Ειδήσεις

Τα παιχνίδια & η μόδα στην Αρχαία Ελλάδα και τα Κυκλαδικά ειδώλια


Τρεις όμορφες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» τα παιδιά μέσα από μα όμορφη και γρήγορη παρουσίαση είδαν τα πιο δημοφιλή παιχνίδια των παιδιών στην Αρχαία Ελλάδα. Μέσα από τη συζήτηση που έγινε, τα παιδιά είδαν ότι αρκετά από τα παιχνίδια παίζονται ακόμη και σήμερα είτε ίδια με τη μορφή που είχαν τότε ή με μικρές παραλλαγές.

Στη συνέχεια στην μικρή αυλή της βιβλιοθήκης και στους γύρω δρόμους τα παιδιά είτε όλα μαζί είτε χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες, έπαιξαν παιχνίδια της Αρχαίας Ελλάδας, όπως τα πεντόβολα, η τυφλόμυγα, το Μπιζ, το κουτσο-κυνηγητό, το περνά περνά η μέλισσα και φυσικά το παραδοσιακό κρυφτό, ενώ η εθελόντριά μας Κυρία Μαρία Σπαρτή-Παπαντώνη τα κέρασε δροσερή πορτοκαλάδα για να ξεδιψάσουν από το κουραστικό παιχνίδι!!!

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» τα παιδιά γνώρισαν την μόδα στην Αρχαία Ελλάδα. Κατασκευάσαμε το ρούχο της γυναίκας, το λεγόμενο πέπλο και το ρούχο του άνδρα, τον χιτώνα.

Φτιάξαμε μια αρχαία Ελληνική μάσκα που φορούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες σε θεατρικές παραστάσεις και τέλος την δημοφιλή κούκλα της Αρχαίας Ελλάδας, την πλαγγόνα, που ήταν ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των κοριτσιών.

Εφτά Κυκλαδίτικα καράβια σήμερα το πρωί μπήκαν στο λιμάνι της παιδικής βιβλιοθήκης Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού». Το θέαμα ήταν πολύ όμορφο. Μεγάλη νηοπομπή ιστιοφόρων, το καθένα με τον πλοίαρχο και τους . Αυτή είναι η ιστορία της Μάνιας Δούκα” Τα εφτά Κυκλαδίτικα καράβια” εκδόσεις Φυτράκη που διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε!!! Πρόκειται για την τοιχογραφία ( ζωφόρος) της νηοπομπής από την Υστεροκυκλαδική περίοδο που βρέθηκε σε οικία στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

Στο εξερευνητικό ταξίδι μας με πυξίδα την μουσειοσκευή από το μουσείο Κυκλαδικής τέχνης πήραμε πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες των κατοίκων του προϊστορικού Αιγαίου.

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου οι δράσεις συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες: συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» – Η μόδα στην Αρχαία Ελλάδα: Πως ντύνονταν μικροί και μεγάλοι στην Αρχαία Ελλάδα; Είχαν τζιν; Φορούσαν μπουφάν το χειμώνα; Είχαν σταράκια και βανς; Υπήρχαν κουρεία και κομμωτήρια;

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» –  Ο Νικηφόρος μαθαίνει τα συναισθήματα μέσα από τα Κυκλαδικά ειδώλια. Μέσα από ένα πρωτότυπο πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης και το πολύ όμορφο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου, τα παιδιά βγάζουν τα συναισθήματά τους σε ομοιώματα Κυκλαδικών ειδωλίων.  

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» –  Η Ιστορία του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Τα Κυκλαδικά ειδώλια ζωντανεύουν και αισθάνονται. Ζωγραφίζω τα συναισθήματα στα ειδώλια , κάνω μυθοπλασία και δημιουργώ το δικό μου βιβλίο.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLxCJ8TXkoV_UY-R_davknEF74rfQe5ePg7-JmO_R4QyNE_g/viewform

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα γίνουν στις Βιβλιοθήκες!!!

Προηγούμενο άρθρο Μετά το Λύκειο τι; 1ο Φεστιβάλ Εκπαίδευσης Θεσσαλία 2019
Επόμενο άρθρο Επισκέψεις του υποψ. Βουλευτή Γιώργου Κωτσού