Τα δικαιώματα του παιδιού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα»


[Δήλωση του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρου Ταλιαδούρου].

«Η προάσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού αποτελεί ευθύνη κάθε δημοκρατικής πολιτείας».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος παρέστη σήμερα στο Συνέδριο «Τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα» που διοργανώνει το Εθνικό Επιμελητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του ΥΠΕΠΘ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στη δήλωσή του ο κ. Ταλιαδούρος επεσήμανε τα εξής:

          «Η 20η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τον εορτασμό της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αποτελεί ηχηρή υπενθύμιση του δικαιώματος στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη που πρέπει να απολαμβάνει κάθε παιδί, σε κάθε γωνιά της γης.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γεννήθηκε το 1989. Αποτέλεσε τον πρώτο παγκόσμιο, νομικά δεσμευτικό, κώδικα δικαιωμάτων των παιδιών στην ιστορία. Έναν κώδικα τόσο απλό και συνάμα τόσο περιεκτικό που μπορεί να ειπωθεί με λίγες λέξεις : όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Μολονότι όμως εκατόν ενενήντα μία χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση αυτή και 19 χρόνια έχουν περάσει από τότε, η ιστορία της παιδικής ηλικίας δείχνει ότι επαναλαμβάνεται. Φαίνεται ότι τα παιδιά, η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα διαχρονικά χρήζουν προστασίας καθώς είναι απροστάτευτα και εκτεθειμένα στις διαθέσεις εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ενηλίκων.

Στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις δημιουργούνται. Φτώχεια, απόρριψη, απομόνωση, εγκατάλειψη, εκμετάλλευση των παιδιών κυρίως, λόγω και των γλωσσικών και πολιτισμικών διαφορών. Σύγχρονα παραδείγματα, τα παιδιά του αναλφαβητισμού και της πείνας, τα παιδιά των φαναριών και της δουλείας, τα παιδιά της προσφυγιάς και του πολέμου. Παιδιά θύματα στην πιο τρυφερή τους ηλικία. Για το λόγο αυτό η προάσπιση της αθωότητας, της ψυχικής και πνευματικής υγείας και της κοινωνικής θέσης κάθε παιδιού, οποιασδήποτε εθνικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ομάδας αποτελεί ευθύνη κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Κάθε πολιτείας που αναγνωρίζει την εγγενή αξιοπρέπεια και τα ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα όλων των μελών κάθε ανθρώπινης οικογένειας.

Η θεσμική όμως, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο θεωρητική κατοχύρωση των δικαιωμάτων, δεν αρκεί για να διατηρηθεί το χαμόγελο στο πρόσωπο εκατομμυρίων παιδιών στον κόσμο. Μόνο η εφαρμογή όλων αυτών των συστάσεων, σε εθνικό επίπεδο, με τη σύμπραξη όλων των φορέων, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και η δημιουργία υποστηρικτικών δομών μπορεί να αποφέρει καρπούς.

Το ΥΠΕΠΘ αναγνωρίζοντας τη σημασία της μάθησης στην κοινωνική ευημερία και ειρήνη στοχεύει στη μείωση των ποσοστών σχολικής διαρροής και στη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των ευάλωτων παιδικών ομάδων μεταναστών και προσφύγων. Για το λόγο αυτό, ενισχύει το θεσμό των πολυπολιτισμικών σχολείων. Δίνει τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς ανηλίκους, μετανάστες και πρόσφυγες να ενταχθούν στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα συνεργάζεται με άλλους φορείς για την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Έτσι κατά το τρέχον σχολικό έτος οι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μαθαίνουν για τα δικαιώματα τους. Γίνονται οι ίδιοι οι μαθητές προασπιστές αυτών. Αφυπνίζεται η δημοκρατική τους συνείδηση που θα τους κάνει υπεύθυνους πολίτες του αύριο.

Η ευαισθητοποίηση των ενηλίκων για την πολυπλοκότητα του κόσμου των παιδιών και η εξασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς κοινωνικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους αποτελεί βασική προϋπόθεση ενός πιο ανθρώπινου κόσμου. Ενός κόσμου που θα δίνει στην αγάπη τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών. Και αυτό γιατί η αγάπη είναι αυτή που ταυτιζόμενη με την ανιδιοτελή προσφορά δεν αφήνει στον άλλον και κυρίως στο παιδί το περιθώριο να αισθανθεί περιφρονημένο, εγκαταλελειμμένο και μόνο».

Προηγούμενο άρθρο Η Καρδίτσα τιμά τον κορυφαίο έλληνα συνθέτη σύγχρονης μουσικής Θεόδωρο Αντωνίου
Επόμενο άρθρο 34ο Rally Sprint λίμνης Σμοκόβου