Τα προβλήματα του κλάδου απασχόλησαν την ετήσια Γ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας


Την ετήσια τακτική Γενική του Συνέλευση πραγματοποίησε, το απόγευμα της Τρίτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση είχαν να κάνουν με τον οικονομικό απολογισμό και τον απολογισμό πεπραγμένων.

Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ηλίας Αντωνίου ανέφερε τα ακόλουθα :

«Το 2014 ήταν μια χρονιά έντονων ανακατατάξεων για τη χώρα μας και συνεπώς και για τον κλάδο μας. Η διέλευση μας από ακόμη μια χρονιά ύφεσης και κρίσης σίγουρα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει και να επηρεάζει εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία. το εμπόριο συνεχίζοντας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων, διεκδίκησε για ακόμα μια φορά ένα καλύτερο μέλλον και επιχείρησε να επικοινωνήσει πειστικά τις θέσεις του. Ήταν μια χρονιά κρίσιμη, μια χρονιά που πραγματικά έφερε πολλούς από εμάς μπροστά σε προκλήσεις που χρειάζονταν σύνθετες απαντήσεις.

Το 2015 μας βρήκε με μια νέα κυβέρνηση και ένα κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον το οποίο προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Το ελληνικό εμπόριο και με τη νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια τόνωσης της αγοράς και επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας και θα εξακολουθεί να καταθέτει μέσω του τριτοβάθμιου οργάνου των εμπόρων και επιχειρηματιών, δηλ. της ελληνικής συνομοσπονδίας εμπορίου και επιχειρηματικότητας, τεκμηριωμένες προτάσεις που θα προωθούν περαιτέρω τις διαδικασίες για την πολυπόθητη υπέρβαση της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση τα αιτήματα μας είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτα ως προς την ουσία τους:

  • Ισότιμη και δίκαιη φορολογία: δεν είναι θεμιτή καμία φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, καμία αύξηση αναδρομική επιβολή φόρου. Η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να προκύψει μόνο από ένα σταθερό, δίκαιο και ορθολογικό φορολογικό σύστημα.
  • Ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Θα επιδιωχθεί συστηματικά η διευκόλυνση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες και θα τεθεί ως βασικός και αδιαπραγμάτευτος αναπτυξιακός όρος. θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αξιοποιηθούν όπως πρέπει τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Αξιοπρεπή ασφάλιση και υγεία για όλους τους συναδέλφους. Έχει επιτέλους εξαγγελθεί η κατάργηση της ποινικής μας δίωξης για ίδιες οφειλές στον ΟΑΕΕ και θα ληφθούν βήματα για την οριστική επίλυση του προβλήματος των ανασφάλιστων συναδέλφων μας. Παράλληλα, θα διασφαλιστεί η ανταποδοτικότητα των εισφορών και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ και τον ΟΑΕΕ, με πολλές και κυμαινόμενες δόσεις αναλόγως των δυνατοτήτων της επιχείρησης. Πάγιο αίτημα είναι επίσης και το πάγωμα παλαιών οφειλών ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις τρέχουσες εισφορές.
  • Πάταξη του παρεμπορίου, το οποίο είναι η πραγματική μάστιγα της αγοράς.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας παρά την περιορισμένη ισχύ που του αναλογεί και τη γενικότερη απαξίωση από τα μέλη του έχει να παρουσιάσει έργο ακόμα και σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τα προγράμματα που έχουν διεξαχθεί από το φορέα μας, ήδη ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα ΛΑΕΚ για το έτος 2014, που στοχεύουν στην κατάρτιση των εμποροϋπαλλήλων και προβλέπεται μέχρι το τέλος του έτους να υλοποιηθούν και άλλα. Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία πέντε (5) επιδοτούμενα προγράμματα του ινστιτούτου εμπορικών υπηρεσιών της ΕΣΕΕ για την κατάρτιση συναδέλφων εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων, καθώς επίσης 2 αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα «ΕΡΜΕΙΟΝ» και επιπλέον πέντε (5) προγράμματα οριζόντιων και κοινωνικών δεξιοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν προγράμματα για την πιστοποίηση από τον ΕΦΕΤ που απαιτείται για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναμένεται να υλοποιηθούν και άλλα.

ΟΑΕΕ : Ο Σύλλογος μας επιπλέον συμμετείχε ενεργά και πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων -ακόμα και σε πανθεσσαλικό επίπεδο – για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι συνάδελφοι στον ΟΑΕΕ. Πέρα από τα υπομνήματα, επιστολές και ημερίδες που έχουμε πραγματοποιήσει, προχωρήσαμε σε κατάθεση μαζικών προσφυγών για να δικαιωθούμε εν τέλει.

Όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά από διευρυμένη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, αποφασίστηκε ομόφωνα τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά πλην των δυο Κυριακών πριν το τέλος του έτους. Σχετικά με τα δυο εκπτωτικά δεκαήμερα Νοεμβρίου και Μαϊου, η πρόταση της ομοσπονδίας είναι η κατάργηση τους διότι είδαμε και στην πράξη ότι δεν είχαν την αναμενόμενη οικονομική ανταποδοτικότητα στις επιχειρήσεις.

Αξίζει να αναφερθούμε στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου, για την οποία μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου προβαίνουμε σε ενέργειες για την δημιουργία λευκώματος με φωτογραφικό και έντυπο υλικό που θα απεικονίζει την εξέλιξη και επέκταση του κλάδου μας μέσα στον αιώνα».

 

Προηγούμενο άρθρο Φιέστα βγαλμένη από τα παλιά η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Πανελλαδικές Εξετάσεις : Αντίστροφη μέτρηση για τους 1.040 υποψήφιους της Καρδίτσας