Σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα για το πρόγραμμα δωρεών διανομής τροφίμων σε απόρους


Σύσκεψη με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε το πρόγραμμα διανομής τροφίμων, που θα υλοποιήσει και φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κυλήσει με τον καλύτερο τρόπο, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με επιτυχία πέρυσι και χιλιάδες συμπολίτες μας συμμετείχαν παίρνοντας δωρεάν ποσότητες τροφίμων.

Όπως τόνισε εισαγωγικά ο αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Τσιάκος, η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ακόμη και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στα πλαίσια αυτά η Αιρετή Περιφέρεια με επικεφαλής τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, για τη στήριξη ατόμων που έχουν απόλυτη ανάγκη. Θα πρέπει να σημειώσω, τόνισε ο κ. Τσιάκος, ότι οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναμένεται να είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με πέρυσι και αυτό κάνει την ευθύνη μας ακόμη μεγαλύτερη, ώστε να ικανοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερες. Βέβαια, όπως είπε, φέτος το πρόγραμμα διανομής τροφίμων θα «τρέξει» με κάποιες αλλαγές, καθώς έχουν μειωθεί τα εισοδηματικά κριτήρια  για τους δικαιούχους, ενώ διευρύνονται και οι φορείς που έχουν το δικαίωμα εκπροσώπησης του προγράμματος. Για τους λόγους αυτούς χρειάζεται καλός συντονισμός και είμαι βέβαιος ότι και το 2013 η όλη προσπάθεια θα στεφθεί από επιτυχία, όπως έγινε και πέρυσι. Στόχος μας να καταφέρουμε έστω και σε αυτό το ελάχιστο επίπεδο, να στηρίξουμε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω τη μεγάλη συμβολή των φορέων που μεσολαβούν όπως η εκκλησία, οι δήμοι, οι κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις, γιατί χωρίς τη δική τους βοήθεια δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, που διεκπεραιώνουν με συνέπεια και επάρκεια το πρόγραμμα κατέληξε ο κ. Τσιάκος.

Στη σύσκεψη μετείχε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι των άλλων δήμων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των κοινωνικών φορέων που μετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Οι αλλαγές του προγράμματος

 

Η Τροποποίηση της φετινής ΚΥΑ  αφορά κυρίως στα εισοδηματικά κριτήρια, με μείωση του ατομικού εισοδήματος από τα  12.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι στα 7.200 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο οικογενειακό εισόδημα για δύο μέλη μειώνεται από τα 15.600 ευρώ σε 10.700 ευρώ αντίστοιχα.
Άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι πλέον  όλοι οι Δήμοι της χώρας αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, ενώ το 2012 δικαιούνταν μόνο οι ορεινοί και μειονεκτικοί Δήμοι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους

 

Με την υπ’ αριθμ. 279/23460/22-2-2013 (ΦΕΚ 414/Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίστηκαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των τελικών δικαιούχων και των φορέων εκπροσώπησής τους για το Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε απόρους για το 2013.

Με βάση την ανωτέρω ΚΥΑ, άπορα άτομα θεωρούνται εκείνα, τα οποία έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 7.200€.

Για οικογένεια με δύο (2) μέλη μέχρι 10.700€.

Για οικογένεια με τρία (3) μέλη μέχρι 11.520€.

Για οικογένεια με τέσσερα (4) μέλη μέχρι 14.400€.

Για οικογένεια με πέντε (5) μέλη μέχρι 17.280€.

Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος πέραν των τριών, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880€.

Στην περίπτωση απόρου ατόμου που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600€.

Στην περίπτωση άπορης οικογένειας με ένα (1) ή περισσότερα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό.

Οι προς διανομή ποσότητες τροφίμων κατανέμονται στους φορείς εκπροσώπησης και μέσω αυτών διανέμονται δωρεάν στους απόρους δικαιούχους.

Ως Φορείς εκπροσώπησης ορίζονται:

Όλοι οι Δήμοι.

Οι Σύλλογοι:

α.  Πολυτέκνων

β.  Τριτέκνων

γ.  ΑΜΕΑ

δ.  Μονογονεϊκών Οικογενειών

ε.  Πολιτικών Προσφύγων

στ.  Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες

ζ.  Νεφροπαθών

η.  Αθιγγάνων και

Επίσης η Ιερά Μητρόπολη (για τα Σπίτια της Αγάπης και το Γηροκομείο).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν από 1-4-2013 μέχρι 31-5-2013, σχετική αίτηση (Υπόδειγμα 1 του Παραρτήματος 2 της ανωτέρω ΚΥΑ) και φωτοτυπία της ταυτότητάς τους στους προαναφερόμενους φορείς, οι οποίοι και θα διαβιβάσουν τα δικαιολογητικά στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας μέχρι 15-6-2013 για τα περαιτέρω (Υπεύθυνη Προγράμματος κα Τσαγγαλά, τηλ. 24413-55244).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής σε ένα και μόνο φορέα εκπροσώπησης.

Η αξιολόγηση και επιλογή των τελικών δικαιούχων θα γίνει από το TAXIS με βάση τη φορολογική δήλωση οικονομικού έτους 2013 (αφορά εισοδήματα του 2012).

Τα τρόφιμα που θα διατεθούν είναι:

Ζυμαρικά

Ρύζι

Ελαιόλαδο

Φέτα και

 

 

Γραβιέρα

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τριήμερη αποστολή στο ΚΕΟΑΧ
Επόμενο άρθρο «Θεατρική παράσταση από τη ΣΤ’ τάξη του 14ου δημοτικού σχολείου Καρδίτσας»