Σχετικά (ξανά) με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας – Γράφει ο Β. Ελευθερίου


Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν γιατί μετά από τόσο καιρό επανερχόμαστε με το γνωστό και πολύπαθο θέμα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Ίσως για τον ίδιο λόγο για τον οποίο πολλοί εξακολουθούν να θεωρούν και να διαλαλούν δεξιά και αριστερά πως δεν πρόκειται για «ιδιωτικοποίηση» αλλά για μια νέα εποχή στην αποκομιδή των απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμων (Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα), αλλά και για το γεγονός ότι ως μέτωπο πάλης ποτέ δεν θα σταματήσουμε να το ανοίγουμε. Την ίδια στιγμή όμως που ο έτερος της «Συνεργασίας» Δήμος Λίμνης Πλαστήρα έχει ήδη προκηρύξει 3 ολόκληρες φορές διεθνή διαγωνισμό για την ανάληψη της αποκομιδής των απορριμμάτων, και επίσημα πλέον, από εργολάβο σε πρώτη φάση για 3 ολόκληρα χρόνια.

Εν ολίγοις λοιπόν και όταν το Οκτώβρη του περασμένου έτους ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, με επικεφαλής το Δήμαρχο και τη δημοτική ομάδα της συμπολίτευσης, έφερε το θέμα της λύσης της διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ αυτού και του Δήμου Καρδίτσας το βασικό επιχείρημα ήταν πως το θέμα αυτό έρχεται μετά από αίτημα ουσιαστικά του Δημάρχου Καρδίτσας κατόπιν αδυναμίας αυτού να συνεχίσει τη συνεργασία δεδομένου ότι είχε τεράστια κόστη και για τους μεν και για τους δε. Από τότε και μετά συνεχώς επισημαίνονταν προς τη δημοτική ομάδα πως κάτι τέτοιο έχει διαψευστεί επανηλλειμένως από το Δήμαρχο Καρδίτσας ακόμα και σε συνεδριάσεις του Δήμου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε προφανώς αποδεκτό από το Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα, κάνοντας παράλληλα όλους τους διαφωνούντες, αιρετούς και δημότες, μπαλάκι μεταξύ των διαφορετικών απόψεων που οι δύο Δήμαρχοι εξέφραζαν. Μάλιστα, και ενώ στη συνεδρίαση του Νοέμβρη, οπότε και με το γνωστό τρόπο του κατ’ επείγοντος θέματος και με την πρόφαση ότι δεν υπήρχε χρόνος για επόμενη συνεδρίαση, μετά και από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης το οποίο στηρίχθηκε και από άλλους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για αναβολή του στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση και παράλληλα μεταξύ των συνεδριάσεων αυτών ανοιχτές και επίσημες συσκέψεις μεταξύ όλων των φορέων (όχι γιατί περιμέναμε κάτι να αλλάξει, αλλά πολύ περισσότερο για να πουν την αλήθεια στους δημότες και των δύο Δήμων), στη συνεδρίαση της 7ης Φλεβάρη 2014 (ήδη 4 μήνες μετά και την πρώτη απόφαση) μετά και από εισήγηση του ίδιου του Δημάρχου προτάθηκε η παράταση της προκήρυξης και της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τον Μάη του 2014 (8 περίπου μήνες μετά την απόφαση λύσης της διαδημοτικής συνεργασίας). Ενώ λοιπόν τον Οκτώβρη δεν υπήρχε χρόνος ούτε καν για 15θήμερη αναβολή, τελικώς η αναβολή έγινε 7μηνη. Μάλιστα, και είναι και ο λόγος για τον οποίο επανερχόμαστε στο θέμα, ο Δήμος Καρδίτσας μόλις προχθές (25/2) έθεσε ως θέμα τη λύση της διαδημοτικής συνεργασίας, με τον ίδιο πάλι μοιρολατρικό τρόπο, πως δεν αποτελεί δική του επιδίωξη αλλά του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα ο οποίος ούτως ή άλλως έχει αποφασίσει κάτι αντίστοιχο και ο Δήμος Καρδίτσας, μη μπορώντας διαφορετικά, έρχεται απλά να επικυρώσει μια τέτοια απόφαση.

Παρά λοιπόν τις στομφώδεις τότε δημοσιεύσεις της Δημοτικής Ομάδας της συμπολίτευσης για ψευδή δημοσιεύματα αλλά και για αναλύσεις οικονομίστικου και λογιστικού τύπου σχετικά με το αν συμφέρει ή όχι το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα μια τέτοια εξέλιξη καταθέτουμε τα εξής ερωτήματα:

  • Στο επιχείρημα του Δήμου πως δεν διαθέτει Υπηρεσία Καθαριότητας και μηχανολογικό εξοπλισμό για την αποκομιδή του, αλήθεια πότε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα πάλεψε για άρτιες κα στελεχωμένες υπηρεσίες σε επίπεδο Δήμου μακριά από οποιαδήποτε λογική ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος;

  • Πόσες φορές ο Δήμος δεν κρύφτηκε πίσω από λογικές ότι «ο Νόμος είναι δεδομένος και απόλυτος». Άλλωστε τους Νόμους αυτούς ποιοι και για το συμφέρον ποιών τους συνθέτουν. Συγκρούστηκε ποτέ η Δημοτική ομάδα της συμπολίτευσης με τους Νόμους αυτούς και πολύ δε περισσότερο ο ίδιος ο επικεφαλής της με τη στελεχική θέση που κατέχει Στην Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ);

  • Τελικά επιλογή ποιού εκ των δύο (ή και των δύο) ήταν η λύση της σύμβασης της διαδημοτικής συνεργασίας Δήμων Λίμνης Πλαστήρα και Καρδίτσας; Μήπως τελικά σε αυτό το καλοστημένο παιχνιδάκι στόχος είναι η προώθηση μέχρι τέλους της λογικής της ανταποδοτικότητας και της ιδιωτικοποίησης βασικών τομέων (και) της Δημόσιας Διοίκησης; (και δεκάδες άλλα τέτοιου είδους ερωτήματα…)

Ένα είναι το σίγουρο. Θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους. Να τους αποκαλύπτουμε και να συγκρουόμαστε. Όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης θητείας, με τις όποιες δυνάμεις κάναμε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ακόμα πιο δυνατοί. Σ’ αυτά ακριβώς τα μέτωπα, στο πλάι των εργαζομένων, θα καταθέσουμε τη δική μας συμβολή και θα δώσουμε όλες αυτές τις μάχες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΚΚΕ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Προηγούμενο άρθρο Με τους υποψηφίους του στο Παλαιοκκλήσι ο υπ. Δήμαρχος Καρδίτσας Ευαγγ. Λέμας
Επόμενο άρθρο Τοποθέτηση Παπαλού για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας