Τα ζητήματα του Ασημοχωρίου, του Λεονταρίου, της Αχλαδιάς


  Επίσκεψη πραγματοποίησε ο  Νομάρχης  κ. Φώτης Αλεξάκος στο Ασημοχώρι, το Λεοντάρι, την Αχλαδιά και την Ανάβρα μαζί με συνεργάτες του. Συγκεκριμένα, το Νομάρχη συνόδευαν ο Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευάγγελος Κατσαρός, οι Αντινομάρχες Παπάρας Γιώργος και Θάνος Τότσικας, ο  Νομαρχιακός Σύμβουλος Κώστας Τέλιος,  ο Γενικός Γραμματέας Αποστόλης Γκούβης, ο Δ/ντης της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Σακελλαρίου και η Μπακαλάκου Ρούλα από το Γραφείο Επικοινωνίας.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ασημοχώρι, στο καφενείο του κ  Γαλλή. Το Νομάρχη υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσιάστας, ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Τσιλομήτρος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Γιώργος Αποστολόπουλος  και πολλοί κάτοικοι.  Την συζήτηση άνοιξε ο Αντιδήμαρχος ο οποίος καλωσόρισε το Νομάρχη για την επίσκεψή του στην περιοχή. Ανάμεσα στα αιτήματα που απηύθυναν στο Νομάρχη ήταν η κατασκευή του ανατολικού αγωγού του αρδευτικού Σμοκόβου, η τοποθέτηση και άλλων βανών για την εξυπηρέτηση της άρδευσης στο Ασημοχώρι, η αποκατάσταση των  ζημιών στα μοτέρ από την πλημμύρα, η διαπλάτυνση  του κεντρικού δρόμου και η ολοκλήρωση του δρόμου από τη σήραγγα Λεονταρίου μέχρι το Ασημοχώρι που σταμάτησε εξ’ αιτίας της παρέμβασης του Δασαρχείου. Επίσης συζήτησαν για την δημιουργία του φορέα διαχείρισης και των κλειστών δικτύων του Σμοκόβου.

Ο Νομάρχης τόνισε ότι τα  κλειστά αρδευτικά δίκτυα Σμοκόβου είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος και θα διεκδικηθεί με κάθε τρόπο. Σχετικά με τον ανατολικό αγωγό ανέφερε ότι θα λειτουργήσει το 2010, ενώ με τις βάνες  έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με το  ΥΠΕΧΩΔΕ και αναζητείται λύση από κοινού με το Δήμο. Πρέπει με κάποια μελέτη να αποδειχθεί ότι δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα ώστε να γίνει η παραλαβή του έργου. Για τη δημιουργία του  φορέα διαχείρισης είπε πως υπάρχουν νομικά κωλύματα και ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει την απορρόφηση του προσωπικού άλλων αντίστοιχων φορέων.

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λεοντάρι στο καφενείο του κ. Ευθυμίου. Το Νομάρχη και τους συνεργάτες του υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσιάστας, ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Τσιλομήτρος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Τσίωτας και πολλοί κάτοικοι του χωριού. Το λόγο έλαβε αρχικά ο Αντιδήμαρχος ο οποίος ευχαρίστησε το Νομάρχη για την επίσκεψη και το ενδιαφέρον του για την περιοχή.  Συζήτησαν κυρίως για το φορέα διαχείρισης και τα κλειστά αρδευτικά δίκτυα Σμοκόβου, για το δρόμο από τη σήραγγα μέχρι το Ασημοχώρι και για τα αντιπλημμυρικά έργα, θέματα που τέθηκαν και απαντήθηκαν σχεδόν σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας ήταν η Αχλαδιά, στο καφενείο του κ Στουρνάρα, στο οποίο παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Αλεξόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Τσιάστας,  ο Πρόεδρος του Τ.Σ.  Γιάννης Επισκόπου καθώς επίσης και πολλοί κάτοικοι του χωριού. Ακολούθησε συζήτηση  κατά τη διάρκεια της οποίας, αιρετοί και κάτοικοι,  του έθεσαν τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στο αρδευτικό πρόβλημα και συγκεκριμένα ζήτησαν να ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος νωρίτερα, σε προβλήματα που έχουν εντοπισθεί σε ένα-δυο σημεία του δρόμου Αχλαδιά- Γεφύρια, σε προβλήματα συντήρησης στον κεντρικό δρόμο μέσα στο χωριό και σε προβλήματα με τις βάνες στο αρδευτικό δίκτυο. Για τις συντηρήσεις των δρόμων ο Νομάρχης απάντησε θετικά, ήδη έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις, για την αρδευτική περίοδο επίσης και σχετικά με το πρόβλημα με τις βάνες απάντησε όπως και στο προηγούμενο χωριό.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στην Ανάβρα, στο καφενείο του Τσιτσάνη, όπου τον υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Αλεξόπουλος, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Κων/νος Αλεξόπουλος και πολλοί κάτοικοι της Ανάβρας. Ανάμεσα στα αιτήματα που τέθηκαν ήταν ο καθαρισμός των στραγγιστικών καναλιών της περιοχής, διάφορα προβλήματα που δημιουργούνται με τη διέλευση βαρέων οχημάτων που κατασκευάζουν τον Ε-65, ζήτησαν να ενημερωθούν για το πότε θα εισπράξουν το ‘τσέκ’ των επιδοτήσεων από την πολιτεία και το μέλλον των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων γενικά.

Πέραν από τα θέματα που του έθεταν σε κάθε τοπικό διαμέρισμα, ο Νομάρχης αναφέρθηκε στους γενικούς στόχους και δράσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καθώς και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην περιοχή.

Αναφέρθηκε στο δρόμο Αγιοπηγή-Κέδρου για τον οποίο προχωράει η μελέτη και υπάρχει συνεργασία με τον παραχωρησιούχο για το τμήμα από τον Ε65 έως το Δρούγο.

Σχετικά με τις επιδοτήσεις ο Νομάρχης ανέφερε ότι το 65-70% των επιδοτήσεων θα καταβληθεί την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σχετικά με τους καθαρισμούς των αρδευτικών καναλιών, ένα θέμα που τίθεται σχεδόν σε κάθε τοπικό διαμέρισμα του κάμπου, ο Νομάρχης ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετά την κατάργηση της ΥΕΒ καθώς τα χρήματα που διέθετε η πολιτεία στις υπηρεσίες αυτές δεν διατίθενται πλέον στον αγροτικό τομέα με συνέπεια να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των αγροτών που είναι τεράστιες.

Για το ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων και γενικά για το μέλλον του αγροτικού τομέα ανέφερε ότι η καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος Μπαλτατζής δημιουργεί καθυστερήσεις σε όλα τα αγροτικά προγράμματα, όπως αυτό της Νιτρορύπανσης και των Νέων Αγροτών. Τέλος, έκανε μια γενική ενημέρωση για μια σειρά από δραστηριότητες που αφορούν την επόμενη ημέρα της Γεωργίας, μετά το 2013, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Νομαρχίας και σε συνεργασία με την ΑΝΚΑ.

Προηγούμενο άρθρο Εκστρατεία στήριξης των τοπικών προϊόντων από το Δήμο Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης