Ειδήσεις

Σωματείο Οικοδόμων Ν. Καρδίτσας: Μένουμε δυνατοί


Το Συνδικάτο μας συμμετέχει στην Πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία και στη συμβολική κινητοποίηση που θα γίνει την Τρίτη 7 Απρίλη και ώρα 11 π.μ. στην Πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Μέσα από αυτή τη συμβολική κίνηση θέλουμε να αναδείξουμε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και στον τομέα της υγείας.

Δε φτάνει που η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο έχει χτυπήσει κόκκινο, πλέον και με επίσημη νομοθετική πράξη της κυβέρνησης της ΝΔ και σε συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς, οι εργοδότες θα μπορούν ελεύθερα να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, να μην πληρώνουν εισφορές, αφού δεν υπάρχει και κανείς να τους ελέγξει.

Δηλαδή αντί να ενισχύσουν τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αντί να παρθούν μέτρα σε όλους τους χώρους δουλειάς, εργοτάξια και γιαπιά, προβλέπεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους αναστολή καταβολής ΦΠΑ, των οφειλών προς την Εφορία, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών.

Στα περισσότερα εργοτάξια δεν τηρείται κανένα μέτρο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Για να μην πληρώσουμε άλλη μια φορά το μάρμαρο εις βάρος των δικαιωμάτων μας, αλλά και της ίδιας της ζωής μας, απαιτούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων, με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε εξαιτίας μέτρων σχετικών με την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).
  • Εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.ά. και αυστηρή τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας.
  • Παροχή πόσιμου νερού και τοποθέτηση τουαλέτας με καθημερινή απολύμανση στα εργοτάξια.
  • Άμεση στελέχωση της επιθεώρησης εργασίας με το απαραίτητο προσωπικό και την έναρξη εντατικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφάλειας και εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας.
  • Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
  • Την αυτόματη κατάργηση τώρα όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν.
  • Το δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων

 

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα εμποροϋπαλλήλων, οικοδόμων και συνταξιούχων ΙΚΑ
Επόμενο άρθρο Μέχρι τις 9 Απριλίου οι δηλώσεις για συμμετοχή στις Πανελλαδικές