Σύλλογος γυναικών Ν. Καρδίτσας: να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το νοσοκομείο Καρδίτσας


 O νέος νόμος για τη υγεία στοχεύει μεταξύ των άλλων και στην συγχώνευση κλινικών νοσοκομείων, όπως και του νοσοκομείου Καρδίτσας. Εντάσσεται στην συνολικότερη πολιτική που εφαρμόζεται και διαμορφώνεται στην ΕΕ με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση σήμερα και τη στήριξη της ΝΔ, του ΛΑΟΣ, αλλά και των άλλων μικροκομμάτων του ευρωμονόδρομου.

 Μέτρο και κριτήριο ανάπτυξης και λειτουργίας του εμπορευματοποιημένου δημόσιου υγειονομικού συστήματος, δεν είναι η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού, όπως θα όφειλε, αλλά η ανταγωνιστικότητα των μονάδων του, μεταξύ τους και με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα,  δηλαδή ο νόμος της αγοράς.

Με το νέο νόμο θεσμοθετούν, στο όνομα της εξίσωσης το «ελάχιστο πακέτο παροχών», προνοιακού επιπέδου,  για όλους τους εργαζόμενους. 

Ήδη έχει εξαγγελθεί:

1.Το κλείσιμο 59 πολυιατρείων του ΙΚΑ. Όσα μένουν λειτουργούν ήδη  με σοβαρές ελλείψεις γιατρών και προσωπικού (δεν ανανεώνουν συμβάσεις με αποτέλεσμα να λείπουν ειδικότητες όπως στο ΙΚΑ Καρδίτσας παθολόγοι, καρδιολόγοι κ.λ.π.)

2. Το κλείσιμο ή συγχώνευση νοσοκομείων, όπως στην Καρδίτσα Ισχυρίζονται ότι αξιολογήθηκε αρνητικά αλλά με ποιους δείκτες και από ποιους; Οι δείκτες είναι τι κέρδη είχε, αν είναι ευχαριστημένοι οι πολίτες κ.λ.π. Όσο για την επιτροπή αξιολόγησης αυτή είναι του υπουργείου υγείας. Καταργούν την ΜΕΘ, την γυναικολογική, την  ΩΡΛ, την οφθαλμολογική. Οι ασθενείς  θα πηγαίνουν στα Τρίκαλα. Είναι μια επιλογή κυριολεκτικά θανατηφόρα.

Και αυτά όλα  συμβαίνουν τη στιγμή που οι γενικότερες συνθήκες, ανεργίας, ανασφάλειας, αλλά και οι συνθήκες εργασίας,  έχουν αρνητική επίπτωση στην υγεία των εργαζομένων, των συνταξιούχων της νεολαίας, των γυναικών και οι ανάγκες  υγείας- πρόνοιας είναι αυξημένες και θα αυξηθούν ακόμα πιο πολύ.

Εκφράζουμε τη συνολική μας αντίθεση σ’ αυτή την πολιτική υγείας, πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης ουσιαστικά της υγείας-πρόνοιας.

Στηρίζουμε την ανάγκη της ενιαίας πάλης με κατεύθυνση την αντιπαράθεση και την ανατροπή του συνόλου της συγκεκριμένης πολιτικής στον τομέα  της υγείας- πρόνοιας.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό  ότι στην ολομέτωπη  επίθεση που δεχόμαστε  σήμερα, μοναδική απάντηση αποτελεί  η δική μας πρόταση για την υγεία πρόνοια ασφάλιση η οποία συμπυκνώνεται στα εξής:

  • Ø Ενιαίο, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας, χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.
  • Ø Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό.
  • Ø Κατάργηση της εισφοράς για ασφάλιση υγείας.
  • Ø Να μην κλείσει ή να συγχωνευτεί καμία μονάδα του ΙΚΑ . Ένταξη των μονάδων του ΙΚΑ στο δημόσιο σύστημα.
  • Ø Να μην κλείσει ή να συγχωνευτεί καμία κλινική του νοσοκομείου Καρδίτσας. Να στελεχωθεί άμεσα και πλήρως.

Στα πλαίσια αυτά συνδιοργανώνουμε την εκδήλωση την Πέμπτη 26 Μάη με το ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι θέσεις των φορέων για την κατάσταση στην υγεία, θα συζητηθεί το πρόβλημα με το κλείσιμο ουσιαστικά κλινικών του νοσοκομείου. Ομιλητές θα είναι ο Γιώργος Λαμπρούλης, γιατρός στο ΓΝΛ, ο Κώστας Αθανασίου γιατρός στο ΓΝΚ, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Καρδίτσας και ο Χρήστος Κουτσόπουλος αγροτικός γιατρός, πρόεδρος των αγροτικών γιατρών στην Καρδίτσα.

Ο Σύλλογος Γυναικών ν. Καρδίτσας καλεί τις γυναίκες να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση για να  δημιουργήσουμε τους όρους της ανατροπής αυτής της πολιτικής υγείας και της εφαρμογή της δικής μας πρόταση, που θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες μας στην υγεία.

Προηγούμενο άρθρο Ντ. Ρόβλιας: Το πλαφόν λειτουργεί θετικά
Επόμενο άρθρο Ασ. Σκόνδρα: Συγχαρητήρια στα μέλη των Τομέων Δράσης της Ν.Δ. Καρδίτσας