νερού, μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, αύξηση της τιμής του νερού λόγω του κόστους των μέτρων μετριασμού, υφαλμύρινση των υπόγειων υδάτων λόγω υπεράντλησης, κά).

Το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί μετά από τη διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ τα παραδοτέα της πράξης θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σχετικά με τις αιτήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά - Του Συλλόγου Λογιστών
Επόμενο άρθρο Ξεναγήσεις και εκπαιδευτική δραστηριότητα για την έκθεση του Στ. Μεταξά