Ειδήσεις

Σχετικά με το Κέντρο Υγείας Μουζακίου και τη λειτουργία του


18 Σεπτεμβρίου 2020, ο “Ιανός” χτυπά την Θεσσαλία. Ο Νομός Καρδίτσας υφίσταται μεγάλες καταστροφές. Ανθρώπινες ζωές χάνονται. Στο δήμο Μουζακίου πολλά χωριά υποφέρουν από πρωτοφανείς ζημιές.  Ο Πάμισος πλημμυρίζει και προκαλεί πρωτοφανείς καταστροφές σε παρόχθια κτίσματα. Ο περιφερειακός δρόμος του Μουζακίου δίπλα στο ποτάμι εξαφανίζεται. Το Κέντρο Υγείας Μουζακίου, γίνεται βορά στο θυμωμένο, πλημμυρισμένο ποτάμι. Παρασύρεται. Διαλύεται.

Έχουν περάσει ακριβώς τρείς μήνες και η κακοκαιρία “Λέανδρος” είναι σε εξέλιξη. Ο Νομός Καρδίτσας είναι και πάλι στόχος της κακοκαιρίας. Όχι βέβαια όπως ο “Ιανός”, αλλά σίγουρα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, που συσσωρεύονται στα ήδη υπάρχοντα.

Επίσης, η πανδημία του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη.

Τι λοιπόν δεν έχει ο Δήμος Μουζακίου, που ας σημειωθεί ότι καλύπτει μια μεγάλη περιοχή του Νομού Καρδίτσας, με πολλά χωριά, αρκετά από τα οποία απομακρυσμένα;

Δεν έχει Κέντρο Υγείας.
Μετά από τρεις μήνες από την καταστροφή το Κ.Υ. Μουζακίου είναι μόνο σε κάποιες – πρό “Ιανού” φωτογραφίες.
Το σημαντικότερο, λοιπόν,  πρόβλημα είναι ανυπαρξία Κέντρου Υγείας στο Δήμο Μουζακίου. Ένα πρόβλημα το οποίο άμεσα,  κατά την γνώμη μου, πρέπει να βρεί λύση.

Το Κ.Υ. στο Μουζάκι εξυπηρετούσε όλον τον πληθυσμό του δήμου Μουζακίου και πρωτίστως τις ευαίσθητες εκείνες ομάδες συμπολιτών μας, όπως τους υπερήλικες αγρότες και κτηνοτρόφους του δήμου και όχι μόνο. Το Κ.Υ. Μουζακίου ήταν σημείο αναφοράς για όλους τους δημότες. Ήταν η μονάδα εκείνη πρωτοβάθμιας υγείας που αναβάθμιζε τον δήμο.

Υπό αυτό το πρίσμα και με το γεγονός πως είναι αδύνατον το Κ.Υ. να ξανακτιστεί στο ίδιο σημείο, ο Δήμος Μουζακίου συζητούσε για τέσσερα σημεία ως πιθανούς χώρους ανέγερσης του Κ.Υ. από τις αρχές Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια τελική επιλογή.

Μία από τις προταθείσες  λύσεις ήταν να κτιστεί το Κ.Υ. σε οικόπεδο δίπλα στον δρόμο Μουζακίου –  Μαυρομματίου στο ύψος του συνοικισμού Γ. Καραϊσκακης. Η πρόταση αυτή, κατά την γνώμη μου, φαίνεται πως είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και πολλαπλώς εξυπηρετική για όλους τους Δημότες.

Παρέχει την δυνατότητα άνετης και απρόσκοπτης  προσέλευσης,  εφ όσον θα βρίσκεται εκτός του κέντρου του Μουζακίου, δίπλα στον οδικό άξονα Μουζακίου – Καρδίτσας. Μακριά από το κέντρο του Μουζακίου, ώστε να μην επιβαρύνει κυκλοφοριακά την πόλη, αλλά πολύ κοντά στο Μουζάκι, ώστε να συνδυάζεται μέ άλλες εργασίες ή δραστηριότητες όσων θα χρειάζονται τις υοπηρεσίες του Κ.Υ

Ο χώρος υπάρχει και είναι έτοιμος προκειμένου να χτιστεί άμεσα το νέο Κ.Υ. Καθ όσον γνωρίζω, δεν έχει προβλήματα πολεοδομικής φύσεως, η λύση των οποίων θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, αν αναλογισθούμε τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται το δημόσιο.

Η σημασία, ο ρόλος και η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός Κ.Υ. δεν τίθεται ούτε σε αμφισβήτηση ούτε δέχεται συζήτηση. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του νέου Κ.Υ. Είναι απολύτως λογικό η επιλογή της τοποθεσίας να λειτουργεί υπέρ της καθαρής, άμεσης και μακριά από χρονοβόρες διαδικασίες ανέγερσης του νέου Κ.Υ.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος ήδη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθεί επιπλέον χρόνος σε συζητήσεις που πιθανά να υποκρύπτουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις, ίσως και ιδιοτελή συμφέροντα.

Πιστεύω πως θα επικρατήσει η λογική, κυρίως γιατί το διακύβευμα δεν είναι τι “βολεύει” τον καθένα μας, αλλά το γεγονός ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση, απλώς αυξάνει τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό ή συμφέρον από την ανθρώπινη ζωή!

Γράφει η Ηλέκτρα ΑντωνοπούλουΠανάγου, Αντιπρόεδρος Συλλόγου των Απανταχού Μαυρομματιανών “ΓΚαραϊσκάκης Μέλος του Δ.Σκαι υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Πανθεσσαλικής Στέγης

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Ερυθρός Σταυρός Καρδίτσας για την απώλεια του Ευστάθιου Μπαθρέλλου
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν. Καρδίτσας για τον Ευστάθιο Μπαθρέλλο